News

Mario Draghi a renunțat la demisie. Inspirat de sprijinul public, premierul italian vrea să formeze o nouă coaliție

Premierul italian a renunțat la demisie, cerând un nou pact pentru a-și salva guvernul de la colaps. Mario Draghi a spus că este imposibil să ignore sprijinul public.
20.07.2022 | 15:10
Mario Draghi a renuntat la demisie Inspirat de sprijinul public premierul italian vrea sa formeze o noua coalitie
Mario Draghi își propune să salveze coaliția de guvernare Foto: hepta
ADVERTISEMENT

La șase zile după ce președintele i-a respins demisia, Draghi a declarat că este imposibil să-i ignore pe mulți italieni care cer ca supraviețuirea coaliției.

Mario Draghi a renunțat la demisie

Draghi s-a adresat Senatului Italiei spunând că un acord complet nou este „singura cale, dacă vrem să rămânem împreună. Avem nevoie de un pact nou, sincer și concret: sunteți pregătiți?”

ADVERTISEMENT

Mario Draghi a condus un guvern de uniune timp de 18 luni și urma să demisioneze anul viitor înaintea alegerilor. Dar și-a prezentat demisia joia trecută, când un membru cheie al coaliției sale de uniune, mișcarea populistă Cinque Stele, a renunțat la un vot de încredere din cauza dezacordurilor politice și a declanșat o criză politică. Cinque Stele a fost un partener cheie într-un guvern cu o bază largă, care includea partide de stânga și de dreapta.

Președintele Sergio Mattarella i-a respins demisia, cerându-i premierului în vârstă de 74 de ani să se adreseze parlamentului în această săptămână.

ADVERTISEMENT

Renunțarea prematură la mandat ar putea arunca a treia economie a UE ca mărime în alegeri anticipate, întârziind reformele atât de necesare, precum și bugetul Italiei pentru 2023. Italia este cel mai mare beneficiar de granturi și împrumuturi de la enormul fond al UE de recuperare post Covid-19, dar următoarea sa tranșă depinde de o listă de modificări.

Urmează un vot de încredere

Acum, Draghi a decis să înfrunte mișcarea Cinque Stele și să rămână în funcție. Miercuri seara va avea loc un vot de încredere, pe care are șanse să îl câștige.

ADVERTISEMENT

Premierul a spus că mobilizarea italienilor care doresc ca guvernul de uniune să continue este „imposibil de ignorat”. El a lăudat publicul, sindicatele, universitățile și industria, precum și lucrătorii din domeniul sănătății și lumea sportului pentru apelurile lor de a continua.

Au avut loc mai multe manifestații care cer ca Draghi să rămână în funcție, iar sondajele arată că majoritatea italienilor sunt de acord. Aproximativ 2.000 de primari, precum și 250 de lideri de afaceri și sindicate l-au susținut, iar agenția de rating Fitch a avertizat că reformele ar deveni probabil mai dificile fără el.

ADVERTISEMENT

Draghi a fost numit pentru a stabiliza Italia în timpul Covid, conducând redresarea economică după pandemie și, mai recent, prin războiul Rusiei în Ucraina.

ADVERTISEMENT
Tags: