News

Sprijin masiv pentru Mario Draghi. Premierului italian i se cere să renunțe la demisie

Apelurile adresate lui Mario Draghi de a renunța la demisia din fruntea guvernului italian se înmulțesc, pe fondul temerilor provocate de situația economică.
17.07.2022 | 17:16
Sprijin masiv pentru Mario Draghi Premierului italian i se cere sa renunte la demisie
Premierul Italiei, Mario Draghi/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Primarii, organizațiile patronale și liderii de sindicat din Italia i-au cerut lui Mario Draghi să-și reconsidere decizia de a demisiona, avertizând asupra riscurilor pe care instabilitatea politică le-ar putea avea asupra unei țări înglodată în datorii, scrie Reuters.

Tensiuni în sânul coaliției guvernamentale

Draghi și-a înaintat demisia în urmă cu trei zile după ce unul dintre partidele care fac parte din larga coaliție de guvernământ, Mișcarea 5 Stele, a refuzat să susțină un vot de încredere al cabinetului în Parlament.

ADVERTISEMENT

Președintele Sergio Mattarella a refuzat să-i accepte demisia și i-a cerut să se adreseze Parlamentului săptămâna viitoare, într-o încercare a găsi un consens prin care să evite alegeri anticipate într-o perioadă tulbure pe plan internațional, la care se adaugă și probleme economice.

Mario Draghi a demisionat pe 14 iulie afirmând că, în lipsa unui acord în coaliție, nu mai are rost să amâne un deznodământ inevitabil, anume pierderea încrederii Parlamentului.

ADVERTISEMENT

Încă de la discursul meu inaugural în fața Parlamentului am spus întotdeauna că acest guvern ar fi continuat doar dacă ar fi avut o perspectivă clară de a realiza programul de guvernare pentru care forțele politice au votat. Aceste condiții nu mai există astăzi”, s-a justificat Draghi.

Mario Draghi a vrut să evite demiterea de către Parlament

M5S condiționase acordarea sprijinului politic de anumite măsuri economice pe care guvernul Draghi urma să le ia, însă nu s-a ajuns la un consens. În consecință, Draghi a preferat să plece, considerând că nu mai are cum să formeze un nou Guvern.

ADVERTISEMENT

În schimb, Mattarella a spus că nu poate accepta ca Italia să se afunde și mai mult într-o criză și i-a solicitat șefului guvernului de la Roma să nu renunțe prematur la încercarea de a obține susținere pentru cabinetul său.

Guvernul Draghi a fost instalat în februarie 2021, cu o largă susținere politică, obiectivele declarate fiind depășirea consecințelor economice provocate de către pandemia de Covid-19.

ADVERTISEMENT

De profesie economist, Mario Draghi a fost președinte al Băncii Centrale Europene în perioada 2011-2019.

ADVERTISEMENT
Tags: