News

Marius Budăi, despre scăderea pensiilor și salariilor: ”Vom rezolva inechitățile din sistem”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit despre modul în care vor fi calculate pensiile și salariile românilor, dar și despre zvonurile legate de scăderea acestora.
28.01.2023 | 14:44
Marius Budai despre scaderea pensiilor si salariilor Vom rezolva inechitatile din sistem
Marius Budăi dă asigurări că pensiile nu vor fi scăzute anul acesta / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Nu s-a găsit încă o formulă de calcul pentru pensiile românilor. Recalcularea veniturilor s-a împotmolit între vechiul mod de clacul, prevăzut de legea anterioară și modul de calcul negociat prin PNRR.

Marius Budăi: ”Trebuie să mergem pe acest drum”

”Noi am avut o lege, Legea 127, pe care nici acum nu înțeleg de ce unii au preferat să o pună așa, între paranteze și să o treacă în PNRR, când noi aveam o lege și, dacă o aplicam, lucrurile erau în mare parte rezolvate.

ADVERTISEMENT

Vorbesc aici, în principal, de inechități. Însă asta e situația acum. Trebuie să mergem pe acest drum.

Am scris și noi, PSD, când am intrat la guvernare în noiembrie 2021, în analiza noastră pornind de la Legea 127, pentru că specialiștii au spus că legea e bună. Avem câteva lucruri de îndreptat”, a declarat Budăi, citat de RTV.

ADVERTISEMENT

Pensiile și salariile nu vor scădea anul acesa, susține ministrul

Legea 127/2019 a privind sistemul de pensii a fost adoptat în timpul guvernării PSD – Dragnea și a fost destul de criticată la vremea respectivă de specialiștii.

Chiar și așa, ministrul Budăi dă asigurări că pensiile și salariile nu vor scădea anul acesta, în ciuda zvonurilor care se vehiculează zilele acestea.

ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii: ”Coaliția a avea decizia”

„Am auzit tot felul de lucruri – că vor scădea pensii şi salarii… Exclus asta! Nicio pensie nu va scădea!

Din contră, încercăm să rezolvăm în primă fază inechităţile din sistem şi, în colaborare cu Banca Mondială şi Ministerul Finanţelor, cu Comisia Europeană şi, la urmă, cu coaliţia care va avea decizia, să găsim modalităţi de majorare treptată a veniturilor din România”, a mai spus Budăi, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

O altă informație nouă este că s-a avansat foarte mult în procesul de digitalizare a dosarelor de pensii. Marius Budăi a anunțat că 3,5 milioane de dosare de pensii au fost deja digitalizate, în acest proces fiind angajate nu mai puțin de 1.000 de persoane la nivelul casei naționale de pensii.

ADVERTISEMENT