News

Marius Drăghici, românul acuzat de moartea a 39 de migranți, extrădat în Marea Britanie: ”Ne-am aruncat cetățeanul ca pe nimic”

Românul Marius Drăghici, acuzat ca ar fi cauzat, în marea Britanie, moartea a 39 de imigranţi, a fost extrădat definitiv de către ÎCCJ.
20.10.2022 | 19:05
Marius Draghici romanul acuzat de moartea a 39 de migranti extradat in Marea Britanie Neam aruncat cetateanul ca pe nimic
ICCJ îl extrădează în Marea Britanie pe Marius Drăghici, românul acuzat de moartea a 39 de migranți. Sursa foto: colaj Fanatik / Adevarul.ro
ADVERTISEMENT

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis, joi, prin sentință definitivă, ca românul Marius Drăghici (48 de ani), să fie extrădat în Marea Britanie.

ICCJ îl extrădează în Marea Britanie pe Marius Drăghici, românul acuzat de moartea a 39 de migranți

Pe numele conaționalului nostru sunt acuzații extrem de grave. Conform unei anchete din Marea Britanie, Drăghici ar fi responsabil de moartea a 39 de vietnamezi, în anul 2019.

ADVERTISEMENT

Imediat după producerea tragediei, Marius Drăghici a fost dat în urmărire internațională la cererea autorităților britanice.

Cei aproape 40 de migranți vietnamezi au fost găsiți asfixiați într-un camion, în 2019. În august 2022, românul a fost găsit de autorități în București.

ADVERTISEMENT

În această vară, poliţiştii britanici au făcut publică fotografia lui Marius Drăghici. În România, bărbatul era căutat de oamenii legii încă din noiembrie 2021, la cererea autorităţilor din Regat.

Pe 10 august 2022, românul avea să fie prins la București și arestat în baza unui mandat european. Oamenii legii au mai decis și măsura extrădării în Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

Marius Drăghici a făcut apel la această ultimă decizie. Verdictul final, dat joi, 20 octombrie de ICCJ, nu îi este favorabil. Românul urmează a fi extrădat în insulă.

”Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de persoana solicitată Drăghici Marius Mihai împotriva sentinţei penale (…) din data de 27 septembrie 2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală (…)”, se arată în minuta instanței de joi, 20 octombrie.

ADVERTISEMENT

Avocatul Adrian Cuculis, după decizia ICCJ: ”Ne-am aruncat cetăţeanul român ca pe nimic”

Cunoscutul avocat Adrian Cuculis contestă decizia finală anunțată joi de ICCJ. Acesta spune că a sesizat ”o groază de greșeli de procedură” în acest dosar.

Cuculis acuză justiția din Regat că, în mandatul de arestare, nu a reușit să explice ”cum a fost implicat românul în moartea celor 39 de imigranţi”.

”Cu o groază de greşeli de procedură pe care le-am sesizat instanţei de judecată, cu un mandat de arestare nul în opinia mea, ne-am aruncat cetățeanul român ca pe nimic în mâinile unei ţări non UE care în mandatul de arestare nu reuşise să explice CUM a fost implicat de fapt românul în moartea celor 39 de imigranţi.

Deşi mandatul are grave probleme de legalitate şi autorităţile în UK au refuzat să pună la dispoziţie actele ce stau la baza mandatului, (deşi CAB le ceruse) ÎCCJ, în 5 ore de la contestaţie, a clarificat deja că trebuie să fie extrădat.

Presa din UK deja vorbeşte despre alocarea a 3 milioane de euro de către Justiţia de acolo pentru procesul lui Drăghici, iar procurorul ataşat ambasadei a cerut în nenumărate rânduri extrădarea de urgenţă a lui Drăghici până pe maxim 20.10.2022. Întâmplare sau nu, s-a întâmplat”, acuză Adrian Cuculis.

ADVERTISEMENT