News

Masa luată la restaurant crește de două ori riscul de infectare cu coronavirus. Concluziile unui studiu american

13.09.2020 | 18:30
Masa luata la restaurant creste de doua ori riscul de infectare cu coronavirus Concluziile unui studiu american
ADVERTISEMENT

Probabilitatea ca persoanele diagnosticate cu coronavirus să fi ieșit în oraș să ia masa la restaurant cu 14 zile înainte de primele simptome este de două ori mai mare decât în cazul celor cu teste negative. Afirmația este făcută într-un studiu realizat de Centrul pentru Controlul Bolilor și Prevenție din Statele Unite, transmite site-ul CNN.

Studiul a fost făcut pe un eșantion de 314 adulți testați pentru COVID-19 în luna iulie pentru că aveau simptome asociate bolii. 154 dintre au avut rezultat pozitiv, iar pentru 160 rezultatele au fost negativ.

ADVERTISEMENT

Pacienții au fost selectați din 11 spitale din 10 state americane: California, Colorado, Maryland, Massachusetts, Minnesota, North Carolina, Ohio, Tennessee, Utah și Washington.

Restaurantele, un factor de risc

Cercetătorii au analizat răspunsurile oferite de participanții la studiu legate de purtatul măștii și diverse activități publice, precum frecventarea restaurantelor și a barurilor sau mersul la sala de gimnastică.

ADVERTISEMENT

42% dintre adulții testați pozitiv au avut contact apropiat cu cel puțin o persoană diagnosticată ulterior cu COVID-19, față de 14% în cazul celor cu rezultat negativ al testului. Cei mai mulți dintre contacți, 51%, erau membri ai familiei.

Pe lângă cina la restaurant, pacienții infectați au raportat și ieșiri în baruri sau cafenele, dar numai după ce analiza a fost restrânsă la participanții fără contact direct cu persoane bolnave de COVID-19 înainte ca boala să se instaleze”, se arată în  studiu.

ADVERTISEMENT

În ce privește portul măștii, 71% dintre cei infectați și 74% dintre cei cu rezultat negativ au spus că își acoperă fața întotdeauna când ies în public.

Nu au existat diferențe semnificative între răspunsurile oferite de cei infectați și de către persoanele cu teste negative în ce privește mersul la cumpărături, la birou, sală de gimnastică, utilizarea transportului public și participarea la serviciul religios.

ADVERTISEMENT

În schimb, diferențele au apărut în ce privește luatul mesei la restaurant în perioada de două săptămâni care a precedat apariția primelor simptome ale bolii.

Pe de altă parte, autorii studiului recunosc că acesta are și anumite limitări. În primul rând, rezultatele trebuie confirmate de un  studiu pe un eșantion mai mare. În al doilea rând, nu a fost luată în calcul variabila legată de locul în care a fost luată masa: la terasă sau în interior.

Totuși, studiul a venit cu o concluzie preliminară, care este legată tot de purtarea măștilor de protecție și eficiența lor: ”Măștile nu pot fi purtate în timp ce bei sau mănânci, în timp ce cumpărăturile și alte activități în interior nu împiedică utilizarea măștii”.

ADVERTISEMENT