News

Mascații din Bacău au simulat cu succes o luare de ostatici în 2017. La Onești a fost eșec total

03.03.2021 | 22:39
Mascatii din Bacau au simulat cu succes o luare de ostatici in 2017 La Onesti a fost esec total
Polițiștii din Bacău au dat greș la Onești în 2021
ADVERTISEMENT

În 2017, „mascații” de la IPJ Bacău au simulat o luare de ostatici în centrul orașului Bacău, cu scopul de a câștiga încrederea populației din zonă.

Operațiunea a fost un „real succes”, însă doar ca un simplu exercițiu de imagine. În realitate, 4 ani mai târziu, oamenii legii au eșuat lamentabil.

ADVERTISEMENT

Polițiștii de la Serviciul de Acțiuni Speciale descindeau în septembrie 2017 în centrul Bacăului, la o oră de vârf, pentru cel mai impresionant exercițiu de imagine.

Mascații de la IPJ Bacău au simulat o luare de ostatici în 2017

Scenariul prevedea o luare de ostatici la o casă de amanet. Un tânăr a decis să jefuiască casa de amanet și luase ostatică o tânără, iar „mascații” deschindeau la fața locului alături de un negociator.

ADVERTISEMENT

În urma negocierilor, atacatorul primește un telefon, iar într-un moment de neatenție „mascații” interveneau în forță și salvau victima. Din păcate, realitatea e mult mai brutală și total diferită față de simulări.

Conform Ziare.com, purtătorul de cuvânt declara la acea vreme că exercițiun din Bacău a avut ca scop „creșterea capacității de intervenție a polițiștilor din cadrul operațiuni speciale, precum și creșterea încredereii populației în forțele de ordine”.

ADVERTISEMENT

Din păcate, încrederea câștigată cu greu a fost pierdută la Onești, acolo unde doi muncitori au fost uciși de un individ în vârstă de 68 de ani. Extrem de nemulțumit de modul în care polițiștii au operat la Onești, ministrul de Interne Lucian Bode e decis să facă curățenie la nivelul IPJ Bacău.

„Cu privire la modul de implicare a conducerii IPJ Bacău, la inspectorul șef și adjunctul acestuia. La comandă se afla adjunctul unității, care s-a deplasat cu întârziere la fața locului, minimizând importanța evenimentului. Cu toate că a amenințat de mai multe ori, chiar la 112. În acest context conducerea IPJ Bacău nu a valorificat în întregime toate datele și nu a informat complet și corect eșalonul superior pentru a se aloca resurse multiple.

ADVERTISEMENT

A fost ignorat trecutul autorului, iar reclamațiile formulate de acesta sau amenințările anterioare nu au fost documentate corespunzător. Nu au fost folosite la capacitate resursele informative. În desfășurarea evenimentelor comunicarea cu autorul înainte de sosirea negociatorului a fost defectuoasă. A sporit irascibilitatea agresorului. Măsurile au fost deficitare. A rezultat că forțele au avut în dotare echipament corespunzător. Am dispus următoarele: sesizarea unității de Parchet pentru neglijență în serviciu. Sesizarea la modul de soluționare a plângerii depuse anterior evenimentului.Înlocuirea din conducerea IPJ Bacău a inspectorului șef și a adjunctului acestuia. La fel și șeful Poliției Onești. Verificările continuă”, a declarat Bode.

ADVERTISEMENT