News

Mașina care va spulbera Tesla lui Elon Musk. Este mult mai ieftină și se încarcă de doar trei ori pe an

Oricât ar părea de neverosimil, viitorul nu este al maşinilor electrice. Vehiculele electrice solare vin puternic din urmă.
05.03.2023 | 16:24
Masina care va spulbera Tesla lui Elon Musk Este mult mai ieftina si se incarca de doar trei ori pe an
Aşa arată Aptera, maşina solară
ADVERTISEMENT

Vehiculele electrice solare, cunoscute și sub numele de SEV, sunt vehicule care folosesc energia solară pentru a genera electricitate. Această energie electrică este apoi folosită pentru a alimenta motorul și transmisia vehiculului, oferind o alternativă curată la vehiculele tradiționale pe benzină.

Preţul de vânzare pentru Aptera pleacă de la 25.900 dolari

Componenta cheie a unui SEV este celulele sale fotovoltaice – sau „panourile solare” – care captează lumina soarelui și o transformă în energie electrică. Această energie electrică este apoi stocată în bateria vehiculului pentru o utilizare ulterioară.

ADVERTISEMENT

Bateria alimentează motorul, care la rândul său propulsează mașina înainte. Spre deosebire de un motor convențional pe benzină, un SEV nu trebuie să fie alimentat niciodată; tot de ceea ce are nevoie este doar lumina soarelui.

Aptera este autovehicului care dă putere următoarei generații să ducă un stil de viață mai durabil cu soluții eficiente de transport. Când conduceți acest vehicul electric solar, vă puteți reduce amprenta zilnică de carbon cu peste 6.000 kg de CO2 – și puteți face schimbări de durată printr-un management atent al resurselor.

ADVERTISEMENT

Aptera este o maşină care merge pe energie solară, are o autonomie de 1.600 km, iar preţul de vânzare pleacă de la 25.900 dolari, fiind cu mult mai mic decât multe modele Tesla, dezvoltate de Elon Musk. Producătorul acestei maşini este din California şi susţine că are deja peste 40.000 de comenzi de la şoferi care abia aşteaptă să conducă un astfel de model.

Primele 5.000 de modele vor avea doar trei roţi, iar un motor electric va alimenta fiecare roată. Aptera are 171 cai putere, suficient însă să accelereze de la 0 la 100 km/h în doar patru secunde. Viteza maximă a maşinii este de 166 km/h.

ADVERTISEMENT

Ediţia de lansare va include o baterie care va avea o autonomie de peste 650 km, dar modelele ulterioare vor avea o autonomie de peste 1600 km doar din baterie. Cu toate astea, producătorul spune că şoferii nu vor fi nevoiţi să încarce bateriile pentru uzul zilnic. Maşina are panouri solare extrem de uşoare care adaugă 60 km pe zi la autonomie. Astfel, cei care locuiesc în oraşe însorite ar putea să nu încarce maşina niciodată. Acolo unde soarele străluceşte mai puţin, producătorii spun că maşina ar trebui încărcată de cel mult trei ori pe an.

În momentul de faţă, compania este pe punctul de a finaliza a patra şi ultima fază a dezvoltării, care include testele de rezistenţă în caz de accident. Ulterior, planul este să producă 10.000 de modele pe an, scopul fiind de a se începe producţia în masă până la sfârşitul lui 2023.

ADVERTISEMENT

Cea mai specială caracteristică a vehiculului electric solar Aptera este însă designul său. Maşina are trei roți în loc de patru, iar caroseria este realizată din materiale ușoare precum fibra de carbon și Kevlar, ceea ce o face extrem de aerodinamică. Astfel, Aptera devine cel puţin pe hârtie o opţiune mai avantajoasă decât Tesla lui Elon Musk, atât din punct de vedere al preţului, cât şi al autonomiei şi protecţiei mediului.

ADVERTISEMENT