News

Cum arată mașina care își poate schimba culoarea. Tehnologia viitorului este însă mai veche decât ai crede

Mașinile care își schimbă culoarea nu sunt un concept în totalitate SF, însă modelul BMW prezentat la CES 2022 pare de-a dreptul scos dintr-un film fantastic.
16.01.2022 | 12:33
Cum arata masina care isi poate schimba culoarea Tehnologia viitorului este insa mai veche decat ai crede
BMW a prezentat mașina care își schimbă culoarea. Sursa foto: theverge.com.
ADVERTISEMENT

Marii jucători din industria tehnologiei s-au reunit la târgul Consumer Electronic Show din Las Vegas, pentru a prezenta publicului cele mai noi inovații la care au lucrat în ultima vreme.

Unul dintre producătorii prezenți acolo este BMW, care anul acesta se laudă cu o mașină care își schimbă culoarea. Compania germană a dezvăluit această tehnologie introdusă în premieră pe o mașină. Totuși, noutatea nu e chiar o noutate, deoarece tehnologia în sine este folosită deja de ani buni în cadrul unor produse cu care mulți dintre noi sunt deja familiari.

ADVERTISEMENT

Caroseria automobilului prezentat la CES 2022 se bazează pe ”e-ink”, o formă integrată de hârtie și cerneală virtuală prezentă de regulă pe ebook reader-e, mai ales în cazul modelelor mai vechi. Și ceasul Pebble se folosea de o tehnologie similară pentru ecran. Acum, aceasta este integrată la scară mare pe un automobil. Tehnologia e-ink a apărut în urmă cu 25 de ani, însă este prima oară când ajunge pe un automobil, cu atât mai mult pe întreaga caroserie.

Este vorba despre BMW iX Flow, ”a cărui suprafață este acoperită cu e-ink, ce conține milioane de microcapsule, fiecare având diametrul echivalent cu grosimea unui fir de păr.”

ADVERTISEMENT

Producătorul a explicat pe scurt care este modul de funcționare a acestei vopsele revoluționare pentru vehicule: ”Fiecare capsulă conține pigmenți albi, încărcați negativ, dar și pigmenți negri, încărcați pozitiv. În funcție de setarea pe care o alegeți, capsulele de pe suprafața mașinii vor fi stimulate cu un curent electric, prin intermediul căruia pigmentul alb sau negru va acapara întreaga capsulă, iar mașina va avea culoarea dorită.”

Desigur, vorbim despre CES, locul unde multe tehnologii de ultimă generație ajung, dintre care însă multe nu văd lumina zilei și într-un produs bun de comercializat.

ADVERTISEMENT

Ce avantaje poate avea vopseaua care își schimbă culoarea

BMW a temperat deja așteptările publicului, afirmând că este un ”proiect de cercetare și design avansat.”

Este nevoie de o simplă apăsare de buton pentru a comuta între modurile de culoare, care însă sunt limitate momentan la alb, negru și gri. BMW spune însă că tehnologia poate spori eficiența vehiculelor electrice, arată theverge.com.

ADVERTISEMENT

”O suprafață albă reflectă mai multă lumină și căldură solară decât una neagră, iar având în vedere asta, încălzirea habitaclului pe fondul temperaturilor și luminii ridicate de la exterior poate fi ameliorată prin schimbarea culorii mașini către una deschisă.” Iar în cazul perioadelor mai reci, culoarea închisă va ajuta vehiculul să absoarbă mai multă căldură de la soare.

Personalizarea vehiculului este un aspect din ce în ce mai important în industria auto, însă majoritatea producătorilor se preocupă de interior. BMW însă schimbă accentul către exterior.

Nu au fost oferite detalii referitoare la rezistența acestei vopsele la vremea extremă sau la intemperii, așa că putem doar să sperăm că vom vedea un astfel de vehicul lansat și în viața reală.

ADVERTISEMENT