Statul român oferă 22 de lei pe zi pentru hrana unui pacient internat în spital. Tocmai de aceea, este o adevărată provocare pentru bucătarii unităților medicale să ofere un meniu care să satisfacă plăcerile culinare și să se încadreze în această limită de buget.
Așa s-a născut ideea concursului ”Meniuri de spitale, medicamente pentru suflet”, organizat pentru prima oară, anul acesta. Evenimentul a apărut ca o idee a managerului Spitalului Sighișoara, Sarolta Tanaszi, cu sprijinul Federației Sanitas.
Din juriu fac parte prof Dr. Monica Tarcea (Departamentul de Nutriție a Facultății de Medicină a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș), ing. Dr Irina Matran (UMFST Târgu Mureș), chef bucătar Alex Barani și Sorin Gabriel Ungureanu (director general adjunct la Autoritatea Națională de Management a Calității în Sănătate).
Încă de la prima ediție, concursul s-a bucurat de un real succes. Nu mai puțin de 28 de spitale s-au aliniat la start și și-au expus cele mai bune meniuri care să se încadreze în condițiile prestabilite.
De exemplu, Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia s-a prezentat cu un meniu format din: ciorbă de perișoare, paste cu ton și brioșe cu fructe, pregătit de asistent principal dietetician Vesa Nicoleta.
”A fost o experiență minunată și ne bucurăm că am fost selectați printre cele 28 de spitale din întreaga țară. Eu sunt mândră de cele două colege pentru modul în care au reprezentat spitalul”, a declarat Diana Mârza, managerul spitalului, potrivit alba24.ro.
Dincolo de premiile obținute, rămâne inițiativa lăudabilă, pentru care managerul spitalului din Sighișoara a primit felicitări de la echipele din toată țara.
De altfel, această unitate se laudă că a implementat un nou sistem de servire a mesei, dar și de prezentare a hranei pentru pacienți.
La Spitalul Sighișoara nu se pune accent doar pe valoarea nutritivă a alimentelor ci și pe gust, și pe modul de prezentare, astfel încât acesta să fie cât mai atractiv.