News

MasterChef de spital. Ce conțin meniurile de 22 de lei care s-au calificat și ce unități medicale participă la concurs

Un concurs inedit aduce la start 28 de spitale din întreaga țară. Dintre acestea se va alege cel mai bun bucătar care gătește cu 22 de lei pe zi.
14.05.2023 | 16:44
Doar 22 de lei pe zi oferă statul român pentru meniul unui bolnav / Foto: Hepta (simbol)
ADVERTISEMENT

Statul român oferă 22 de lei pe zi pentru hrana unui pacient internat în spital. Tocmai de aceea, este o adevărată provocare pentru bucătarii unităților medicale să ofere un meniu care să satisfacă plăcerile culinare și să se încadreze în această limită de buget.

Primul concurs gastronomic între spitalele din România

Așa s-a născut ideea concursului ”Meniuri de spitale, medicamente pentru suflet”, organizat pentru prima oară, anul acesta. Evenimentul a apărut ca o idee a managerului Spitalului Sighișoara, Sarolta Tanaszi, cu sprijinul Federației Sanitas.

ADVERTISEMENT

Din juriu fac parte prof Dr. Monica Tarcea (Departamentul de Nutriție a Facultății de Medicină a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș), ing. Dr Irina Matran (UMFST Târgu Mureș), chef bucătar Alex Barani și Sorin Gabriel Ungureanu (director general adjunct la Autoritatea Națională de Management a Calității în Sănătate).

Încă de la prima ediție, concursul s-a bucurat de un real succes. Nu mai puțin de 28 de spitale s-au aliniat la start și și-au expus cele mai bune meniuri care să se încadreze în condițiile prestabilite.

ADVERTISEMENT

Concurență mare la MasterChef de spital

De exemplu, Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia s-a prezentat cu un meniu format din: ciorbă de perișoare, paste cu ton și brioșe cu fructe, pregătit de asistent principal dietetician Vesa Nicoleta.

”A fost o experiență minunată și ne bucurăm că am fost selectați printre cele 28 de spitale din întreaga țară. Eu sunt mândră de cele două colege pentru modul în care au reprezentat spitalul”, a declarat Diana Mârza, managerul spitalului, potrivit alba24.ro.

ADVERTISEMENT

Cum să gătești atractiv cu doar 22 de lei pe zi

Dincolo de premiile obținute, rămâne inițiativa lăudabilă, pentru care managerul spitalului din Sighișoara a primit felicitări de la echipele din toată țara.

De altfel, această unitate se laudă că a implementat un nou sistem de servire a mesei, dar și de prezentare a hranei pentru pacienți.

ADVERTISEMENT

La Spitalul Sighișoara nu se pune accent doar pe valoarea nutritivă a alimentelor ci și pe gust, și pe modul de prezentare, astfel încât acesta să fie cât mai atractiv.

ADVERTISEMENT
Tags: