News

Măști, dezinfectanți și mănuși de unică folosință, pe fundul mării: “O să avem mai multe măști decât meduze în Mediterană”. Video

11.06.2020 | 18:03
Masti dezinfectanti si manusi de unica folosinta pe fundul marii O sa avem mai multe masti decat meduze in Mediterana Video
ADVERTISEMENT

Activiștii pentru protecția mediului au avertizat că pandemia de coronavirus provoacă o creștere a a poluării oceanice. Măști, dezinfectanți și mănuși de unică folosință au fost găsite în cantități mari în oceane.

Măști, dezinfectanți și mănuși de unică folosință, pe fundul mării: “O să avem mai multe măști decât meduze în Mediterană”

Operation Mer Propre, o societate franceză non-profit a cărei activități include și ridicarea gunoiului de-a lungul Coastei de Azur, a atras atenția încă de la finalul lunii mai că poluarea cu produse de protecție anti-COVID-19 a crescut.

ADVERTISEMENT

Scafandrii au descoperit o mulțime de “deșeuri COVID-19”, sute de mănuși, măști și sticle cu dezinfectant de mână sub valurile Mării Mediterane, amestecate cu gunoiul “obișnuit”: cutii de aluminiu și alte deșeuri.

VEZI VIDEO (SURSA: Guardian):

“Știind asta, în curând vom risca să avem mai multe măști decât meduze în Mediterană”

Cantitatea de măști și mănuși găsite este enormă, spune unul dintre reprezentanții Operation Mer Propre, Jeoffrey Peltier. El se declară îngrijorat de faptul că există un nou tip de poluare, omniprezentă după ce milioane de oameni din întreaga lume au cumpărat materiale de unică folosință pentru a combate noul coronavirus:

ADVERTISEMENT

“Este clar că și poluarea cu aceste deșeuri va crește dacă nu se va face nimic”, a spus Peltier.

Numai în Franța, autoritățile au comandat două miliarde de măști de unică folosință: “Știind asta, în curând vom risca să avem mai multe măști decât meduze în Mediterană”, a scris Laurent Lombard, membru al Operation Mer Propre.

ADVERTISEMENT

570.000 de tone de plastic, aruncate în fiecare an în Mediterană!

Grupul speră că imaginile îi vor determina pe oameni să se îndrepte spre măștile refolosibile și să schimbe mănușile de latex cu o spălare mai frecventă a mâinilor:

“Plasticul nu este soluția de a ne proteja de noul coronavirus. Avem atâtea alternative. Este un mesaj de avertizare”, a spus Peltier.

ADVERTISEMENT

În anii premergători pandemiei, ecologiștii au avertizat asupra amenințării vieții din oceane prin poluarea cu plastic. În oceanele lumii, intră aproximativ 13 milioane de tone de plastic în fiecare an, potrivit unei estimăru ONU, în 2018.

În Marea Mediterană intră în fiecare an peste 570.000 de tone de plastic, ceea ce înseamnă că se aruncă 33.800 de sticle de plastic în fiecare minut în mare. Aceste cifre au crescut exponențial în pandemia de coronavirus, susțin specialiștii.

ADVERTISEMENT
Tags: