Sport

Mathys Tel pe urmele lui Kylian Mbappe? Computerul lui Bayern Munchen nu are dubii

Aducerea lui Gravenberch și Tel în trupa lui Bayern este ”meritul” unui soft care, spun tehnicieni ai bavarezilor, și-a dovedit deja eficiența anticipând statutul de vedetă al lui Kylian Mbappe sau Ouasmane Dembele.
10.08.2022 | 11:20
Mathys Tel pe urmele lui Kylian Mbappe Computerul lui Bayern Munchen nu are dubii
Ce jucător ar putea să ajungă pe urmele lui Kylian Mbappe (sursă foto: hepta.ro)
ADVERTISEMENT

Bayern Munchen face legea în Bundesliga de un deceniu și, chiar dacă în această vară s-a despărțit de Robert Lewandowski, are un start perfect de stagiune. A câștigat deja Supercupa, 5-3 cu RB Leipzig. Iar în prima rundă de campionat bavarezii au făcut spectacol, 6-1, pe terenul lui Eintracht Frankfurt, câștigătoarea Europa League.

Un meci în care Musiala, 19 ani, a reușit o dublă. Iar pe teren s-a mai aflat, între titulari, Davies, 20 de ani. Iar după pauză, nou-veniții Ryan Gravenberch (20) și Mathys Tel (17). Asta ca să-i nominalizăm pe jucătorii under 21. A căror prezență, la Bayern, are o explicație care a fost devoalată de presa germană.

ADVERTISEMENT

Pentru a identifica puștii cu potențial, Bayern Munchen mizează pe inteligența artificială

Desigur, Bayern Munchen se bucură de un lot cu o mulțime de jucători experimentați și cu o mulțime de titluri la activ. Însă, în egală măsură, este și o grupare care mizează, și nu de astăzi, și pe tineri de mare talent.

Davies și Musiala, pe care i-am amintit deja, sunt între certitudini. Iar dacă urcăm limita de vîrstă până la 23 de ani, deja în lotul bavarezilor existau o mulțime de alte nume cu același statut în pofida vârstei încă fragede.

ADVERTISEMENT

Vorbim despre Dayot Upamecano, titular, respectiv Tanguy Nianzou (fundaș central) și Josip Stanisic (dreapta), în defensivă. Ca și Paul Wanner, mijlocaș ofensiv, om de lot la doar 16 ani.

Cu excepția lui Mane, în vară au fost aduși doar jucători de sub 24 de ani

Iar dacă ne uităm la lista de achiziții, veți descoperi un alt aspect interesant. Exceptându-l pe Sadio Mane, 30 de ani, toți jucătorii care au ajuns sub comanda lui Julian Nagelsmann nu au mai mult de 24 de ani.

ADVERTISEMENT

Vorbim despre jucători care au deja cotă, precum Matthijs de Ligt (22), venit de la Juventus, ori Noussair Mazraoui (24), de la Ajax. Iar alții, oameni cu potențial.

Portarul Johannes Schenck (19 ani) și vârful Gabriel Vidovic (18), de la echipa a doua. Dar și Ryan Gravenberch (20 de ani), de la Ajax, și vârful Mathys Tel (17 ani), de la Rennes. Plus Adrian Fein, un mijlocaș defensiv de 23 de ani de la Dynamo Dresda.

ADVERTISEMENT

Tel, la nivelul lui Mbappe?

Dintre aceștia, se pare, unul dintre jucătorii pe care trebuie să-i urmărim cu atenție este Mathys Tel. ”Programul de calculator prin care Bayern München a luat cunoștință despre noul venit Mathys Tel (17) în vârstă de 17 ani a dat deja lovitura cu starul PSG Kylian Mbappé (23) și jucătorul lui Barca Ousmane Dembelé (25)”, scrie Bild.

Iar explicația a fost oferită în podcastul ”Bayern Insider” realizat de Christian Falk, șeful secției Fotbal a cotidianului german. Acesta a vorbit cu Michael Reschke (64), fost director tehnic la FC Bayern, care a dezvăluit cum funcționează sistemul Bayern Munchen T-1000. Și cum este folosit de succesorul său, Marco Neppe (36).

Este foarte probabil că Bayern Munchen și i-a dorit, la un moment dat, pe Kylian sau Ouasmane. Însă, destinul lor fotbalistic a fost altul.

Rămâne acum să verificăm, după ce am primit informația despre acest software minune, dacă acuratețea predicțiilor sale este atât de ridicată pe cât se spune. Și dacă jucătorul venit de la Rennes se va ridica la nivelul numelor amintite.

Hasan Salihamidzic și Football Manager

Și, dincolo de Mathys Tel, mai rămâne să vedem și modul în care vor reuși să convingă și ceilalți puști, care, mai mult ca sigur, au venit cu ajutorul aceluiași program.

Și nu este totul. Presa germană vorbește și de un alt program computerizat folosit de oficialii lui Bayern Munchen. Mai exact, de directorul sportiv Hasan Salihamidzic.

Glumind, am putea spune că el transpune, în viața reală, ideea din jocul Football Manager. Mai exact, are la dispoziție un software care oferă o reprezentare digitală a jucătorilor. Oferindu-le, pe baza mai multor factori, o valoare a caracteristicilor cheie.

Iar atunci când Bayern Munchen transferă pe cineva, cum s-a întîmplat cu Lewandowski, programul caută înlocuitori. Jucători care să se potrivească. Prin valori individuale la același nivel, un impact similar în cadrul echipei. Și, în plus, estimează valoarea pentru care se va putea face transferul.

Evident, decizia este luată de oamenii responsabili din club. Însă este limpede că și în acest domeniu inteligența artificială oferă un sprijin important.


  • (P) Cota NETBET pentru PSG – Montpellier: 7,25 este cota pentru „scor corect 4-0”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT