Life

Foto. Dezvăluire neștiută din tinerețea Matildei Pascal-Cojocărița: a lucrat într-o fabrică de textile

Interpreta de muzică populară, Matilda Pascal-Cojocărița a fost Miss România în anul 1979 și a lucrat într-o fabrică de textile din Iași, în tinerețe.
22.03.2022 | 18:37
Foto Dezvaluire nestiuta din tineretea Matildei PascalCojocarita a lucrat intro fabrica de textile
Matilda Pascal-Cojocărița a lucrat în tinerețe într-o fabrică de textile din Iași. Sursa foto: arhiva personală/Facebook.
ADVERTISEMENT

Matilda Pascal-Cojocărița a urmat, în tinerețe, liceul la Iași, la seral, iar în paralel s-a angajat într-un combinat. Ulterior, artista s-a înscris la Ansamblul ”Firicelul”, unde a cântat muzică populară.

Matilda Pascal-Cojocărița a lucrat într-o fabrică de textile: “Avea și o brigadă artistică”

Cântăreața de muzică populară a lucrat, imediat după liceu, la „Combinatul de fire şi fibre sintetice” din Iaşi, ca tehnician chimist, apoi  – la Centrul de Calcul. În aceea perioadă, Matilda cânta și în ansamblul intreprinderii respective, care avea peste 13 000 de angajați.

ADVERTISEMENT
Matilda Pascal-Cojocărița a lucrat in fabrică. Sursa foto: arhiva personală.
Matilda Pascal-Cojocărița a lucrat in fabrică. Sursa foto: arhiva personală.

”Eu am prins 10 clase obligatorii și, în acea perioadă, toată lumea voia să urmeze chimia. Așa m-am înscris la Școala Profesională, am urmat liceul la seral, ca, în final, să fac și calculatoare. Am lucrat puțin în producție, apoi la centrul de calcul. Am lucrat acolo până în 1992, însă eu am făcut artă. Am cântat la ansamblul combinatului. Pe vremea aceea se punea mare preț de cultură și pe sport. Fabrica mai avea și o brigadă artistică.”, a declarat Matilda Pascal-Cojocărița, pentru FANATIK, despre perioada în care a fost angajată a Combinatului de fire și fibre sintetice din Iași.

La 19 ani, interpreta de muzică populară a participat la un concurs de Miss organizat la Costinești, pe care l-a și câștigat. Interpreta spune că, la momentul respectiv,  nu a pus mare preț pe această competiție și, atunci când și-a făcut bagajele să plece la mare, era fericită că va petrece clipe de neuitat la malul mării.

ADVERTISEMENT
Matilda Pascal-Cojocărița a fost Miss România în 1979. Sursa foto: arhiva personală.
Matilda Pascal-Cojocărița a fost Miss România în 1979. Sursa foto: arhiva personală.

Matilda a fost Miss România în 1979

Matilda Pascal-Cojocărița a câștigat tiltul de Miss în cadrul concursului ”Muncă, tinerețe, frumusețe”, de la Costinești, din anul 1979. Prezentatorul competiției a fost actorul George Mihăiță.

”La concursul de Miss m-au înscris cei de la fabrică, dar eu, practic, nu am participat la primele etape. Nu m-am prezentat. Totdeauna mi s-a ținut locul. Deci, a fost faza pe fabrică, pe oraș și așa mai departe…

ADVERTISEMENT

Faza națională s-a desfășurat la Amfiteatrul din Costinești și acolo m-am prezentat, fericită fiind că stau la mare. Iubesc foarte mult marea! Prezentatorul concursului a fost George Mihăiță. Pentru concurs îmi cumpărasem o rochie de la mare. M-a costat 101 lei și cred că a fost cea mai scumpă rochie din concurs.”, a mai declarat artista care niciodată nu și-a ascuns vârsta.

Artista a avut trei frați

Matilda Pascal-Cojocărița s-a născut într-o familie de oameni simpli, care aveau deja trei copii. A fost al patrulea copil al familiei. Mama nu a vrut-o, pentru că îi era greu cu atâția copii. A copilărit în Negrești, orașul natal, până la vârsta de 17 ani. Studiile liceale și le-a absolvit la Liceul Emil Racoviță din Iași, cursuri serale, iar cele superioare la Facultatea de Muzică, în cadrul Universitații Spiru Haret, având în palmares și un master în folclor.

ADVERTISEMENT

După absolvirea liceului s-a angajat la Combinatul de fire și fibre sintetice din Iași, unde s-a înscris în ansamblul combinatului. Acolo, a cântat muzică populară și ușoară și a participat și la dansuri populare.

S-a căsătorit de două ori

În 1980 s-a căsătorit pentru prima dată. Are un fiu, Alin Pascal, care i-a moștenit talentul muzical. Când băiatul ei avea 13 ani au plecat la Bistrița, la violonistul Ștefan Cigu, cel cu care se cunoștea din diverse spectacole. După ceva timp, cei doi și-au unit destinele și, în prezent, formează una din cele mai frumoase și stabile perechi din lumea muzicii populare.

Cei doi s-au stabilit în Bistrița, alături de cei 3 copii ai lor (băiatul Matildei, din prima căsătorie și un băiat și o fată ai lui Ștefan, dintr-o căsătorie anterioară). Cei trei copii ai familiei au urmat tot cariere muzicale. Azi, Matilda este o bunică fericită, cu patru nepoți, doi băieți de la fiul ei, Alin și o fată și un băiat de la Horațiu Cigu, fiul lui Ștefan Cigu.

Legătura pe care Matilda Pascal o are cu Angela Similea. Pe lângă faimă și frumusețe le mai unește ceva

Pe lângă frumusețe și faimă, interpreta de folclor Matilda Pascal-Cojocărița mai are și o altă asemănare cu Angela Similea. Și îndrăgita artistă Angela Similea a lucrat, în tinerețe, într-o fabrică de textile. Celebra cântăreață de muzică ușoară, în mare vogă în anii 1980, a fost angajată ca țesătoare la fabrica de textile din Bucureștii Noi, cartier în care a locuit în anii 1960.

ADVERTISEMENT