Sport

Kylian Mbappe distruge recorduri pe bandă rulantă! Este cel mai tânăr jucător cu peste 20 de goluri din istoria naționalei Franței. Care sunt cifrele fenomenalului atacant

Kylian Mbappe a fost cel mai bun jucător al meciului Finlanda - Franța 0-2, în care a marcat un supergol și i-a dat o pasă decisivă lui Benzema. El a ajuns la 24 de goluri pentru Les Bleus la numai 22 de ani.
17.11.2021 | 18:14
Kylian Mbappe distruge recorduri pe banda rulanta Este cel mai tanar jucator cu peste 20 de goluri din istoria nationalei Frantei Care sunt cifrele fenomenalului atacant
Kylian Mbappe atinge noi borne record la naţionala Franţei (sursă foto: hepta.ro)
ADVERTISEMENT

La sfârșitul lui iunie, Kylian Mbappe rata penalty-ul decisiv al meciului cu Elveția din optimile de finală de la EURO 2020 și Franța părăsea prematur turneul final pe Arena Națională din București. Nicio jumătate de an mai târziu, atacantul lui Paris Saint-Germain are din nou Franța la picioare după ultimele reprezentații în tricoul naționalei lui Didier Deschamps.

După careul din partida cu Kazahstan, Mbappe a fost cel mai bun jucător în deplasarea din Finlanda, câștigată de “cocoșii galici” cu 2-0. După cum au scris și jurnaliștii de la L’Equipe, care i-au acordat cea mai mare notă a serii lui Mbappe, 8, meciul de la Helsinki a început practic abia după ce parizianului i s-a alăturat pe teren Karim Benzema. Fiecare a marcat câte un gol și și-au oferit reciproc câte un assist, iar reușita lui Mbappe a fost cu adevărat “magică”.

ADVERTISEMENT

Un atacant născut din oțel și vânt, după cum îl descria minunat Jorge Valdano în urmă cu trei ani, la Cupa Mondială din Rusia, Kylian Mbappe a ajuns deja la 24 de goluri în naționala Franței în 53 de selecții, iar la 22 de ani este cel mai precoce jucător din istoria primei reprezentative care atinge această bornă.

Mbappe are o medie de aproape un gol la două meciuri în naționala Franței

El i-a depășit de departe la capitolul precocitate pe David Trezeguet, care avea 25 de ani și 326 de zile când a înscris golul 23 pentru “Les Bleus”, Thierry Henry, cu 26 de ani și 20 de zile, Just Fontaine, cu 26 de ani și 80 de zile, Karim Benzema, cu 26 de ani și 178 de zile, Antoine Griezmann, cu 27 de ani și 107 zile, Michel Platini, cu 27 de ani și 142 de zile, și Jean-Pierre Papin, cu 28 de ani și 344 de zile.

ADVERTISEMENT

Totuși, dintre jucătorii francezi cu minimum 20 de reușite, Mbappe se situează momentan doar pe poziția a opta într-o ierarhie a raportului de goluri pe meci. Astfel, cu o medie de 0,45 de goluri pe joc, el este depășit, printre alții, de liderul autoritar al acestui top, Just Fontaine, autor a 30 de goluri în 21 de selecții, Jean Nicolas, legendarul atacant din perioada interbelică, cu o medie de 0,84, și Michel Platini, cu o medie de 0,57 de goluri pe meci.

Dar în raport cu contemporanii săi, Kylian Mbappe ocupă un loc fruntaș la capitolul precocitate, doar brazilianul Neymar ajungând mai rapid la 23 de goluri, la 21 de ani și 37 de selecții. Mbappe i-a devansat, însă, pe Romelu Lukaku, care a atins această bornă la 24 de ani și 61 de selecții, pe Lionel Messi, la 24 de ani și 69 de selecții, pe Cristiano Ronaldo, la 25 de ani și 74 de selecții, și pe Robert Lewandowski, la 26 de ani și 67 de selecții.

ADVERTISEMENT

Felul în care Mbappe a înscris cele 24 de goluri în naționala Franței

  • 20 de goluri cu piciorul drept
  • 3 goluri cu piciorul stâng
  • un gol cu capul

Un fenomen de precocitate și în comparație cu marile legende ale fotbalului mondial

Totodată, starul lui PSG se situează pe o poziție de frunte și în raport cu cei mai mari fotbaliști ofensivi ai tuturor timpurilor. Astfel, doar brazilienii Pele și Ronaldo au marcat mai repede primele lor 23 de goluri în națională: triplul campion mondial la 19 ani și doar 20 de selecții, iar “Il Fenomeno”, la 21 de ani și 34 de selecții.

În urma lui Mbappe, sunt nume precum germanul Gerd Muller, care avea 24 de ani, argentinianul Diego Armando Maradona, cu 25 de ani, și olandezii Marco Van Basten și Johan Cruyff, cu 26, respectiv 27 de ani.

ADVERTISEMENT

Toate aceste performanțe colosale se alătură altor recorduri impresionante stabilite de Kylian Mbappe, devenit al doilea cel mai scump transfer din istoria fotbalului în 2017, după ce a fost cumpărat de PSG de la AS Monaco pentru 180 de milioane de euro.

Mbappe deține recorduri impresionante la Cupa Mondială și în Champions League

El este cel mai tânăr jucător din istoria naționalei Franței care a marcat la o ediție a Cupei Mondiale, la turneul final din 2018. Tot atunci, a devenit și al doilea adolescent care punctează într-o finală de Mondial, după brazilianul Pele, în 1958.

Și în Champions League, Kylian Mbappe s-a dovedit un devorator de recorduri, fiind singurul jucător din istoria competiției care înscrie în primele sale patru apariții din fazele eliminatorii. În același timp, în 2017, el a devenit cel mai tânăr fotbalist care marchează în ambele manșe din sferturile Champions League, iar la 22 de ani și 80 de zile, a doborât recordul deținut de Lionel Messi în privința celui mai tânăr jucător ce atinge 25 de goluri în cea mai importantă întrecere europeană intercluburi.

ADVERTISEMENT