Sport

Academica Clinceni – Farul 2-8, în galeria selectă a meciurilor de „10” din Liga 1! Când s-au mai înscris minim zece goluri în secolul XXI. Video

Academica Clinceni și Farul au intrat în cărțile de istorie ale fotbalului românesc. Partida de la Giurgiu, câștigată cu 8-2 de echipa lui Hagi, e una dintre puținele din secolul XXI în care s-a marcat de 10 ori.
17.02.2022 | 23:40
Academica Clinceni  Farul 28 in galeria selecta a meciurilor de 10 din Liga 1 Cand sau mai inscris minim zece goluri in secolul XXI Video
Virgil Andrei Ciobanu alaturi de bucuria constanteana de dupăa un gol reusit in meciul de fotbal dintre Academica Clinceni si Farul Constanta, restanta contand pentru Liga 1 Casa Pariurilor, desfasurat pe Stadionul Marin Anastasovici din Giurgiu, joi 17 februarie 2022. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

Farul Constanța a profitat din plin de situația deplorabilă de la Clinceni. Cele două echipe s-au întâlnit în restanța etapei cu numărul 23 din Casa Pariurilor Liga 1, iar fotbaliștii lui Gică Hagi au făcut scorul campionatului.

Farul este a doua echipă din acest sezon de Liga 1 care reușește să câștige la o diferență de șase goluri, după FCSB, care s-a impus în tur în fața lui Dinamo cu scorul de 6-0. „Marinarii” au avut însă o poftă de gol și mai mare și au învins-o pe Academica cu 8-2.

ADVERTISEMENT

Partida disputată pe stadionul „Marin Anastasovici” a intrat astfel într-o galerie selectă de meciuri disputate după anul 2000 la nivelul primei ligi din România, în care se marchează minim zece goluri. FANATIK îți prezintă duelurile din secolul XXI în care a plouat cu goluri în Liga 1.

Academica Clinceni – Farul 2-8, al patrulea meci cu zece goluri după anul 2000. Sportul și Dinamo au deschis balul

Înfruntările dintre Sportul Studențesc și Dinamo au fost întotdeauna unele dintre cele mai spectaculoase din fotbalul românesc. O dovedește și partida din returul sezonului 2002-2003, atunci când, pe 7 mai 2003, în etapa a 26-a, cele două echipe bucureștene au înscris nu mai puțin de 11 goluri pe stadionul din Regie.

ADVERTISEMENT

„Câinii” lui Ioan Andone s-au impus atunci cu scorul de 6-5, grație hattrick-ului reușit de Ionel Dănciulescu, „dublei” lui Cosmin Bărcăuan și golului marcat de Ștefan Grigorie. De cealaltă parte, pentru „studenți” au punctat Gigel Bucur, Laurențiu Diniță, Ionuț Mazilu și Octavian Chihaia.

Dinamo – FCM Bacău 7-3, meci cu două hattrick-uri

Dinamo a repetat isprava și în următoarea ediție de campionat, în care a învins-o pe FCM Bacău cu 7-3. Duelul a avut loc în Ștefan cel Mare, pe 19 septembrie 2003, în etapa cu numărul 6. În prima repriză, scorul era strâns, doar 2-1 pentru roș-albi. Formația aceluiași Andone s-a dezlănțuit după pauză când a înscris de alte cinci ori.

ADVERTISEMENT

Ceea ce face ca acest meci să fie și mai special sunt evoluțiile lui Florentin Petre și Cătălin Cursaru. Fiecare dintre cei doi a reușit câte un hattrick pentru echipa sa. Celelalte goluri ale dinamoviștilor le-au aparținut lui Ionel Dănciulescu, Ștefan Grigorie, Ianis Zicu și Ciprian Marica.

Petrolul – FC Brașov, cel mai recent meci cu zece goluri în Liga 1

Până la partida de la Giurgiu, ultimul meci desfășurat în Liga 1 în care s-au marcat zece goluri a avut loc în sezonul 2012-2013, atunci când, în etapta a 30-a, Petrolul a învins-o pe FC Brașov cu 6-4, făcând astfel scorul acelui campionat. A fost un meci de-a dreptul nebun, disputat pe 8 mai 2013, pe stadionul „Ilie Oană”.

ADVERTISEMENT

Jumătate dintre cele zece goluri s-au înscris încă din prima repriză, când „lupii galbeni” au condus la pauză cu 3-2. Pentru echipa lui Cosmin Contra au marcat Hamza Yousen (2-pen., 64), Laurențiu Marinescu (8, 41) și Jean Sony Alcenat (64), în timp ce „steagul roșu” condus de Adrian Szabo a înscris prin Paul Batin (18, 34), Iulian Popa (55) și Alexandru Mateiu (90).

FCSB, FC Vaslui și Farul singurele echipe care au marcat opt goluri într-un meci în secolul XXI

Până ca Farul să se impună în fața Academicii Clinceni trecuseră 23 de ani de la ultimul rezultat de 8-2 înregistrat la nivelul primei ligi din România. Se întâmpla pe 30 iulie 1999, când Oțelul Galați reușea să o spulbere cu același scor pe Extensiv Craiova.

După anul 2000, echipa lui Hagi este doar a doua care reușește să înscrie opt goluri într-o partidă de Liga 1. Prima a fost FCSB, care, pe 26 aprilie 2004, a spulberat-o cu 8-1 pe Poli Timișoara, chiar în fieful bănățenilor. De aceeași corecție, 1-8, a avut parte și Corona Brașov, pe 19 aprilie 2014, când a fost victima lui FC Vaslui.

  • 38 de goluri marcate are Farul după victoria cu Academica Clinceni, a patra cea mai bună ofensivă din Liga 1, sub FCSB, U Craiova și CFR Cluj
ADVERTISEMENT