News

Medic infecționist, despre pericolul COVID-19: ”Atenție la aerul condiționat din mașină”. Cum este indicat să fie folosit

16.07.2020 | 15:41
Medic infectionist despre pericolul COVID19 Atentie la aerul conditionat din masina Cum este indicat sa fie folosit
ADVERTISEMENT

Medicul infecționist Carmen Dorobăț atrage atenția asupra pericolului infectării cu COVID-19 în momentul în care mergem cu mașina prin oraș.

Aceasta spune că aerul condiționat din mașină poate reprezenta un potențial pericol de contaminare, mai ales în zonele cu o poluare mai ridicată.

ADVERTISEMENT

Dat fiind faptul că noul coronavirus se transmite și prin particulele de praf, medicul din Iași ne recomandă evitarea folosirii răcirii pe modul utilizării aerului din exterior.

Un medic atrage atenția în privința pericolului COVID-19: ”Atenție la aerul condiționat din mașină”

Medicul Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase de la Iași, Specialistul atrage atenția asupra condiţiilor din mijloacele de transport cu care călătorim, dar şi zonele pe care ni le alegem pentru a ne petrece vacanța, recomandând zone cât mai puţin poluate.

ADVERTISEMENT

Într-un interviu pentru Ziarul de Iași, cadrul medical din Moldova are o recomandare pentru cei care utilizează aerul condiționat pe timp de vară.

”Au apărut deja în spaţiul public comentarii în ceea ce priveşte transmiterea virusului prin particulele de praf. Este o transmitere logică, pentru că vorbim de un virus care se transmite prin aer, prin acele picături infirme de salivă.

ADVERTISEMENT

Este clar că, într-o atmosferă poluată, aceste particule infime sunt preluate de particulele de praf, care devin particule infectante. De aceea, atrag atenţia şi asupra aerului condiţionat din maşină, mai ales când circulăm folosind aerul din afară”, a adăugat Carmen Dorobăţ.

Cum este indicat să fie folosit aerul condiționat în mașină

În aceste condiții, sfatul epidemiologilor cazul aerului condiționat este unul cât se poate de simplu: folosiți metoda de recirculare a aerului, nu luarea aerului de afară.

ADVERTISEMENT

Medicii informează că probleme apare în oraşele poluate, precum Bucureștiul, Iaşul, Brașovul, dat fiind faptul că praful poate transporta virusul.

Principalul mod de transmitere este de la o persoană la alta prin intermediul secrețiilor, eliminate de către persoanele infectate prin expirație atunci când strănută, vorbesc sau tușesc. Este posibil ca o persoană să se infecteze prin atingerea cu mâna a obiectelor sau suprafețelor contaminate de secrețiile unei persoane bolnave.

ADVERTISEMENT