News

Medicamentele s-au scumpit cu până la 14%. Ministerul Sănătății: „În lipsa unei majorări, riscau să dispară de pe piață”

Costurile de producție sunt extrem de mari. Potrivit Ministerului Sănătății, acesta este unul dintre motivele majorării prețului.
04.08.2023 | 12:25
Medicamentele sau scumpit cu pana la 14 Ministerul Sanatatii In lipsa unei majorari riscau sa dispara de pe piata
Medicamentele s-au scumpit cu până la 14%. sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Medicamentele s-au scumpit cu până la 14%, în urma majorării prețurilor de la 1 august. Mai exact, 3000 de medicamente găsite în farmaciile din România costă mai mult, de câteva zile.

Medicamentele s-au scumpit cu până la 14%

Printre medicamentele care au suferit modificări semnificative privind prețurile, se numără și acidul folic, necesar femeilor însărcinate. Acum, acesta costă aproape dublu, potrivit Digi 24.

ADVERTISEMENT

Acidul folic este extrem de important în sarcină, fiind un supliment alimentar care este implicat în producția de material genetic. El ajută la dezvoltarea fătului și previne malformațiile care pot apărea la nivelul creierului sau măduvei spinării.

Majorările de prețuri la medicamente au fost observate și de clienții farmaciilor, care spun că oricum tratamentele erau costisitoare și înainte. „Mi-am luat rețeta de la medicul de familie și am constat acum că e o diferență de plată față de luna anterioară.

ADVERTISEMENT

Și așa erau scumpe! Mi se pare că sunt prea scumpe!”, a transmis o femeie pentru sursa citată. Ministerul Sănătății susține că prețurile au crescut la jumătate dintre medicamentele aprobate în țara noastră. Este vorba de cele cu preț mai mic de 50 de lei.

Medicamentele riscau să dispară din România

Conform MS, dacă nu ar fi fost aplicate aceste majorări, medicamentele respective ar fi putut ieși de pe piața din România. Acest lucru s-ar fi putut întâmpla din cauza costurilor de producție.

ADVERTISEMENT

„Prețul a trei mii de medicamente a fost majorat cu până la 14%, adică jumătate din medicamentele aprobate în Romania. Sunt cele cu preț sub 50 de lei, care, în lipsa unei majorări, riscau să dispară de pe piață.

Costurile de producție sunt mari, iar producătorii spun încă de la începutul acestui an că nu mai fac față”, a transmis Ministerul Sănătății, vineri, pentru Digi 24.

ADVERTISEMENT

Acest lucru era precizat și de ministrul Rafila, în luna aprilie, atunci când au existat informații potrivit cărora medicamentele urmau să se scumpească. „Este o abordare care nu cred că este corectă. Este vorba de o actualizare a preţului medicamentelor foarte ieftine, adică cu o valoare de până la 50 de lei ca ele să se găsească, să rămână pe piaţă.”, spunea ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

 

ADVERTISEMENT