News

Medicamentul care ucide coronavirusul, descoperit de oamenii de ştiinţă australieni. Când va fi pus pe piață

18.05.2021 | 16:30
Medicamentul care ucide coronavirusul descoperit de oamenii de stiinta australieni Cand va fi pus pe piata
Australienii au descoperit medicamentul care ucide coronavirusul. Când va fi pus pe piață Foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Cercetătorii din Queensland au dezvoltat un medicament antiviral care a distrus 99,9% din particulele de coronavirus din plămânii șoarecilor.

Tratamentul, administrat printr-o injecție, funcționează utilizând o tehnologie medicală numită silențierea genelor care a fost descoperită pentru prima dată în Australia în anii 1990.

ADVERTISEMENT

Noua terapie a fost concepută pentru persoanele care sunt deja grav bolnave de Covid, pentru care este prea târziu să le fie administrat un vaccin.

Australienii au descoperit medicamentul care ucide coronavirusul. Când va fi pus pe piață

Cercetătorii din Queensland au făcut o descoperire imensă în lupta contra COVID-19, descoperind o modalitate de a ucide 99,9% din virus.

ADVERTISEMENT

Tratamentul inovator funcționează ca o rachetă care detectează amprenta termică pentru a identifica și ataca încărcătura virală. Acesta a fost dezvoltat de o echipă de experți internaționali de la Menzies Health Institute Queensland de la Universitatea Griffith.

Tratamentul, administrat printr-o injecție, funcționează utilizând o tehnologie medicală numită silențierea genelor care a fost descoperită pentru prima dată în Australia în anii 1990. Silențierea genelor utilizează ARN-ul pentru a ataca virusul.

ADVERTISEMENT

ARN-ul modificat a fost, de asemenea, utilizat pentru a dezvolta vaccinurile contra COVID produse de Pfizer și Moderna, dovedite a avea o eficiență de până la 96% eficiente în blocarea bolii.

Noua terapie a fost concepută pentru persoanele care sunt deja grav bolnave de Covid, pentru care este prea târziu să le fie administrat un vaccin.

ADVERTISEMENT

Profesorul Nigel McMillan de la MHIQ, unul dintre cercetători, a declarat că tratamentul împiedică replicarea virusului și poate chiar pune capăt deceselor cauzate de COVID din întreaga lume.

„În esență, este o misiune de căutare și distrugere”, a spus el citat de Daily Mail. “Putem distruge în mod specific virusul care crește în plămânii cuiva.”

Tratamentul a fost testat doar la rozătoare și, prin urmare, rămâne necunoscut exact cât de eficient sau sigur va fi la om.

Dar cercetătorii spun că sunt încrezători că „celulele normale sunt complet nevătămate de acest tratament”. Ei speră că antiviralul va fi gata pentru lansare până în 2023.

“Aceasta este o tehnologie care funcționează cu bucăți mici de ARN care se pot lega în mod specific de genomul virusului”, a spus profesorul McMillan.

Această legare face ca genomul să nu mai funcționeze și, de fapt, determină celulele să-l distrugă.

Deși au existat alte tratamente antivirale, cum ar fi Zanamivir și Remdesivir, care au redus simptomele și au permis pacienților cu coronavirus să se refacă mai repede, acesta este primul tratament care oprește direct virusul.

Medicamentul trebuie administrat în fluxul sanguin prin injecție într-un produs numit „nanoparticulă”. “Aceste nanoparticule merg la plămâni și fuzionează în celulele care furnizează ARN”, a spus prof. McMillan. „ARN-ul caută virusul și îi distruge genomul, astfel încât virusul nu se mai poate replica.”

Oamenii de știință lucrează la tratament din aprilie anul trecut, din momentul în care Australia a intrat într-o carantină nivel național timp de șase săptămâni.

Tratamentul de la Universitatea Griffith urmează să intre în următoarea fază a studiilor clinice și se așteaptă să fie disponibil până în 2023.

Antiviralele testate până acum împotriva COVID-19

Remdesivirul este un antiviral care a ținut titlurile în mass media la începutul pandemiei și a fost utilizat pentru a trata pacienții cu COVID.

Remdesivir este încă utilizat în Marea Britanie și în SUA, dar studiile nu au reușit să demonstreze că oferă beneficii substanțiale recuperării.

Un alt antiviral aflat în prezent în studii clinice este molnupiravirul, care a fost inițial conceput pentru a combate gripa, dar a dat rezultate împotriva COVID în studiile pe hamsteri și este acum studiat la oameni.

Molnupiravir, produs de firma farmaceutică Merck, „continuă să promită ca tratament potențial pentru pacienții care nu sunt spitalizați”, a precizat compania după studiul de fază doi. Producătorii au decis că nu este eficient pentru bolnavii grav.

Un alt antiviral, numit Tollovir, este studiat pe oameni de compania Todos Medical din Israel. Todos Medical a declarat că cercetările din trecut au arătat că medicamentul ar putea acționa împotriva coronavirusurilor în general și că are potențialul de a „reduce semnificativ” severitatea COVID.

Favipiravir este un medicament antiviral fabricat în Japonia, care este testat în Marea Britanie în studiul PRINCIPLE. Nu este un medicament nou, iar oficialii japonezi din domeniul sănătății l-au aprobat deja pentru pacienții cu gripă. Ar putea fi adăugat la arsenalul Marii Britanii dacă studiile arată că funcționează și împotriva COVID-19.

Ritonavirul și lopinavirul, medicamente dezvoltate pentru a trata HIV, sunt, de asemenea, testate la pacienții infectați cu coronavirus. Au fost în studii pe tot parcursul pandemiei și rezultatele au fost contradictorii, dar studiile clinice încă recrutează pacienți.

Compania americană Romark încearcă să obțină aprobarea SUA pentru medicamentul său antiviral NT-300, produs utilizând o substanță chimică numită nitazoxanidă, care, potrivit studiilor, ar putea reduce riscul de forme severe de boală cu până la 85%.

Romark face încă studii de stadiu târziu la om cu medicamentul și folosește deja o versiune ușor diferită a acestuia, pentru tratarea bolilor parazitare.

Deși nu este un antiviral, un studiu al steroidului budesonidă, folosit în tratarea astmului, a constatat că pare să aibă o anumită capacitate de a opri reproducerea virusului în căile respiratorii, reducând în același timp inflamarea plămânilor și facilitând respirația pacienților.

Studiul efectuat de Universitatea Oxford a constatat că budesonida ar putea reduce timpul de recuperare cu trei zile, în medie, însă autoritățile medicale din Marea Britanie spun că nu există suficiente dovezi pentru a face parte din schema de tratament standard a NHS (sistemul național de sănătate n.r.).

ADVERTISEMENT