News

Medicii de familie vor face anchete epidemiologice, alături de medicii infecționiști și epidemiologi

21.07.2020 | 18:09
Medicii de familie vor face anchete epidemiologice alaturi de medicii infectionisti si epidemiologi
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru Foto: Inquam Photos - George Călin
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că medicii de familie care monitorizează  perosanele izolate la domiciliu vor fi cooptate în realizarea anchetelor epidemiologice, făcute până acum de către medicii epidemiologi și infecționiști.

Decizia a fost luată ca urmare a numărului mare de cazuri de infectare cu coronavirus din ultima perioadă.

ADVERTISEMENT

Medicii de familie pot fi implicaţi, în acest moment, pentru cei care sunt în izolare la domiciliu, fiind cei care urmăresc acest pacient şi având legătura permanentă cu acest pacient. Toţi aceşti medici de familie vor fi cooptaţi în perioada următoare şi în cadrul unor anchete epidemiologice”, a spus Nelu Tătaru,  citat de News.ro.

Anchete epidemiologice cu ajutorul celor care monitorizează izolații

În condițiile în care s-a ajuns la un număr de 994 de cazuri înregistrate în numai 24 de ore, Ministerul Sănătății intenționează să recurgă la detașarea de personal medical în zonele în care se înregistreză un număr mare de cazuri de COVID-19.

ADVERTISEMENT

Tot ce înseamnă focare, focare noi constituite sunt gestionate prin anchete epidemiologice, urmând ca acolo unde vom avea o suprasolicitare a activităţii medicale, şi mă refer la terapiile intensive, să putem cu acordul acestei legi să putem face detaşări de personal, dar să putem şi transfera aceşti pacienţi unde avem locuri pentru terapie intensivă”, a spus ministrul Tătaru.

Nelu Tătaru a făcut și o serie de precizări legate de modul în care vor fi tratate persoanele infectate, dar asimptomatice. Astfel, în cazul în care pacientul refuză izolarea la domiciliu, el riscă să fie internat forțat până la vindecare, de către DSP, la recomandarea medicului.

ADVERTISEMENT

În condiţiile în care pacientul vrea sau solicită, pentru a-şi urmări în continuare evoluţia, poate rămâne internat în spital. Dacă refuză, atunci prin act administrativ, dacă medicul curant indică acea internare, pentru că pacientul reprezintă un pericol de transmitere, atunci se solicită DSP-ului care trebuie să vină în două ore să dea acel aviz, acel act administrativ pentru internarea în continuare până la vindecare”, a detaliat Tătaru.

În ce privește detașarea personalului medical, ministrul a precizat că aceasta se va face, la început, pe bază de voluntariat, în condițiile în care medicii vor beneficia de sporuri dacă se oferă pentru detașare.

ADVERTISEMENT

Noi mizăm pe acea detaşare voluntară, în care colegii noştri medici beneficiază şi de acel 50% spor plus 2% care este diurna şi sperăm ca acest lucru să se întâmple voluntar (…) Putem face această detaşare şi involuntar. Noi vom face în aşa fel încât acele unităţi medicale să beneficieze de acel personal pentru a putea trata pacientul infectat cu COVID. Pentru noi primează sănătatea pacienţilor noştri şi sănătatea poporului român”, a concluzionat Tătaru.

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunţat marţi 994 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus în 24 de ore, cea mai mare cifră de la începutul epidemiei în România. Numărul total al deceselor a ajuns la 2.074, dintre care 36 înregistrate în ultimele 24 de ore.

ADVERTISEMENT