News

Medicii şi farmaciştii acuzaţi în dosarul rețetelor false, achitați definitiv la CAB. Faptele s-au prescris

Judecătorii CAB au constat joi că faptele din dosarul rețetelor false s-au prescris și astfel au decis să achite definitiv 34 de inculpați, printre care se află mulți medici și farmaciști.
19.05.2022 | 10:46
Medicii si farmacistii acuzati in dosarul retetelor false achitati definitiv la CAB Faptele sau prescris
Medicii și farmaciștii au scăpat de acuzații după ce faptele s-au prescris. Foto: hepta.com
ADVERTISEMENT

Cei 34 de inculpaţi au fost deferiţi justiţiei în urmă cu zece ani. Ei erau acuzați de înşelăciune, uz de fals, dare de mită şi spălarea banilor. În 2012, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti anunţa trimiterea lor în judecată.

Medici și farmaciști acuzați că au falsificat mii de rețete

În dosar erau implicaţi mai mulți medici şi farmacişti de la farmaciile Dona din Capitală acuzaţi că au falsificat mii de reţete medicale, înşelând Casa Naţională de Asigurări cu 1,6 milioane lei.

ADVERTISEMENT

Opt ani a durat procesul la Tribunalul Bucureşti, ai cărui judecători aplicau în decembrie 2020 câteva condamnări cu suspendare. Ulterior au fost alţi doi ani de dezbateri la CAB.

Această instanţă a dat şi verdictul final, astfel încât toţi inculpaţii au fost achitaţi sau a fost încetat procesul penal împotriva. Magistrații au ajuns la această soluție pentru că faptele s-au prescris între timp. Medicii şi farmaciştii erau acuzaţi că au falsificat 4.000 de reţete medicale. Pe unele reţete apăreau şi numele unor persoane decedate.

ADVERTISEMENT

Cine sunt medicii și farmaciștii achitați definitiv

Conform Agerpres, pe lista acuzaților au fost Wychy-Nessy Prioteasa-Constantinescu (farmacist diriginte şi coordonator a 10 farmacii din cadrul lanţului farmaceutic Dona) și Geta Vecserdi (farmacist diriginte).

De asemenea, Gabriel Sescu (administrator), Cristina Daniela Sescu (medic psihiatru) și Maria Mirabela Sescu (director adjunct la C.M.) au fost inculpați.

ADVERTISEMENT

Sorin Gelu Pătraşcu (asociat şi administrator la o firmă), Anca Mihaela Solomon (farmacist diriginte), Claudia Elena Şerban (farmacist coordonator zonă pentru 10 farmacii Dona) şi Adriana Liliana Craina (director de zonă al lanţului farmaceutic Dona) sunt celelalte nume care apar pe lista amintită anterior.

La vremea trimiterii în judecată, procurorii DNA arătau că medicii acuzaţi prescriau tratamente pe numele unor pacienţi care nu fuseseră consultaţi.

ADVERTISEMENT

Ce spuneau procurorii DNA despre modul de operare

Ulterior, ei le trimiteau unor farmacişti care falsificau semnăturile beneficiarilor şi le decontau la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti. În acest fel, banii erau spălaţi prin introducerea într-un circuit comercial licit.

Sumele decontate de la CASMB variau între 30% şi 100% din valoarea reţetei. Pentru activitatea lor, farmaciştii obţineau un bonus la salariu, întrucât creşteau vânzările în mod artificial.

La rândul lor, medicii primeau sume cuprinse între 3% şi 5% din valoarea respectivei reţete. De obicei, farmacistul stabilea o legătură cu un medic specialist sau de familie.

În baza acelei înţelegeri, medicul prescria mod constant numeroase reţete false cu valoarea compensată, fără a avea acoperire într-o situaţie reală. Reţetele erau eliberate pe numele unor pacienţi care nu fuseseră consultaţi şi care nu solicitaseră vreun tratament.

ADVERTISEMENT
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a...
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a angajat ca agent imobiliar. A fost dată de gol de mama sa, care a postat o fotografie
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic...
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Marina Gavril voia să îşi cumpere un pistol, înainte de a fi ucisă....
Marina Gavril voia să îşi cumpere un pistol, înainte de a fi ucisă. Prin ce incident grav trecuse la începutul anului
Nu poate, oricât ar încerca! Valentina Pelinel l-a dat de gol pe Cristi...
Nu poate, oricât ar încerca! Valentina Pelinel l-a dat de gol pe Cristi Borcea! Detaliul neştiut despre milionarul român
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea...
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea patronului FCSB
Vinete marinate. O rețetă celebră, vedetă în marile restaurante
Vinete marinate. O rețetă celebră, vedetă în marile restaurante
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la...
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la Bruxelles. Cum arată biroul ei din Parlamentul European
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la...
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la o lună de la despărțire? „Mi-e milă de ea, dar se potrivesc…”