News

Medicii şi farmaciştii acuzaţi în dosarul rețetelor false, achitați definitiv la CAB. Faptele s-au prescris

Judecătorii CAB au constat joi că faptele din dosarul rețetelor false s-au prescris și astfel au decis să achite definitiv 34 de inculpați, printre care se află mulți medici și farmaciști.
19.05.2022 | 10:46
Medicii si farmacistii acuzati in dosarul retetelor false achitati definitiv la CAB Faptele sau prescris
Medicii și farmaciștii au scăpat de acuzații după ce faptele s-au prescris. Foto: hepta.com
ADVERTISEMENT

Cei 34 de inculpaţi au fost deferiţi justiţiei în urmă cu zece ani. Ei erau acuzați de înşelăciune, uz de fals, dare de mită şi spălarea banilor. În 2012, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti anunţa trimiterea lor în judecată.

Medici și farmaciști acuzați că au falsificat mii de rețete

În dosar erau implicaţi mai mulți medici şi farmacişti de la farmaciile Dona din Capitală acuzaţi că au falsificat mii de reţete medicale, înşelând Casa Naţională de Asigurări cu 1,6 milioane lei.

ADVERTISEMENT

Opt ani a durat procesul la Tribunalul Bucureşti, ai cărui judecători aplicau în decembrie 2020 câteva condamnări cu suspendare. Ulterior au fost alţi doi ani de dezbateri la CAB.

Această instanţă a dat şi verdictul final, astfel încât toţi inculpaţii au fost achitaţi sau a fost încetat procesul penal împotriva. Magistrații au ajuns la această soluție pentru că faptele s-au prescris între timp. Medicii şi farmaciştii erau acuzaţi că au falsificat 4.000 de reţete medicale. Pe unele reţete apăreau şi numele unor persoane decedate.

ADVERTISEMENT

Cine sunt medicii și farmaciștii achitați definitiv

Conform Agerpres, pe lista acuzaților au fost Wychy-Nessy Prioteasa-Constantinescu (farmacist diriginte şi coordonator a 10 farmacii din cadrul lanţului farmaceutic Dona) și Geta Vecserdi (farmacist diriginte).

De asemenea, Gabriel Sescu (administrator), Cristina Daniela Sescu (medic psihiatru) și Maria Mirabela Sescu (director adjunct la C.M.) au fost inculpați.

ADVERTISEMENT

Sorin Gelu Pătraşcu (asociat şi administrator la o firmă), Anca Mihaela Solomon (farmacist diriginte), Claudia Elena Şerban (farmacist coordonator zonă pentru 10 farmacii Dona) şi Adriana Liliana Craina (director de zonă al lanţului farmaceutic Dona) sunt celelalte nume care apar pe lista amintită anterior.

La vremea trimiterii în judecată, procurorii DNA arătau că medicii acuzaţi prescriau tratamente pe numele unor pacienţi care nu fuseseră consultaţi.

ADVERTISEMENT

Ce spuneau procurorii DNA despre modul de operare

Ulterior, ei le trimiteau unor farmacişti care falsificau semnăturile beneficiarilor şi le decontau la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti. În acest fel, banii erau spălaţi prin introducerea într-un circuit comercial licit.

Sumele decontate de la CASMB variau între 30% şi 100% din valoarea reţetei. Pentru activitatea lor, farmaciştii obţineau un bonus la salariu, întrucât creşteau vânzările în mod artificial.

La rândul lor, medicii primeau sume cuprinse între 3% şi 5% din valoarea respectivei reţete. De obicei, farmacistul stabilea o legătură cu un medic specialist sau de familie.

În baza acelei înţelegeri, medicul prescria mod constant numeroase reţete false cu valoarea compensată, fără a avea acoperire într-o situaţie reală. Reţetele erau eliberate pe numele unor pacienţi care nu fuseseră consultaţi şi care nu solicitaseră vreun tratament.

ADVERTISEMENT