News

Medicul ATI de la Matei Balș care a prevăzut incendiul din spitalul COVID: „O scânteie ar putea să dezlănțuie iadul!”

29.01.2021 | 12:20
Medicul ATI de la Matei Bals care a prevazut incendiul din spitalul COVID O scanteie ar putea sa dezlantuie iadul
ADVERTISEMENT

Tragedia de la Spitalul de Boli Infecțioase Matei Balș a fost prevăzută de unul dintre medicii instituției încă de pe vremea celei petrecute la Piatra Neamț. Unul dintre specialiștii de la ATI a explicat că e nevoie de o singură scânteie pentru a dezlănțui un adevărat infern.

Dr. Elena Copaciu a avertizat că nu doar secțiile de terapie intensivă sunt predispuse unor astfel de pericole, ci și spitalele Covid-19, din cauza aparatelor de oxigen cu flux crescut aduse pentru pacienți. Medicul a subliniat că incendiile se pot produce oricând.

ADVERTISEMENT

Medicul ATI de la Matei Balș care a prevăzut incendiul din spitalul covid: „O scânteie ar putea să dezlănțuie iadul!”

Elena Copaciu a explicat că tragedia de la ATI Piatra Neamț a ridicat o mare îngrijorare în rândul angajaților din sistemul sanitar: „de când am auzit de incendiu stau pe telefoane tot timpul cu colegii mei. Noi, cei care lucrăm în secțiile ATI, suntem conștienți de riscul apariției unui incendiu și știm și care sunt urmările”.

Pericolul unui incendiu este și mai mare în secțiile ATI unde sunt tratați pacienții COVID!”, a subliniat femeia, la vremea respectivă, potrivit Libertatea. Medicul a adăugat că, acum, pericolul s-a mutat și în secțiile Covid, unde au fost amplasate astfel de dispozitive, din cauza lipsei locurilor suficieante la terapie intensivă.

ADVERTISEMENT

„Problema este că acest pericol de incendiu există acum și pe secțiile normale COVID. Din cauza locurilor insuficiente de la ATI au fost aduse aceste dispozitive de oxigenoterapie cu flux crescut la patul pacienților!”, a declarat specialistul de la Matei Balș.

Avertismentul dr. Elenei Copaciu este cât se poate de clar: „o scânteie. E suficient să apară o singură scânteie. Știți că normativele impun ca fiecare pat de ATI să fie dotat cu cel puțin 12 prize?! Și nici acestea nu sunt suficiente pentru toate dispozitivele-suport necesare susținerii funcțiilor vitale în cazul pacienților COVID!”

ADVERTISEMENT

„Sunt foarte multe aparate conectate la curent electric. De aceea, la spitalele de afară, paturile de ATI pentru pacienții critici sunt de regulă în rezerve individuale”, a adăugat.

Problemele secțiilor ATI din România

„Secțiile ATI din majoritatea spitalelor din România sunt open-space, ca la Piatra Neamț. Dacă se întâmplă ceva la un pat, sunt afectați toți pacienții. În secțiile ATI de la noi mai există o sursă suplimentară de foc ce poate declanșa un incendiu”, a mai explicat medicul, spunând că aceasta este reprezentată de lumânări sau candele.

ADVERTISEMENT

„Văd la televizor imagini din secțiile ATI COVID și mereu observ și o candelă. Știu că este un subiect sensibil, deoarece toți aparținătorii pacienților critici doresc să fie aprinsă o lumânare. Cu câțiva ani în urmă, cearceaful unei paciente de-a mea a luat foc de la lumânare și vedeam îngrozită cum se întinde flacăra spre sursa de oxigen. Asistenta a luat-o la fugă, din fericire am reușit să arunc cearceaful jos și să sting focul. Nimeni nu a pățit nimic, dar aceasta este realitatea din secțiile ATI”, a povestit femeia.

Cine este medicul Elena Copaciu

Elena Copaciu este medic primar Anestezie Terapie Intensivă la Insitutul Matei Balș din București. De asemenea, este apropiată a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, fiind membră a echipei acestuia.

Elena Copaciu și Vlad Voiculescu
Elena Copaciu și Vlad Voiculescu
Sursa foto: Facebook

„Îi mulțumesc de asemenea doamnei Dr. Elena Copaciu care m-a însoțit la audieri. O parte dintre proiectele din 2016 i se datorează. Le vom continua împreună la Ministerul Sănătăţii – România”, este mesajul distribuit de ministrul Sănătății la momentul validării candidaturii acestuia.

ADVERTISEMENT