Medicul Mihai Craiu avertizează în legătură cu un ingredient folosit des de sărbători. Acesta este consumat de toată lumea și poate afecta sănătatea.
”Incep sărbătorile de iarnă și odată cu aceasta vom face multe lucruri care nu le facem în restul anului. De exemplu vom mânca sau vom bea produse foarte aromate. Una din aromele tipice pentru acest sezon este scorțișoara,” a scris Craiu pe pagina de Facebook.
Condimentul se găsește în foarte multe alimente consumate mai des de sărbători: cozonac, turtă dulce, plăcintă cu măr sau vin fiert cu scorțișoară. Medicul anunță ce oameni pot fi afectați și ce probleme crează acest ingredient atât de popular.
Medicul precizează că folosirea abundentă a scorțișoarei provoacă diverse probleme precum urticarie și tulburări gastrointestinale.
”Pentru că mulți oameni vor primi, intr-un timp scurt, scorțișoară, vor apărea și rare cazuri de efecte adverse legate de produsele ce conțin această aromă. In preajma Crăciunului sunt descrise cazurile de urticarie, de tulburări gastrointestinale severe sau chiar reacții anafilactice produse de scorțișoară”, scrie doctorul.
Categoriile cele mai sensibile care pot fi afecate sunt copiii mici și mamele care alaptează.
”Unii copii mici pot fi afectați grav de scorțișoară, motiv pentru care ea nu ar trebui administrată la sugari.
Și nu ar trebui să o folosească mamele care alăptează sugari foarte mici, deoarece aceasta se elimină, ca și alcoolul, cofeina, mercurul etc, prin laptele de mamă,” spune Mihai Craiu.
Scorțișoara este un condiment apreciat nu doar pentru aroma sa placută, ci și pentru toate beneficiile sale pentru sănătate.
Scorțișoara este coaja de culoare roșcată-cenușie, a scorțișorului, un arbore mic, exotic, veșnic verde care atinge 10 până la 15 metri înălțime. Este originar din Sri Lanka și din sudul Indiei.