News

Mediul privat critică intenția Guvernului de a supraimpozita salariile mari. „Pare așa, o idee scoasă la o bere”. Argumentele împotriva cotei progresive

Vocile din mediul privat au criticat intenția Guvernului de a suprataxa salariile mari, arătând că această propunere nu are la bază o analiză serioasă
30.04.2023 | 15:56
Mediul privat critica intentia Guvernului de a supraimpozita salariile mari Pare asa o idee scoasa la o bere Argumentele impotriva cotei progresive
Mediul privat critică ideea cotei unice. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, a declarat duminică, în cadrul emisiunii În fața ta, de la Digi24, că instituirea unui sistem de taxare ce are ca prag salariul președintelui este lipsită de sens, părând o propunere „scoasă la o bere”.

Mediul privat, împotriva suprataxării

Dificultatea fiscală în care se găsește Guvernul, unde din cauza scăderii încasărilor la bugetul de stat ministrul de finanțe a vorbit despre o gaură bugetară de 20 de miliarde de lei, a adus în discuție impunerea unei suprataxări pentru salariile mari. Ideea, a fost aruncată în spațiul public de liderul PSD, Marcel Ciolacu, care a vorbit doar de o sugestie ce trebuie discutată la nivelul coaliției.

ADVERTISEMENT

Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, susține că toată discuția cu privire la impunerea unui nou impozit pe salariile mari e greu de înțeles din moment ce a apărut din dorința de a reduce procentul alocat pensiilor și de a împiedica cumulul pensiilor cu salariul.

„Cum am ajuns atât de repede de la cumulul pensiei cu salariul să discutăm noi, mediul privat, că urmează impozitarea progresivă? E oarecum ilogic acest pas atât de mare. Este această problemă a cumulului pensiei cu salariul, care este veche, o știm și o tot dezbatem și ne tot chinuim să o rezolvăm.

ADVERTISEMENT

Pare că ne scărpinăm invers. Guvernul ar trebui să aibă instrumentele pentru a reduce pensiile și salariile din domeniul public, dacă vrea să o facă. Eu știu că CCR a făcut garduri în jurul specialilor, sunt conștient de asta. Dar să vrei să reduci pensiile din domeniul public impozitând suplimentar… nu înțeleg”, a declarat Radu Burnete.

Mai mult, acesta a criticat și faptul că întreaga discuție cu privire la această nouă taxă se poartă în raport de salariul președintelui, ceea ce în opinia sa nu are sens, fiind doar un prag ales arbitrar, fără o justificare clară.

ADVERTISEMENT

„Asta vine într-o discuție mai largă pe care mereu o avem cu mediul politic și administrativ. Îi rugăm ca atunci când vin cu aceste propuneri să vină și cu un mic studiu, să înțelegem de ce o anumită cotă, de ce un anumit prag. Pare așa, o idee scoasă la o bere, salariul președintelui cel mai mare, de acolo impozităm mai mult.

În mediul privat salariile sunt legate de productivitate, de claritatea sau disponibilitatea unei anumite specializări. Nu au nicio legătură cu salariul președintelui. Pentru noi, asta ar fi ceva absolut stupid, să ne trezim cu taxe și impozite, pragul fiind stabilit după salariul președintelui, nu are noimă”, a mai declarat Radu Burnete.

ADVERTISEMENT

Argumentele împotriva cotei progresive

Liderul PSD a fost constant un susținător al impozitării progresive, menționând necesitatea introducerii acesteia în diferite momente cheie din punct de vedere politic. Dacă liderul PSD subliniază adeseori că marea majoritate a statelor occidentale au un astfel de sistem de impozitare, mediul privat din România susține că administrația țării noastre nu este capabilă să pună în practică eficient un astfel de sistem.

„România este într-o altă etapă a dezvoltării decât Germania sau Franța. Noi avem nevoie să acumulăm capital pe care să-l investim mai departe. Dacă începem acum să impozităm masiv acest capital când, în sfârșit, economia asta începe să-și dea drumul, efectiv punem frână pe dezvoltarea economică. Avem nevoie să mai petrecem o generație în acest stadiu în care acumulăm capital, investim, după care putem începe să vorbim de impozitarea asta progresivă.

Sistemele vestice de impozitare progresivă sunt sisteme foarte complexe. ANAF-ul nostru nu poate să colecteze nici TVA-ul, care este o taxă simplă. Avem miliarde de euro care lipsesc anual, din necolectarea sumelor TVA. Cum ar putea acest ANAF să administreze un sistem așa de complex? Mi se pare o nebunie. Nu e aplicabilă și cred că mulți dintre politicienii care propun această cotă progresivă știu că nu este aplicabilă”, a mai declarat Radu Burnete.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori