News

Mesaj puternic transmis de Mircea Geoană: ”Republica Moldova nu ar trebui să se teamă de Rusia”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, este de părere că Republica Moldova nu ar trebui să se teamă de un posibil atac dinspre Rusia.
08.03.2023 | 15:43
Mesaj puternic transmis de Mircea Geoana Republica Moldova nu ar trebui sa se teama de Rusia
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, spune că Republica Moldova nu trebuie să se teamă de Rusia. Sursa foto: nato.int
ADVERTISEMENT

Republica Moldova pare un stat extrem de sensibil în acest moment. Nefăcând parte nici din NATO și nici din UE, Chișinăul se teme de o posibilă agresiune a Rusiei lui Vladimir Putin.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, spune că Republica Moldova nu trebuie să se teamă de Rusia

De la Bruxelles, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, transmite un mesaj extrem de puternic și de pozitiv pentru statul condus de Maia Sandu. Oficialul alianței militare spune că ”Republica Moldova ar trebui să se teamă mai puțin de Rusia”, care ”abia se descurcă pe frontul din Ucraina”.

ADVERTISEMENT

În opinia lui Mircea Geoană, în ciuda presiunilor Moscovei evidente din ultimele luni, la care se adaugă un război hibrid declanșat pe toate planurile, momentan nu există un risc militar la adresa țării vecine.

Aceste declarații ale lui Geoană vin într-o perioadă în care au apărut îngrijorări tot mai mari cu privire la situația de securitate din micuțul stat din estul Europei. Într-un interviu la postul de televiziune Prima TV, secretarul general adjunct al NATO a mai punctat faptul că Rusia exercită ”presiuni enorme” asupra Republicii Moldova ”pe toate fronturile”.

ADVERTISEMENT

Este un război hibrid la maxim. Nu este un război fierbinte ca în Ucraina, dar este un război hibrid la maxim împotriva Republicii Moldova”, a spus Geoană, citat de NewsWeek. În ciuda acestei situații tensionate, oficialul român a afirmat că nu crede că există un ”risc militar pentru Republica Moldova în acest moment”.

Mircea Geoană: ”În ciuda statului său neutru, Moldova nu va fi slabă din punct de vedere militar”

Mircea Geoană mai spune că Republica Moldova are în prezent un profil foarte ridicat în Occident, dat fiind parteneriatul cu NATO și începerea procesului de aderare la Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

”Republica Moldova are un profil foarte, foarte ridicat acum, în lumea occidentală, inclusiv la noi, la NATO. Ei sunt parteneri cu NATO de 30 de ani. Noi respectăm faptul că este o ţară neutră. Constituţia Republicii Moldova spune că e o ţară neutră, dar nu e o ţară indiferentă pentru NATO.

Şi mai este ceva în plus şi eu lucrez extrem de mult în această direcţie. Republica Moldova este un partener comun al NATO şi al Uniunii Europene. De aceea, mă bucur foarte mult că preşedintele Macron şi liderii europeni au decis să facă summitul, al doilea summit al comunităţii politice Europene la Chişinău, la final de mai, început de iunie”, a mai precizat secretarul general adjunct al NATO.

ADVERTISEMENT

La finalul lunii februarie, Mircea Geoană a dat asigurări că Republica Moldova nu va fi ”slabă din punct de vedere militar”, în ciuda statutului său neutru, dacă Moscova ar încerca să lanseze un atac împotriva sa.

”Ceea ce văd de la președinta Maia Sandu, de la liderii din Chișinău, este o realizare a faptului că a fi neutru nu înseamnă că trebuie să fii slab militar. A fi neutru nu înseamnă că nu ai forțe care să-ți protejeze teritoriul și populația.

De aceea, prin solicitările pe care le-au făcut către NATO încercăm să le răspundem pozitiv. Repet: sinergia între NATO și UE și traseul european al Republicii Moldova a făcut ca această activare a retoricii rusești să fie, de fapt, o voce a neputinței. Pentru că decizia de a merge către Europa aparține Republici Moldova și a Europei și nu celor de la Moscova”, a spus oficialul Alianței, într-un interviu la ProTv.

ADVERTISEMENT