News

Mircea Geoană, interviu amplu la Deutsche Welle: ”Rusia a declanșat un război hibrid în Moldova”

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, a vorbit despre ultimele evoluții ale conflictului din Ucraina, într-un amplu interviu oferit postului de radio Deutsche Welle.
18.02.2023 | 12:45
Mircea Geoana interviu amplu la Deutsche Welle Rusia a declansat un razboi hibrid in Moldova
MIrcea Geoană, spune că Moldova și Ucraina sunt partenere ale NATO / Foto: Alexandru Dobre / Mediafax Foto / Hepta
ADVERTISEMENT

Mircea Geoană a dezvăluit la Deutsche Welle că NATO este pregătită să ofere Ucrainei tot sprijinul necesar pentru a câștiga războiul cu Rusia. De asemenea, el s-a referit și la situația Republicii Moldova, supusă unei presiuni din ce în ce mai mari din partea Moscovei.

Mircea Geoană: ”Domnul Putin poate opri războiul în orice secundă”

”Suntem hotărâți să continuăm să oferim tot sprijinul nostru Ucrainei, atât timp cât este necesar, pentru a ne asigura că Ucraina câștigă acest război. Domnul Putin poate opri războiul în orice secundă. Dacă decide să oprească războiul, vor fi demarate negocieri pentru pace.

ADVERTISEMENT

Iar eu cred că ucrainenii sunt cei care trebuie să-și stabilească propria reprezentare a victoriei, dar și precondițiile pentru o soluție politică. Noi vom ajuta în continuare Ucraina, iar în acest fel ne vom ajuta pe noi înșine. Suntem aici și vom rămâne cât timp este necesar pentru Ucraina”, a declarat Mircea Geoană pentru Deutsche Welle.

De ce e atât de importantă Marea Neagră pentru NATO

Mircea Geoană a subliniat interesul strategic al NATO față de flancul estic și mai ales față de zona Mării Negre, care a devenit cel mai fierbinte punct de la granița NATO.

ADVERTISEMENT

”Acesta este motivul pentru care, în conceptul strategic al NATO, pe care liderii organizației l-au aprobat la Madrid, Marea Neagră este considerată o zonă strategică de o importanță mare pentru noi.

Nu este singura: Marea Baltică este importantă, la fel și Marea Adriatică, Marea Nordului sau Atlanticul de Nord.

ADVERTISEMENT

Dar Marea Neagră are specificul ei, cu o prezență atât de importantă din partea Rusiei, cu atâta presiune care se pune pe Ucraina. Și mai avem Ucraina, Georgia și Republica Moldova, care sunt partenere ale NATO”, a mai explicat Geoană.

Geoană: ”În Moldova e război deschis, ca în Ucraina”

Secretarul general adjunct al NATO a descris situația din Republica Moldova ca fiind una extrem de delicată, cu o conducere aflată sub o presiune uriașă din partea Moscovei.

ADVERTISEMENT

”Moldova este un partener NATO. Deja avem trei decenii de când suntem alături de Moldova în diferite moduri. Bineînțeles, suntem conștienți că Moldova este o țară neutră prin constituție, și respectăm asta. Dar azi asistăm la o intensificare a parteneriatului între NATO și Republica Moldova. (…)

Președintele Maia Sandu are dreptate: să fii neutru nu înseamnă să fii slab în ceea ce privește capacitatea de apărare. Este ceva interesant în privința Republicii Moldova: această țară are parteneriate atât cu NATO cât și cu UE.

Dacă Uniunea Europeană a oferit atât Moldovei cât și Ucrainei o cale liberă către statutul de membru, a fost pentru a ajuta Moldova să reziste presiunii uriașe din partea Rusiei. Pentru că împotriva Republicii Moldova, Rusia a angajat un adevărat arsenal de război hibrid.

În Moldova este un război deschis, ca în Ucraina, iar presiunea asupra Moldovei este imensă, și presiunea pe Georgia sau Bosnia Herțegovina este mare”, a mai arătat Mircea Geoană, românul cu cea mai mare funcție în NATO.

ADVERTISEMENT