News

Mesaj Ro-Alert în Tulcea în timpul atacurilor rusești pe Dunăre: ”Adăpostiţi-vă în beciuri”

Românii care locuiesc în localități din Tulcea, pe Dunăre, au fost avertizați prin mesaje Ro-Alert să se ascundă în beciuri din cauza raidurilor rusești.
13.09.2023 | 10:00
Mesaj RoAlert in Tulcea in timpul atacurilor rusesti pe Dunare Adapostitiva in beciuri
Mesaj Ro-Alert în Tulcea în timpul atacurilor rusești pe Dunăre. Foto: Jurnalul
ADVERTISEMENT

Oamenii din localitățile Luncavița, Grindu, Isaccea, Ceatalchioi, Chilia, Somova, Pardina şi Văcăreni au primit, așadar, la miezul nopții mesaje Ro-Alert prin care aflau că există șansa să cadă din cer anumite ”obiecte”. Cel mai probabil autoritățile nu vor să mai riște nimic după ce în ultimele zile au fost găsite pe sol românesc fragmente din drone rusești.

Mesaj Ro-Alert în Tulcea în timpul atacurilor rusești pe Dunăre

”Există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Păstraţi-vă calmul! Adăpostiţi-vă în beciuri sau adăposturi de protecţie civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneţi în interiorul casei, departe de geamuri şi pereţi exteriori”, a transmis ISU Tulcea. Mesajul a ajuns pe telefoanele locuitorilor din Luncavița, Grindu, Isaccea, Ceatalchioi, Chilia, Somova, Pardina şi Văcăreni.

ADVERTISEMENT

Potrivit estimărilor oficiale oamenii au stat ascunși aproximativ 90 de minute, după care pericolul a trecut. A fost pentru prima dată când locuitorii din aceste zone au fost informați prin mesaj Ro-Alert că ar trebui să se ascundă în beciuri de dronele rusești. Rușii atacă în ultima vreme tot mai mult diverse porturi ucrainene și localități de pe Dunăre, astfel că bucăți din drone pot să cadă oricând inclusiv peste românii care locuiesc pe malul neimplicat în război, conform Libertatea.

Ro-Alert
Ro-Alert pe Dunăre. Foto: Libertatea

Ucrainenii au transmis că în urmă cu 24 de ore rușii au atacat cu drone portul Ismail și cel puțin 6 persoane au fost rănite, conform guvernatorului regiunii Odesa. Totodată infrastructura civilă a fost distrusă, existând pagube însemnate în acest sens. Ismail este, alături de Reni, unul dintre cele mai mari porturi fluviale pentru cereale din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Rusia atacă aceste porturi pentru a se asigura că Ucraina va fi blocată definitiv în tentativa ei de a exporta cereale. De altfel, situația e extrem de complicată referitor la acest subiect, în condițiile în care fermierii din Ungaria, Polonia și România au protestat încă de anul trecut împotriva acestor exporturi de cereale.

Imediat după izbucnirea războiului ucrainenii s-au plâns că nu își mai pot exporta cerealele în Africa, astfel că oamenii de acolo vor muri de foame. Rusia, care controlează Marea Neagră, a blocat total accesul prin zonă, însă pentru o perioadă a existat așa zisul acord al cerealelor, garantat de Turcia.

ADVERTISEMENT

Europenii s-au plâns, totuși, că cerealele ucrainene nu ajungeau oricum în Africa, ci au invadat piața europeană la prețuri necompetitive și fără să respecte nicio normă de siguranță. În acest context UE a impus restricții ridicate de aceste cereale, iar Ucraina a replicat și a anunțat că va da în judecată țările din UE, inclusiv România. Cerealele ucrainene sunt în prezent interzise pe piețele din Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria şi România.

“Cu deplin respect și recunoștință la adresa Poloniei, în cazul introducerii oricăror interdicții după (15 septembrie), Ucraina va duce cazul Poloniei și UE la Organizația Mondială a Comerțului”, a declarat Taras Kachka, adjunct al ministrului ucrainean al economiei, pentru Politico.

ADVERTISEMENT

Producția de cereale a Ucrainei a fost oricum redusă la jumătate de război, însă cel mai important jucător de pe piață rămâne Rusia, care asigură necesarul de cereale pentru țările din Africa, aparent ”muritoare de foame”. “Am primit mult sprijin pentru asigurarea unui tranzit mai bun al mărfurilor prin teritoriul statelor membre vecine, inclusiv Polonia și Ungaria”, a completat Kachka referitor la această chestiune.

ADVERTISEMENT