Sport

Mesaj dubios din partea lui Shuai Peng către șeful WTA: ”Nu am dispărut şi nu sunt în pericol”

Dispariția jucătoarei Shuai Peng a pus pe jar întreaga lume a tenisului și după mai multe zile de tăcere sportiva a transmis un mesaj prin intermediari către directorul WTA.
18.11.2021 | 08:18
Mesaj dubios din partea lui Shuai Peng catre seful WTA Nu am disparut si nu sunt in pericol
ADVERTISEMENT

Chinezoaica este dată dispărută de mai bine de o săptămână, după ce a dezvăluit pe o rețea de socializare că fostul vicepremier Zhang Gaoli a violat-o, înainte de a o face amantă.

De atunci, ea nu a mai dat nicio veste şi nu i s-a confirmat poziţia geografică. O solicitare pentru o declaraţie formulată de agenţia de presă Reuters, postată pe contul ei de Weibo, a rămas fără răspuns.

ADVERTISEMENT

Shuai Peng, mesaj prin intermediari pentru directorul WTA

La finalul săptămânii trecute, șeful WTA, Steve Simon, a declarat că are informaţii că Shuai Peng ar fi în siguranţă la Beijing, dar în același timp a precizat că nu poate fi sigur 100% deoarece nu a vorbit direct cu sportiva.

Omul care conduce destinele tenisului feminin a dat un comunicat de presă în care a amenințat direct China că va suspenda toate turneele WTA de pe teritoriul țării dacă nu apar cât mai repede informații veridice despre Peng.

ADVERTISEMENT

După ce scandalul a luat amploare a apărut și prima reacție din partea Chinei. Canalul de stat CGTN a publicat în social media un mesaj care i-ar fi fost trimis de Shuai Peng lui Steve Simon, pentru a fi dat publicităţii.

Agresivitatea mesajului dă de bănuit

”Bună tuturor, sunt Peng Shuai. În ceea ce priveşte ştirile recente apărute pe site-ul oficial al WTA, conţinutul nu a fost confirmat sau verificat de mine şi s-a publicat fără acceptul meu. Ştirea din acel comunicat, inclusiv afirmaţia cu privire la agresiunea sexuală, nu este adevărată.

ADVERTISEMENT

Nu am dispărut şi nu sunt în pericol. Doar m-am odihnit acasă şi totul este în regulă. Mulţumesc din nou pentru că vă pasă de mine. Dacă WTA mai publică ştiri despre mine, vă rog să verificaţi informaţiile la mine şi să le publicaţi cu acceptul meu.

Ca jucătoare profesionistă de tenis, vă mulţumesc pentru companie şi consideraţie. Sper să promovez tenisul chinez dacă voi avea şansa în viitor. Sper că tenisul chinez va deveni din ce în ce mai bun. Încă o dată, mulţumesc pentru consideraţie”, este mesajul postat de CGTN pe contul de Twitter.

ADVERTISEMENT

Directorul WTA nu crede în veridicitatea mesajului

Președintele WTA a reacționat imediat după apariția acestui text la postul public chinez și a precizat că îi este greu să creadă că sportiva a scris mesajul respectiv şi că jucătoarei ar trebui să i se permită să vorbească liber.

”Comunicatul publicat astăzi (n.r. – miercuri) de presa chineză de stat cu privire la Peng Shuai mă face să fiu şi mai îngrijorat în privinţa siguranţei sale şi a locului în care se află. Îmi este greu să cred că Peng Shuai a scris email-ul pe care l-am primit sau crede ceea ce îi este atribuit.

Peng Shuai a arătat un curaj incredibil descriind o acuzaţie de agresiune sexuală la adresa unui fost oficial de vârf din guvernul chinez. WTA şi restul lumii au nevoie de dovezi independente şi care pot fi verificate că ea este în siguranţă. Am încercat în mod repetat să o contactez, prin numeroase forme de comunicare, fără succes.

Lui Peng Shuai trebuie să i se permită să vorbească liber, fără să fie forţată sau intimidată de orice sursă. Afirmaţia sa cu privire la agresiunea sexuală trebuie să fie respectată, anchetată cu transparenţă maximă şi fără cenzură. Vocile femeilor trebuie să fie auzite şi respectate, nu cenzurate sau să li se dicteze”, a spus Simon, într-un comunicat postat pe site-ul oficial al WTA.

Shuai Peng, suspendată pentru încălcarea regulilor anticorupţie

De precizat că  Shuai Peng a fost suspendată, în august 2018, timp de şase luni și amendată cu 10.000 de dolari pentru încălcarea regulilor anticorupţie. Jumătate din pedeapsă a fost cu suspendare, astfel că ea a revenit în competiţii pe 8 noiembrie.

Tennis Integrity Unit (TIU) a găsit-o vinovată că s-a folosit de constrângere şi a oferit o recompensă financiară partenerei ei de dublu, pentru ca aceasta să se retragă de pe tabloul de dublu al turneului de la Wimbledon, în 2017.

Forul internațional nu a oferit prea multe informaţii, dar se pare că Shuai Peng ar fi încercat să-şi schimbe partenera de dublu după ce perioada de înscriere a expirat. În cauză ar fi belgianca Alison van Uytvanck, iar incidentul a avut loc înaintea tragerii la sorţi a meciurilor de pe tablou. Până la urmă, sportiva din China nu a mai jucat la Wimbledon.

ADVERTISEMENT
Tags: