News

Cum au ”dispărut” mesajele text trimise de Ursula von der Leyen lui Albert Bourla, CEO Pfizer. Culisele unui scandal major

Un scandal mediatic în care e implicată Ursula von der Leyen a fost declanșat de publicarea, în New York Times, a materialului ”Cum a finalizat Europa înțelegerea pentru vaccinul Pfizer prin SMS şi apeluri telefonice”.
14.11.2021 | 19:52
Cum au disparut mesajele text trimise de Ursula von der Leyen lui Albert Bourla CEO Pfizer Culisele unui scandal major
Ursula von der Leyen și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, sunt în mijlocul unui scandal mediatic
ADVERTISEMENT

Scandalul în care este implicată președintele Comisiei Europene a pornit după ce New York Times a publicat, pe 28 aprilie 2021, articolul ”Cum a finalizat Europa înțelegerea pentru vaccinul Pfizer prin SMS şi apeluri telefonice”.

Citând surse interne, articolul susține că Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, ar fi purtat discuții directe şi personale cu Albert Bourla, CEO-ul Pfizer, pentru încheierea unui nou contract cu Pfizer, înțelegere parafată în luna mai pentru 1,8 miliarde de doze.

ADVERTISEMENT

La acordul care reglementează livrarea vaccinurilor Pfizer în țările Uniunii Europene până în 2023 s-a ajuns însă și printr-un schimb de mesaje text între von der Leyen și Bourla, schimb de mesaje care în prezent nu mai este accesibil nimănui.

Investigație oficială împotriva Ursulei von der Leyen

Avocatul European Emily O’Reilly a pornit deja o investigație împotriva Ursulei von der Leyen, care a refuzat să facă publice discuțiile private pe care le-a avut cu CEO-ul firmei Pfizer și care priveau achiziționarea a 1,8 miliarde doze de vaccin.

ADVERTISEMENT

Zilele trecute, europarlamentarul român Cristian Terheș a publicat comunicatul comisiei care o investighează pe Ursula von der Leyen în acest caz cu implicații majore cel puțin la nivel de imagine.

”Reclamantul, invocând dreptul de acces la informații de interes public, a solicitat Comisiei Europene accesul la mesaje text şi alte documente referitoare la discuțiile dintre președinta Comisiei si CEO-ul unei companii farmaceutice cu privire la achiziționarea unui vaccin COVID-19.

ADVERTISEMENT

Comisia a declarat că nu poate oferi acces la niciun mesaj text, deoarece nu s-a păstrat nici o dovadă a unor astfel de mesaje. În opinia reclamantului, Comisia are obligația de a înregistra mesaje instantanee legate de politici importante sau aspecte politice, cum ar fi achiziționarea de vaccinuri COVID-19. Ombudsman-ul (n.r. avocatul Emily O’Reilly) a deschis o anchetă şi a cerut să se întâlnească cu reprezentanții Comisiei pentru a discuta despre procedurile şi practica aplicabilă”, așa suna comunicatul remis de instituția Avocatului European.

”Regulament care reglementează divulgarea e-mailurilor de serviciu și a mesajelor scurte”

”Cetăţenii au dreptul să înţeleagă cum se iau deciziile Comisiei Europene (CE). Aceasta are un regulament care reglementează divulgarea e-mailurilor de serviciu și a mesajelor scurte. Însă transparența dispare, atunci când vine vorba de “mega-acordul” UE cu Pfizer” a relatat și Spiegel.de.

ADVERTISEMENT

Regulamentul nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului European, din 30 mai 2001, prevede că fiecare cetățean al UE are “acces maxim și simplificat” la toate documentele aflate în posesia Comisiei, a Parlamentului UE și a Consiliului ţărilor membre.

După cum relatează Spiegel.de, gestionarea efectivă a documentelor de către Comisia Europeană este însă în puternic contrast cu regulile de transparență auto-impuse: “Comisia UE șterge masiv e-mailuri, iar sms-urile și chat-urile nici măcar nu sunt arhivate – pentru că sunt de scurtă durată”.

Cererea a fost refuzată de Secretariatul General al Comisiei Europene

Tot publicația germană notează că un jurnalist de la Netzpolitik.org a vrut sa afle detalii despre înțelegerea Comsiei Europene cu Pfizer, iar în aprilie, pe baza Regulamentului nr. 1049/2001, a cerut Comisiei Europene să dezvăluie toate comunicările dintre Bourla și von der Leyen. Potrivit informatiilor de pe asktheeu.org, “cererea a fost refuzată de Secretariatul General al Comisiei Europene”.

Comisia ar fi precizat însă că nu se află în posesia corespondenței, pentru că ”SMS-urile și alte mesaje scurte sunt, prin natura lor, de scurtă durată și, în principiu, nu conțin informații importante despre politica, activitățile sau deciziile Comisiei”, a declarat secretarul general al Comisiei, Ilze Juhansone, potrivit Spiegel.

ADVERTISEMENT