News

Mesajul de Paște al Papei Francisc. „Hristos a înviat cu adevărat, speranța a renăscut pentru toți”. Îndemn special pentru poporul rus

Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, a prezidat o slujbă solemnă în ziua de Paşte, în Piaţa Sfântul Petru, în fața a peste 100.000 de credincioși
09.04.2023 | 17:07
Mesajul de Paste al Papei Francisc Hristos a inviat cu adevarat speranta a renascut pentru toti Indemn special pentru poporul rus
Mesajul de Paște al Papei Francisc. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Papa Francisc, în mesajul său de Paște, a făcut un nou apel la pace, și a părut ă le sugereze ruşilor să caute adevărul despre invazia ţării lor în Ucraina.

Mesajul de Paște al Papei Francisc, un nou apel la pace

Papa Francisc a rostit duminică tradiționalul său mesaj pascal “Urbi et Orbi”, apărând de pe loggia centrală a Bazilicii Sfântul Petru, cu vedere spre Piața de jos, unde tocmai prezidase slujba din dimineața de Paște.

ADVERTISEMENT

Sfânta Liturghie și mesajul și binecuvântarea “Urbi et Urbi” (din latină: “Către oraș și către lume”) au fost transmise în direct în emisiuni din întreaga lume. Peste o sută de mii de oameni au umplut Piața și bulevardele din jur, pe care Papa le-a parcurs cu papamobilul în timp ce îi saluta după Sfânta Liturghie.

Ca de obicei, florile donate de florarii din Țările de Jos au apărut strălucitor sub soarele blând de primăvară. Aproape treizeci de mii de flori au împodobit piața și balconul loggiei, amintind de tema vieții noi, a speranței și a bucuriei de Paște.

ADVERTISEMENT

În mesajul său pascal, Papa Francisc a început mai întâi prin a anunța mesajul de bucurie al acestei zile în care proclamăm că Hristos a înviat. „În Isus, s-a făcut trecerea umanității de la moarte la viață, de la păcat la har, de la frică la încredere și de la pustietate la comuniune, a declarat Papa, urându-le tuturor un Paște fericit.

În mod special, el i-a salutat pe bolnavi, pe săraci, pe bătrâni și pe toți cei aflați în suferință, pentru ca aceștia să experimenteze trecerea de la suferință la mângâiere. El i-a îndemnat pe toți să își amintească și să se bucure că Domnul ne-a construit un pod spre viață învingând moartea, făcând din această zi pentru noi cea mai importantă și mai frumoasă zi din istorie”, a transmis suveranul pontif.

ADVERTISEMENT

Papa a explicat cum cuvântul “cu adevărat” din proclamația pascală subliniază faptul că Învierea Domnului este o realitate, nu doar o dorință. Iar acest lucru înseamnă că drumul omenirii are un punct de sprijin sigur în speranță și, prin urmare, poate înainta cu încredere în fața numeroaselor provocări actuale și viitoare.

Amintind exemplul primilor ucenici, martori ai învierii, Papa a descris modul în care toți s-au grăbit să spună și altora această veste bună. Omenirea este chemată și astăzi “să se grăbească” pentru a-l întâlni pe Iisus Cristos, scopul călătoriei noastre și speranța lumii.

ADVERTISEMENT

“Fie ca și noi să ne grăbim să progresăm pe o cale a încrederii reciproce: încredere între indivizi, popoare și națiuni”, a spus Papa. “Fie ca noi să ne permitem să experimentăm uimirea în fața bucuriei proclamării Paștelui, în fața luminii care luminează întunericul și întunericul în care, prea adesea, lumea noastră se află învăluită”.

“Da, fraţi şi surori, la Paşti s-a schimbat destinul lumii şi în această zi a învierii lui Cristos ne putem bucura, să sărbătorim, prin har pur, cea mai importantă şi mai frumoasă zi a istoriei. ‘Hristos a înviat! Adevărat a înviat!’ – în această urare tradiţională a Bisericii din Răsărit (biserica ortodoxă – n.r.), cuvântul ‘adevărat’ ne aminteşte că speranţa noastră nu este o iluzie, ci adevărul!”, a mai spus Papa Francisc.

Îndemn special pentru poporul rus

Suveranul pontif s-a referit din nou la războiul din Ucraina, având se pare, un îndemn special pentru poporul rus, căruia i-a cerut să caute adevărul despre acest conflict. “Ajută-i pe iubitul popor ucrainean în călătoria sa spre pace şi revarsă lumina Paştelui asupra poporului rus”, a spus acesta.

Papa Francisc de la începutul acestui război s-a referit constant la Ucraina şi la poporul ucrainean ca fiind “martiri” şi a folosit cuvinte precum agresiune şi atrocităţi pentru a descrie acţiunile Rusiei. Acum, acesta i-a cerut lui Dumnezeu “să-i mângâie pe cei răniţi şi pe toţi cei care şi i-au pierdut pe cei dragi din cauza războiului şi să-i ajute pe prizonieri să se întoarcă sănătoşi şi nevătămaţi la familiile lor”.

“Deschide inimile întregii comunităţi internaţionale, pentru a se strădui să pună capăt acestui război şi tuturor conflictelor şi vărsărilor de sânge din lumea noastră”, a mai spus suveranul pontif.

ADVERTISEMENT