Sport

Messi, omul record! Ce borne a depăşit după ce a luat al 8-lea Balon de Aur

Leo Messi este pentru a opta oară cel mai bun fotbalist al planetei. Superstarul argentinian a câştigat din nou "Balonul de Aur", acordat de revista franceză France Football.
30.10.2023 | 23:34
Messi omul record Ce borne a depasit dupa ce a luat al 8lea Balon de Aur
Messi, omul record! Ce borne a depăşit după ce a luat al 8-lea Balon de Aur. Sursa: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Gala “Balonul de Aur” din 2023 a avut un final previzibil. Argentinianul Leo Messi a câştigat pentru a opta oară trofeul individual suprem, stabilind o bornă aproape imposibil de egalat pentru orice alt fotbalist.

Messi, omul record! Inter Miami, primul club non-european care dă câştigătorul

La fel cum s-a întâmplat şi la echipele la care a evoluat, Leo Messi a reuşit să stabilească noi recorduri. S-a desprins de rivalul Cristiano Ronaldo, care a rămas cu cele cinci trofee câştigate, lipsind de două ori de pe podium în ultimii 15 ani.

ADVERTISEMENT

Inter Miami este primul club non-european care dă “Balonul de Aur”. Leo Messi a semnat în această vară cu echipa din MLS, care l-a luat din postura de jucător liber de contract după despărţirea de PSG.

Cu ajutorul celor 8 Baloane de Aur câştigate de Leo Messi, Argentina urcă pe primul loc în topul ţărilor care au dat câştigători ai acestui premiu. Franţa, Germania, Olanda şi Portugalia rămân cu câte şapte “Baloane de Aur”.

ADVERTISEMENT

2006, ultimul an în care un campion mondial a câştigat “Balonul de Aur”

Şi asta în condiţiile în care până în 1995, “Balonul de Aur” se acorda doar jucătorilor de pe continentul european. Acesta este şi motivul pentru care jucători precum Maradona şi Pele nu au câştigat niciodată premiul.

În decembrie anul trecut, Leo Messi a câştigat singurul mare trofeu care îi lipsea din carieră: Cupa Mondială. Ultima dată când un campion mondial a fost câştigător al “Balonului de Aur” a fost 2006, când premiul a fost câştigat de italianul Fabio Cannavaro.

ADVERTISEMENT

1966, 1982, 1990, 1998, 2002 şi 2006 au fost anii în care un campion mondial a câştigat şi premiul de cel mai bun jucător al planetei. În 2018, “Balonul de Aur” a fost câştigat de Luka Modric, vicecampion mondial.

Leo Messi, 14 ani între primul şi ultimul “Balon de Aur”

Leo Messi a câştigat primul “Balon de Aur” în anul 2009, iar al optulea premiu a venit în 2023. Este cea mai mare diferenţă între primul şi ultimul titlu cucerit de un fotbalist: 14 ani. Asta în condiţiile în care există doar 10 fotbalişti care au câştigat trofeul de cel puţin două ori.

ADVERTISEMENT

Cu opt premii câştigate, sunt şanse foarte mici ca în viitor performanţa lui Leo Messi să poată fi egalată. Cristiano Ronaldo a rămas cu cele cinci “Baloane de Aur”, dar lusitanul are deja 38 de ani şi chiar dacă are ambiţia de a juca până în 2026, şansele sunt minime chiar şi pentru încă un premiu.

  • 8 “Baloane de Aur” are Leo Messi
  • 36 de ani are Leo Messi
ADVERTISEMENT