Sport

Michael Jordan, inspirație istorică. În 2022 încasează peste 150 de milioane de dolari dintr-un contract semnat în 1984! Negocierile porniseră de la 500.000!

Michael Jordan va încasa peste 150 de milioane de dolari după ce brandul de pantofi sport care îi poartă numele a generat venituri de peste 5 miliarde de dolari anul trecut.
03.07.2022 | 21:20
Michael Jordan inspiratie istorica In 2022 incaseaza peste 150 de milioane de dolari dintrun contract semnat in 1984 Negocierile pornisera de la 500000
Michael Jordan, alături de Tinker Hatfield, omul care a făcut din brandul care poartă numele celebrului star NBA o veritabilă mină de aur. Foto: twitter
ADVERTISEMENT

Michael Jordan a disputat ultimul său meci în NBA în urmă cu 16 ani. Însă, acest lucru nu-l împiedică să aibă venituri anuale mult peste salariile celor mai bine plătite vedete actuale. Și, probabil că intuiți, este vorba de banii încasați urmare a contractului semnat cu Nike, în 1984.

Culisele contractului Nike – Michael Jordan

Dacă ați urmărit documentarul care îi este dedicat lui Michael Jordan, The Last Dance, aveți deja reperele. Dacă nu, vă invit să o faceți, pentru că merită. Și o să vă oferim, pe scurt, câteva detalii din culisele contractului istoric semnat de acesta cu Nike. Care a contribuit la statutul său de cel mai bogat sportiv al planetei.

ADVERTISEMENT

Astăzi, Nike este un gigant. La mijlocul anilor 80 însă, nu era așa. Adidas avea venituri mai mari cu 50%. Reebok, tocmai apărută pe piață, reușea și ea, până în 1987, să o depășească. Iar Converse era marca preferată de starurile NBA Magic Johnson, Larry Bird și Julius Erving.

Și Michael Jordan purta pantofii sport de joc de la Converse la Universitatea din Carolina de Nord. Iar după ce a semnat cu Bulls, prima sa opțiune a fost Adidas.

ADVERTISEMENT

Agentul său, David Falk, cel care a inventat expresia Air Jordan, avea alte idei. Avea o relație strânsă cu Nike și l-a încurajat pe Jordan să audă propunerea companiei. Iar aceasta i-a oferit, în cele din urmă, un contract pe cinci ani, cu venituri garantate de 500.000 de dolari anual. Triplu față de orice altă ofertă de acest gen.

Prima ediție a fost interzisă de NBA, astăzi vorbim despre un gigant

Prima ediție realizată de Nike pentru Michael Jordan a fost interzisă de NBA. Pentru că nu respecta standardele de culoare ale ligii profesioniste.

ADVERTISEMENT

Compania a plătit amenda. Dar a profitat de moment pentru a lansa o reclamă emblematică. ”Pe 15 octombrie, Nike a creat un nou pantof de baschet revoluționar”, se auzea în timp ce-l urmăreai pe Michael Jordan driblând. ”Pe 18 octombrie, NBA i-a dat afară din joc. Din fericire, NBA nu te poate împiedica să îi porți.”

Rezultatul? Prima colecție, ajunsă în magazine în anul următor, a generat vânzări de peste 100 de milioane de dolari în primele 12 luni. Era doar începutul.

ADVERTISEMENT

Pentru că, ulterior, grație talentului lui Tinker Linn Hatfield jr (la momentul acela designer, iar astăzi vice-președinte de design și proiecte speciale al companiei) lucrurile aveau să capete amploare. Iar brandul Jordan și nume precum Air Jordan sau Air Max au devenit de referință.

44,4 miliarde de dolari sunt veniturile companiei în ultimele 12 luni. Cu 56% mai mari decât cele ale Adidas și de 43 de ori mai mari decât erau înainte sosirea lui Jordan.

Iar dacă ne referim la baschet, compania de cercetare de piață NPD vorbește despre o cotă de piață de 86%. Și de 96% pentru modelele care nu sunt dedicate sportivilor de performanță. În plus, 77% dintre jucătorii NBA au purtat pantofi Nike sau Jordan, iar cele mai bune nouă modele au fost toate realizate de Nike.

Un lider indiscutabil

Mergând mai departe cu cifrele, cu cele peste 150 de milioane de dolari încasate anul acesta, Michael Jordan va depăși de patru ori cifra realizată de colecția lui LeBron James. Și de aproape cinci ori pe aceea încasată de al treilea clasat în ierarhia ”brandurilor”, Kevin Durrant.

Mai mult, pentru a avea un alt reper, este dublu decât a câștigat, în total, Jordan, din salarii, de-a lungul carierei. Și se apropie de valoarea obținută din contractul de jucător de sportivii din Top 15 All-Time. Este la jumătate față de liderul LeBron (346.203.575 dolari), dar cu numai 70 de milioane sub ceea ce a adunat în carieră al 15-lea clasat, Paul Gasol (220.990.766).

Și încheiem cu un alt amănunt. Grație sumei din acest an va depăși valoarea de 1,5 miliarde de dolari în ceea ce privește veniturile câștigate doar din contractul cu Nike.

 

ADVERTISEMENT