News

Scene de violență la granița Uniunii Europene. Migranții au atacat forțele de ordine poloneze cu pietre și bare metalice

 Sute de migranți au vrut să treacă, din nou, granița în Polonia dinspre Belarus. I-au atacat pe polițiști cu pietre și bare metalice. Oamenii legii au fost nevoiți să se apere cu gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare.
16.11.2021 | 23:34
Scene de violenta la granita Uniunii Europene Migrantii au atacat fortele de ordine poloneze cu pietre si bare metalice
ADVERTISEMENT

La punctul de trecere a frontierei dinspre Belarus spre Polonia, sute de migranți au început, din nou, să-i atace pe oamenii legii pentru a fi lăsați să intre pe teritoriul Uniunii Europene. Migranții au aruncat către polițiști cu pietre, trunchiuri de copaci, bare metalice și corturi.

Forțele poloneze au fost nevoite să se apere destul de dur, cu tunuri de apă, gaze lacrimogene și grenade asurzitoare. Cu toate acestea, șapte dintre ele au fost rănite. Migranții vor cu orice preț să ajunge în UE deoarece consideră că este o șansă de evadare din țările unde au regim dur de supraviețuit, scrie ABC News.

ADVERTISEMENT

Atacurile migranților ar fi fost susținute de bieloruși

Purtătorul de cuvânt al poliției, Mariusz Ciarka, a declarat că migranții au fost „pacifiați”. Atacatorilor, spune acesta, li s-au dat grenade fumigene de către bieloruși, iar apoi au aruncat cu pietre în poliția poloneză, evenimentele fiind monitorizate de serviciile din Belarus folosind o dronă.

Comitetul de Stat al Grănicerilor din Belarus și Ministerul de Externe au declarat că vor investiga acțiunile Poloniei.

ADVERTISEMENT

”Acestea sunt considerate acțiuni violente împotriva persoanelor care se află pe teritoriul unei alte țări”, a declarat și purtătorul de cuvânt al comisiei Anton Bychkovsky.

Lukașenko a respins din nou marți acuzațiile de amplificare a crizei migranților și a spus că guvernul său a deportat aproximativ 5.000 de migranți ilegali din Belarus în această toamnă.

ADVERTISEMENT

”Nu colectăm refugiați în toată lumea și îi aducem în Belarus, așa cum a informat Polonia Uniunea Europeană.

Pe cei care vin legal în Belarus, îi acceptăm aici, la fel ca orice altă țară. Cei care încalcă legea, chiar și cât de puțin, (ne urcăm) într-un avion și îi trimitem înapoi (acasă)”, a spus el într-o ședință de guvern cu privire la situația de la graniță.

ADVERTISEMENT

Regimul Lukanșenko, sancționat de UE

Toată această situație vine după ce în luna mai Uniunea Europeană a sancționat regimul Lukaşenko pentru că ar încălca drepturile omului. Au mai anunțat că vor să pedepsească regimul Lukașenko, Bruxellesul sau Statele Unite, atât pe motiv al încălcării drepturilor omului cât și al tratatelor internaţionale.

Lukașenko  a criticat sancțiunile UE impuse țării sale, spunând: ”Oprim migranții și drogurile – acum îi veți prinde și le mâncați singuri”.

Marți, Lukașenko a declarat că el și cancelarul german Angela Merkel au convenit luni prin telefon că nici Belarus, nici UE nu vor beneficia de o escaladare a crizei. De asemenea, ar mai propus o rezoluție, dar nu a detaliat ce fel de rezoluție.

Mulți migranți au copii cu ei la graniță

Unii dintre migranți au copii cu ei la graniță în încercarea lor disperată de a ajunge în UE. Majoritatea fug de conflicte, sărăcie și instabilitate în Orientul Mijlociu. Până acum, cel puțin 11 morți au fost raportați în ultimele săptămâni, deoarece vremea s-a răcit și sunt prinși în pădurea umedă între forțele celor două țări.

Deși unii au reușit să intre în UE înainte ca Polonia, Lituania și Letonia să-și întărească granițele, trecerea pare să fie mult mai dificilă acum.

ADVERTISEMENT