News

Polonia, Lituania și Letonia cer ajutorul NATO în criza migranților veniți prin Belarus. Este invocat articolul 4 din Tratat

Criza migranților de la frontiera cu Belarus se amplifică tot mai mult. Premierul Poloniei cere NATO să facă „paşi concreţi” pentru soluţionarea problemei.
14.11.2021 | 18:33
Polonia Lituania si Letonia cer ajutorul NATO in criza migrantilor veniti prin Belarus Este invocat articolul 4 din Tratat
ADVERTISEMENT

Situația tot mai alarmantă de granița Belarusului atrage măsuri disperate. Nato trebuie să facă “paşi concreţi” pentru a soluţiona criza migraţiei de la frontiera cu Republica Belarus, a declarat duminică premierul polonez, Mateusz Morawiecki.

Acesta a adăugat că Polonia, Lituania şi Letonia ar putea cere consultări în baza articolului 4 al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), informează Reuters.

ADVERTISEMENT

Criza migranților de la granița cu Belarus. Premierul Poloniei cere NATO să facă „paşi concreţi” pentru soluţionarea crizei

Foto: Hepta.ro

“Purtăm discuţii cu Letonia şi în special cu Lituania, dacă să declanşăm procedura prevăzută în articolul 4 al Tratatului NATO”, a declarat Mateusz Morawiecki pentru agenţia de presă poloneză PAP.

“Nu este suficient pentru noi doar să ne exprimăm public îngrijorarea: acum avem nevoie de paşi concreţi şi de angajamentul întregii alianţe”, a adăugat premierul Poloniei, conform Adevărul.

ADVERTISEMENT

În baza articolului al 4-lea, orice aliat poate cere consultări dacă, în opinia lui, integritatea sa teritorială, independenţa politică sau securitatea sa sunt ameninţate.

Mateusz Morawiecki a mai transmis că liderii UE vor discuta despre viitoarele sancţiuni împotriva Belarus.

ADVERTISEMENT

Premierul Poloniei cere Uniunii Europene să finanţeze în comun construcţia unui zid la frontieră

Foto: Hepta.ro

“Vom discuta în mod sigur despre viitoarele sancţiuni, inclusiv despre închiderea completă a frontierei”, a declarat Mateusz Morawiecki

Mii de migranţi au ajuns în Belarus în speranţa de a trece apoi în Uniunea Europeană (UE), însă au fost blocaţi la frontieră în condiţii dificile, pe o vreme tot mai rece.

ADVERTISEMENT

UE acuză Belarusul că orchestrează această criză

Liderii Uniunii Europene consideră că Minskul a amplificat această stare tensionată pentru a face presiuni asupra blocului comunitar în legătură cu sancţiunile pe care acesta le-a impus împotriva lui.

Autoritățile din Belarus au respins în mod repetat această acuzaţie.

Duminică, agenţia de presă rus RIA Novosti, a transmis că preşedintele Vladimir Putin, principalul susţinător al liderului belarus Aleksandr Lukaşenko, este gata să ajute la soluţionarea crizei.

ADVERTISEMENT