Mihaela Bilic a spus cum trebuie să mănânci în post pentru a evita să acumulezi kilograme în plus. Sunt anumite alimente la care e bine să ai grijă în această perioadă.
Postul Paștelui este cel mai aspru dintre cele două mari posturi din an. A început pe 18 martie și ține 40 de zile, perioadă în care este dezlegare la pește doar de două ori.
În post nu pot consuma alimente de origine animală, iar uleiul este permis doar în anumite anumite zile. Mihaela Bilic a explicat cum trebuie să mănânce persoanele care țin post pentru a avea o alimentație sănătoasă în această perioadă.
Specialista a spus că produsele de post conțin mult ulei, deși acesta nu trebuie consumat. De exemplu, uleiul vegetal conține Omega 6, care provoacă inflamația în organism.
“Paradoxul este că zahărul este permis în post. Este un dușman al postului. Trebuie să știm că în postul adevărat, uleiul este permis doar în weekend. Sunt 10 zile cu dezlegare la ulei și vin în postul de 40 de zile.
Făinoasele nu sunt bune simple, ci cu ulei. Toate produsele de post sunt extrem de bogate în ulei. Uleiul vegetal are Omega 6 care este pro-inflamator și inflamația pune stăpânire pe noi.
Nu avem voie să mâncăm ouă și pește care au Omega 3, iar după ne trezim cu Omega 6 din belșug. Dacă ținem postul trebuie să fim atenți la cantitatea de zahăr și ulei din produse.
Uleiul e vegetal, dar excesul nu e în regulă. Noi avem nevoie de una sau două linguri de ulei pe zi”, a explicat Mihaela Bilic în cadrul emisiunii La Măruță, de la Pro TV.
Grăsimile și zaharurile se consumă în cantități cât mai mici în post. De fiecare dată când mergi la cumpărături, e bine să citești cu atenția eticheta produselor.
Pâinea poate fi consumată în post, deoarece nu are grăsimi și zahăr. Pe de altă parte, pâinea prăjită din comerț conține 5 g de grăsime și 7 g de zahăr, iar crackers au 10 g de grăsime și conțin și ulei.
Multe persoane consumă covrigi, deși conțin 10 sau 20 g de grăsime. Din cauza amestecului de făină cu ulei, aceștia îngrașă destul de mult. Pâinea conține 250 de calorii pentru suta de grame, în timp ce covrigii au peste 450 de calorii, motiv pentru care nu trebuie consumați într-o cantitate mare.
O pungă de tortilla are 20 g de grăsime, în timp ce pufuleții au 10 g de grăsime la suta de grame. Astfel, aceștia din urmă pot fi consumați în perioada postului.
Pentru fulgii de porumb este bine să citești foarte bine eticheta astfel încât să-i alegi pe cei care nu conțin zahăr. Unii pot conține 1,5 g de zaharuri, în timp ce altele au 8 g.
Atunci când vine vorba de fasole, este recomandat să o alegi din magazin pe cea deja fiartă. În acest caz, nu există riscul să fie adaosuri de conservă sau la borcan. Mazărea, pe de altă parte, trebuie cumpărată congelată. Cea la conservă are zahăr adăugat.
Soia are 0 grăsimi și 0 zaharuri. Pasta tartinabilă vegetală, însă, are mai mult de 20 de grame de grăsime adăugata, după cum a mai spus nutriționistul.
În cazul oleaginoaselor, adică semințe, nuci sau migdale, acestea nu trebuie consumate în cantități mari, deoarece conțin peste 600 de calroi pe suta de grame. Mihaela Bilic recomandă ca acestea să fie în coajă.
Pentru cei care vor să se bucure de un desert în post, trebuie să știe că fructele reprezintă cea mai bună alegere, dar și ciocolata cu conținut de 75% cacao, deoarece nu conține lapte.