Life

Mihaela Bilic a spus care e meniul pentru alcalinizare. Acestea sunt cele mai sănătoase alimente: “Aciditatea nu e bună”

Mihaela Bilic a spus care e meniul pentru alcalinizare. Lista celor mai sănătoase alimente pentru a menține sănătatea organismului.
16.04.2024 | 17:11
Mihaela Bilic a spus care e meniul pentru alcalinizare Acestea sunt cele mai sanatoase alimente Aciditatea nu e buna
Mihaela Bilic a spus care sunt cele mai sănătoase alimente pentru organism. Sursa foto: Pixabay, Fcaebook/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mihaela Bilic a explicat de ce aciditatea din organism nu este sănătoasă și a spus care e meniul pentru alcalinizare. Specialista a explicat care sunt alimentele care trebuie consumate cel mai des.

Mihaela Bilic a spus care este meniul pentru alcalinizare. De ce aciditatea nu este sănătoasă

Medicul nutriționist a vorbit despre cum poate fi menținut echilibrul acido-bazic în organism, care este important pentru o stare de sănătate cât mai bună.

ADVERTISEMENT

Astfel, Mihaela Bilic a spus cum poate fi menținut acest echilibru prin alegerea alimentelor potrivite. Aciditatea nu este sănătoasă, așa că este bine să consumăm alimente care au efect alcalinizant.

“Meniu pentru alcalinizare. Când vine vorba de sănătate, toată lumea știe că aciditatea nu e bună. Când spui acid te gândești la ceva care arde, care oxidează.

ADVERTISEMENT

Cu excepția stomacului, care are un mediu acid pentru a distruge bacteriile din mâncare, restul organelor și celulelor funcționează optim în mediu bazic.

Menținerea echilibrului acido-bazic este esențial. Prin intermediul alimentației putem să influențăm acest echilibru, există alimente acidifiante și altele cu efect alcalinizant.

ADVERTISEMENT

Această acțiune depinde de compoziția lor nutritivă, mineralele și proteinele sunt elementele care fac să varieze pH-ul: proteinele fac pH acid, iar minerale crează un pH alcalin”, a explicat Mihaela Bilic pe Facebook.

Mihaela Bilic a mai explicat ce este indicele PRAL (Potential Renal Acid Load), definit de un specialist german. Acest indice măsoară încărcătura renală acidă și este reprezentat în miliechivalenți raportați la 100g aliment.

ADVERTISEMENT

“Un PRAL pozitiv sau mai mare decât zero înseamnă un efect acidifiant asupra organismului. Indicele PRAL negativ sau inferior lui zero corespunde efectului alcalinizant.

Un PRAL egal cu zero înseamnă efect neutru, alimentul nu influențează echilibrul acido-bazic. Oamenii de știință sunt de acord: un regim alimentar alcalinizant are efect benefic asupra organismului”, a adăugat Mihaela Bilic.

Specialista a mai spus, de asemenea, că produsele procesate, dar și consumul în exces de proteine de origine animală, produc un mediu acid în organism, lucru care poate duce la dezvoltarea anumitor probleme de sănătate.

Care e cea mai sănătoasă dietă, în funcție de indicele PRAL

Carnea, ouăle și peștele au un indice PRAL mai crescut, și anume 7,8 pentru vită, 8,7 pentru pui, 13,3 pentru porc și oaie, în jur de 7 pentru pește și fructe de mare, iar ouăle 7,47.

Pentru brânzeturi, indicele este unul destul de mare. De exemplu, acesta este de 15 pentru cașcaval, 34 pentru parmezan, în timp ce mozarella are 6. Laptele are 2,5, iar iaurtul 1,2.

“Grăsimile alimentare sunt neutre vizavi de echilibrul acido bazic: indice PRAL zero pentru uleiul de măsline și de floarea-soarelui și 0,5 pentru unt, smântână și maioneză”, a mai precizat Mihaela Bilic în postarea sa.

Pe de altă parte, legumele și fructele sunt alcalinizate. Spanacul are indicele de -14, țelina -5,2, dovlecelul și conopida -4, morcovul -4,9, -3,7 pentru ridichi și vinete, iar ceapa, broccoli și ciupercile -1,5.

Pentru banane, indicele este de -5,5, -4,8 pentru caise, iar strugurii și kiwi au -4. Mărul, para și ananasul au indicele -2. Atunci când vine vorba de leguminoase, însă,

“La capitolul leguminoase lucrurile se complică: avem efect alcalinizant pentru fasolea boabe cu indice pral -3, efect neutru pentru linte și efect acidifiant pentru naut indice pral 2,6. Semințele și oleaginoasele sunt acidifiante, au valori cuprinse între 2,2 pentru migdale și 7,6 pentru alune”, a mai spus nutriționistul.

Aciditatea din organism poate fi crescută și de cereale și de făinoase. Indicele PRAL al ovăzului este de 13, iar fulgii de porumb au 6. Prezul și făina de grâu au 4,5, iar pâinea albă 3,7. Pastele integrale au 2,6, în timp ce quinoa și orzul sunt aproape neutre.

Astfel, pentru o dietă sănătoasă, trebuie consumate cât mai multe fructe și legume. Alimentele cu un indice PRAL mai mare nu trebuie eliminate, dar nu trebuie să fie consumate în exces.

ADVERTISEMENT