News

Mihai Șora va fi înmormântat cu onoruri militare. Mesajul emoționant al soției filosofului

Filosoful și eseistul Mihai Șora va fi condus marți pe ultimul drum către Cimitirul Bellu din Capitală, unde va fi înmormântat cu onoruri militare.
28.02.2023 | 10:15
Mihai Sora va fi inmormantat cu onoruri militare Mesajul emotionant al sotiei filosofului
Mihai Sora va fi înmormântat marți Foto: Facebook Mihai Șora
ADVERTISEMENT

Ceremonia funerară va avea loc începând cu ora 14.30 la Cimitirul Bellu (figura 10), a anunțat Academia Română. Instituția al cărui membru era Mihai Șora a mai precizat și că filosoful și eseistul va fi înmormântat cu onoruri militare.

Mihai Șora, condus marți pe ultimul drum

Prietenii, colaboratorii, discipolii lui Mihai Șora, care a încetat din viață sâmbătă, la vârsta de 106 ani, i-au putut aduce un ultim omagiu începând de luni seara, de la ora 21.00, când sicriul cu trupul neînsuflețit a fost depus la Biserica Albă din Bucureşti. Marţi, de la ora 13.00, la Biserica Albă va avea loc slujba religioasă.

ADVERTISEMENT

Cea care i-a fost alături în ultimele decenii de viață, soția sa poeta Luiza Palanciuc, a postat pe pagina de Facebook a filosofului un mesaj emoționant alături de o fotografie cu lăcașul de cult unde este depus trupul neînsuflețit al lui Mihai Șora.

„Iubitule, așa arată Biserica inimii tale: încă mai plouă, dar nu e frig – ori poate nu mai simt eu frigul acum, când știu că ești liniștit, că ai văzut atâția oameni dragi care au trecut să te salute și să spună o rugăciune.

ADVERTISEMENT

Din stradă bate lumina unui bec, iar, dacă mă uit cu atenție și socotesc cum ești așezat în Casa Domnului, văd că ea bate chiar peste tine. Să-i porți în gând pe părinții Mihail, Florian și Silviu: erau atât de emoționați în timpul slujbei!

M-a întrebat cineva, la un moment dat, unde este deschisă Cartea de Condoleanțe, să lase câteva rânduri. Pur și simplu am uitat! Iartă-mă, iubitule. Nici nu mi-a trecut prin minte, de fapt, că ar trebui să caut una.

ADVERTISEMENT

Voi lua un caiet de-al tău din teancul celor neîncepute. Ți se potrivește oricum mai bine decât un voluminos in-folio cu ferecături și margini aurite. Și voi scrie eu la început: „Mihai Șora este sarea Pământului.“ Să fii cuminte! Mă întorc repede. Luiza, a scris în postarea sa soția lui Mihai Șora.

Mihai Șora a încetat din viață sâmbătă, la vârsta de 106 ani. Filosof și eseist, a fost o figură marcantă în lumea culturală din România. În ultimii ani, numele lui Mihai Șora a revenit în atenția opiniei publice după implicarea sa în protestele pro-democrație din anii 2017-2019.

ADVERTISEMENT

După trecerea sa în neființă, personalități ale vieții culturale, politice, printre care și președintele Republicii Moldova Maia Sandu, și nu numai au dus omagiu vieții, activității și moștenirii culturale și civice a lui Mihai Șora.

ADVERTISEMENT
Tags: