News

Mihai Tudose îl vede pe Mircea Geoană, printre posibilii prezidențiabili ai PSD. „Nu îl consider ca fiind în afara partidului”

Europarlamentarul PSD Mihai Tudose nu exclude posibilitatea ca Mircea Geoană să fie candidatul partidului său la alegerile prezidențiale din 2024.
25.03.2023 | 17:32
Mihai Tudose il vede pe Mircea Geoana printre posibilii prezidentiabili ai PSD Nu il consider ca fiind in afara partidului
Europarlamentarul Mihai Tudose/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Fostul premier Mihai Tudose a afirmat, în emisiunea Insider Politic de la Prima TV, că PSD are mai multe variante de candidat pentru alegerile prezidențiale de anul viitor, în afara lui Marcel Ciolacu, liderul partidului, menționându-l și pe Mircea Geoană, despre care Tudose susține că nu îl consideră ca fiind în afara partidului, deși acesta a fost exclus din rândurile social-democraților după alegerile prezidențiale din 2014.

„Nu sunt de acord că ai noștri toți proști și ăia frumoși sunt în afară”

Mihai Tudose a afirmat că PSD ar trebui să meargă la alegerile de anul viitor pe cont propriu, fără vreo alianță electorală cu actualii parteneri de guvernare de la PNL. „Opinia mea e că separat e cel mai bine. Fiecare cu ale lui. La toate rândurile de alegeri”, a spus fostul premier, citat de News.ro, adăugând că nu are temeri privind un eșec al candidatului social-democrat în turul II al prezidențialelor, în fața uni candidat al dreptei.

ADVERTISEMENT

Invitat să comenteze declarațiile lui Marcel Ciolacu legate de posibilitatea unui candidat comun al PNL și PSD la prezidențiale, Mihai Tudose a răspuns: „Domnul Ciolacu a făcut nişte declaraţii, că mai faci şi declaraţii să testezi terenul. Înţeleg că partenerii noştri de coaliţie sunt foarte hotărâţi să meargă ei singuri la tot, le dorim succes.” Totodată, Tudose a exclus posibilitatea ca el să intre în competiția internă din PSD pentru obținerea nominalizării.

Pe de altă parte, social-democratul a spus că partidul său are mai multe variante din care poate alege. „Avem o mulţime de nume, dar nu o să scoateţi niciunul de la mine. Eu ştiu la ce mă gândesc, dar nu vă spun dumneavostră acum”, a spus Tudose, acesta precizând apoi că vrea ca viitorul prezidențiabil al partidului să nu fie din afara acestuia, ci să fie ales dintre persoanele care au legătură strâse cu PSD.

ADVERTISEMENT

Domnul Ciolacu şi partidul a fost foarte corect, a zis ”renunţăm la cutuma aceasta că cine este preşedintele partidului automat el e de toate”. Poate e unul mai bun, poate preşedintele partidului e foarte bun pentru a fi prim-ministru şi ne trebuie altcineva pentru a fi preşedinte, mai bun pe profilul de preşedinte, om împăciutor, negociator. Şi la Executiv îţi trebuie unul mai rău un pic, cu o tuşă mai apăsată. În primul rând am stabilit chestia asta.

În al doilea rând, nu închidem total partidul, tati, dacă n-ai mâncat zece ani salam cu soia cu noi nu ai ce căuta, dar nici să spun că omul providenţial totdeauna e în afară şi noi, din sute de mii de membri, n-avem pe nimeni, ai noştri toţi proşti şi ăia frumoşi sunt în afară, că nu sunt de acord cu chestia asta. Avem o mulţime de oameni minunaţi”, a explicat europarlamentarul Mihai Tudose.

ADVERTISEMENT

Mircea Geoană, una dintre variantele PSD

Invitat să comenteze posibilitatea unei candidaturi a lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, Tudose a admis că acesta poate fi o variantă pe care o are PSD. „Noi doi stabilim acum că zece oameni sunt buni sau ar putea fi buni pentru această candidatură. Hai să îi întrebăm şi pe ei dacă vor (…) Domnul Geoană şi-a manifestat cumva interesul. Să vedem dacă mergem până la capăt cu chestia asta”, a precizat Tudose.

Pe domnul Geoană nu îl consider ca fiind în afara partidului. Domnul Geoană a fost preşedinte PSD”, a comentat fostul șef al Guvernului, în pofida faptului că Geoană a fost exclus din PSD în 2014, la scurtă vreme după ce Victor Ponta a pierdut alegerile prezidențiale în fața lui Klaus Iohannis. La observația că relația partidului cu foștii săi președinți nu este cordială, Tudose a răspuns: „Nu chiar cu toţi, nu îl urăşte nimeni pe domnul Ion Iliescu, de exemplu.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, europarlamentarul a spus că nu acelaşi lucru se poate spune despre Liviu Dragnea şi Victor Ponta. Cei doi și-au creat propriile formațiuni politice după plecarea din PSD. Victor Ponta a înființat Pro România, după ruptura cu PSD-ul condus atunci de Liviu Dragnea, iar în Pro România au fost racolați mai mulți social-democrați, nemulțumiți de linia impusă de Dragnea. De asemenea, Liviu Dragnea a creat partidul Alianța pentru Patrie, după ieșirea sa din închisoare.

ADVERTISEMENT