News

Mii de pensionari dintr-un mare oraș al României pierd gratuitatea pe mijloacele de transport. Care e explicația

De la 1 ianuarie 2024, mii de pensionari dintr-un mare oraș al României nu mai îndeplinesc condiții pentru gratuitatea pe mijloacele de transport în comun.
02.02.2024 | 23:51
Mii de pensionari dintrun mare oras al Romaniei pierd gratuitatea pe mijloacele de transport Care e explicatia
Lovitură pentru mii de pensionari din Ploiești: de ce și-au pierd gratuitatea pe mijloacele de transport. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Încă din prima lună a acestui an, mii de pensionari dintr-un mare oraș al României și-au pierdut gratuitatea pe mijloacele de transport în comun. Care e explicația din spatele deciziei anunțate de autorități.

Lovitură pentru mii de pensionari din Ploiești: de ce și-au pierd gratuitatea pe mijloacele de transport

Indexarea pensiilor din România, de la 1 ianuarie 2024, cu 13,8%, reprezintă o armă cu două tăișuri pentru unii vârstnici. În Ploiești, concomitent cu mărirea veniturilor lunare, circa 2.500 de pensionari nu vor mai beneficia de gratuitate pe mijloacele de transport public în comun.

ADVERTISEMENT

În orașul din Prahova există o reglementare clară care spune că toți pensionarii ploieșteni, indiferent de vârstă, au parte de gratuitate pentru transportul public în comun, însă cu o condiție. Ei trebuie să aibă pensii lunare de până la 2.500 de lei inclusiv.

De la 1 ianuarie, odată cu indexarea pensiilor, cu 13,8%, foarte mulți pensionari ploieșteni au ajuns să depășească plafonul de venit stabilit prin hotărâre de Consiliu Local. Astfel, ei nu mai beneficieze de această facilitate.

ADVERTISEMENT

Aproximativ 2.500 de pensionari nu mai îndeplinesc condițiile de acordare a gratuităților pe mijloacele de transport în comun. Conform hotărârii Consiliului Local este interzisă folosirea în continuare a acestor legitimații de către persoanele a căror pensie a crescut peste plafonul de 2500 de lei”, a precizat Nicolae Alexandri, directorul general al TCE Ploiești, conform ObservatorulPh.

În prezent, eliberarea legitimației gratuite se realizează pe baza cărții de identitate, dar și a cuponului de pensie din luna în curs sau anterioară. Potrivit celor de la Transport Călători Express (TCE) Ploiești, autorizațiile de călătorie gratuită care nu sunt preschimbate la termen își încetează valabilitatea. Cei prinși cu autorizații expirate sunt considerați călători frauduloși.

ADVERTISEMENT

Legitimațiile gratuite au o valabilitate de un an. După expirarea termenului de valabilitate, pensionarii au obligația preschimbării autorizațiilor de călătorie gratuită”, a mai precizat Nicolae Alexandri.

Propuneri de mărire a plafonului privind gratuitatea pensionarilor

Situația actuală a generat discuții la nivel local. Conform sursei citate, consilierii liberali ploieșteni propun majorarea plafonului la 3.500 de lei pentru care se acordă gratuitate pensionarilor ploieșteni.

ADVERTISEMENT

Dacă o astfel de măsură se aplică, numărul pensionarilor beneficiari de gratuitate ar crește cu aproximativ 12.000 de persoane, urmând ca aproximativ 30.000 de pensionari să aibă gratuitate.

ADVERTISEMENT
Tags: