News

Mii de români, în pericol de concediere. Guvernul pune definitiv cruce unei industrii de tradiție

Vin vremuri grele pentru mii de români, care ar putea să rămână fără locuri de muncă încă din acest an. Guvernul României nu a anunțat ce se va întâmpla cu aceștia.
12.03.2023 | 21:00
Mii de romani in pericol de concediere Guvernul pune definitiv cruce unei industrii de traditie
Mii de români vor fi afectați de măsurile viitoare ale guvernului / Foto: Hepta (simbol)
ADVERTISEMENT

Guvernul a ajuns între ciocan și nicovală, și trebuie să ia o decizie rapid. Pe de-o parte, executivul și-a luat obligația de a închide două grupuri energetice pe bază de cărbune din Complexul Energetic Oltenia, până la finalul acestui an. Pe de altă parte, însă, nu știe cum va redistribui cei peste 3.000 de angajați care vor rămâne fără serviciu.

România riscă să piardă bani de la PNRR

Închiderea celor două grupuri energetice este o măsură pe care România și-a asumat-o prin semnarea PNRR. În cazul în care nu va duce la îndeplinire această obligație, țara noastră riscă să rămână fără următoarea tranșă de 700 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Doar că închiderea celor două unități reprezintă concedieri masive în rândul angajaților. Cel mai probabil, unii dintre ei vor fi redistribuiți, însă o altă parte va rămâne fără loc de muncă, deși guvernul a dat asigurări că oamenii nu vor avea de suferit.

Închiderea grupurilor energetice, în maxim trei luni

Potrivit româniatv.net, în ședința de guvern din acestă săptămână s-a vorbit despre trecerea în conservare a două grupuri energetice de la Turceni și Rovinari. În următoarele zile, guvernul va emite o hotărâre în acest sens, care va fi implementată în următoarele trei luni.

ADVERTISEMENT

„România trebuie să îţi îndeplinească aceste obligaţii privind intrarea acestor grupuri în conservare, fără însă ca acest lucru, cel puţin potrivit situaţiei existente în acest moment să aducă atingere în vreun fel situaţiei contractuale a celor care muncesc în acest moment”, a spus Dan Cărbunaru.

Complexul Energetic Oltenia are 11.000 de angajați

În ciuda asigurărilor date de guvern, oamenii sunt îngrijorați pentru viitorul lor, mai ales cei care sunt trecuți de 50 de ani și au puține șanse să-și mai găsească de lucru, într-un domeniu care este pe moarte.

ADVERTISEMENT

„Pentru ca România să primească miliarde de euro de la UE pe durerea și strigătul nostru și noi o să rămânem pe drumuri la vârste de peste 50 de ani”, a declarat un angajat CE Oltenia, potrivit sursei sitate.

Complexul Energetic Oltenia are, în prezent, circa 11.000 de angajați și 11 grupuri de cărbune la Turceni, Rovinari și Ișalnița.

ADVERTISEMENT

România trebuie să renunțe definitiv la industria minieră până în anul 2032 și să caute soluții mai puțin poluante de producere a energiei.

ADVERTISEMENT
Tags: