News

Mike Pence va concura cu Trump la alegerile prezidențiale din 2024. Republicanul este cunoscut pentru viziunile anti-avort

Mike Pence, ex-vicepreședintele american, și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2024. Republicanul va concura cu Trump.
05.06.2023 | 20:52
Mike Pence va concura cu Trump la alegerile prezidentiale din 2024 Republicanul este cunoscut pentru viziunile antiavort
Mike Pence și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Fostul vicepreședinte american Mike Pence a depus luni candidatura sa pentru fotoliul prezidențial de la Casa Albă, conform documentelor publicate de Comisia Electorală Federală (FEC). El va concura în alegerile primare republicane din 2024, avându-l ca rival pe fostul său aliat Donald Trump, relatează AFP.

Mike Pence va concura cu Donald Trump

Pence, un conservator evanghelist și un critic vehement al avortului, intenționează să anunțe oficial intrarea sa în cursă la împlinirea vârstei de 64 de ani, miercuri, printr-un miting în statul Iowa. Sursele din anturajul politicianului au dezvăluit pentru Reuters că Pence își va lansa campania cu un videoclip și un discurs în Iowa.

ADVERTISEMENT

Prin această decizie, Pence se confruntă cu favoritul republicanilor, Trump, pe care l-a susținut în trecut cu loialitate, dar a refuzat să-l sprijine când fostul președinte a contestat rezultatele alegerilor din 2020, câștigate de democratul Joe Biden. Fostul guvernator al statului Indiana s-a distanțat treptat de Trump, exprimându-și dezaprobarea față de încurajarea manifestanților care au atacat Capitoliul SUA pe 6 ianuarie 2021, un incident care a pus în pericol viața lui Pence și a familiei sale aflați în clădire în momentul respectiv.

Pence se alătură unui număr din ce în ce mai mare de candidați republicani, printre care se numără și Trump, senatorul american Tim Scott și fostul guvernator al Carolinei de Sud, Nikki Haley. Competiția în alegerile primare republicane promite să fie intensă, iar Pence își va folosi platforma conservatoare și experiența sa în politica națională pentru a atrage susținerea electoratului republican.

ADVERTISEMENT

Mike Pence, opozant aprig al avortului

Mike Pence este un politician american care a deținut funcția de Vicepreședinte al Statelor Unite între anii 2017 și 2021, sub administrația președintelui Donald Trump. S-a născut pe 7 iunie 1959 în Columbus, Indiana. Pence a studiat istoria și dreptul la Hanover College și a obținut diploma de licență în 1981. Ulterior, a obținut diploma de avocat de la Indiana University School of Law.

Înainte de a ocupa funcția de vicepreședinte, Pence a avut o carieră politică de succes. A fost membru al Camerei Reprezentanților Statelor Unite pentru statul Indiana în perioada 2001-2013, servind ca președinte al Conferinței Republicane din Cameră în ultimii patru ani ai mandatului său. În 2013, Pence a devenit guvernatorul statului Indiana și a servit în această funcție până în 2017.

ADVERTISEMENT

Mike Pence este cunoscut pentru viziunile sale conservatoare.. El a promovat politici conservatoare în domeniile fiscale, sociale și al securității naționale. Pence a fost un susținător vocal al dreptului la viață, al protecției căsătoriei tradiționale și al libertății religioase.

Pence, unul dintre cei mai longevivi vicepreședinți din istoria recentă a SUA

În timpul mandatului său de vicepreședinte, Pence a fost responsabil cu coordonarea politicilor administrației Trump, având un rol important în politica internă și externă a Statelor Unite. A fost implicat în reforma sistemului fiscal, în politica de imigrație și în negocierile comerciale internaționale.

ADVERTISEMENT

Este de remarcat faptul că Pence a fost unul dintre cei mai longevivi vicepreședinți din istoria recentă a SUA și a jucat un rol important în eforturile administrației Trump de a-și promova agenda politică și de a mobiliza susținătorii conservatori.După terminarea mandatului său de vicepreședinte, Pence s-a retras din viața politică activă. Cu toate acestea, rămâne o figură influentă în cadrul Partidului Republican și un potențial candidat la alegerile prezidențiale viitoare.

ADVERTISEMENT