News

Miliardarul Benny Steinmetz, condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul ”Ferma Băneasa”, reținut în Cipru

Potrivit Poliției Române, omul de afaceri israelian, arestat în Cipru, urmează să fie predat autorităților române, procedura juridică în acest sens fiind deschisă
03.09.2023 | 18:01
Miliardarul Benny Steinmetz condamnat la 5 ani de inchisoare in dosarul Ferma Baneasa retinut in Cipru
Benny Steinmetz ar putea fi extrădat în România. Sursa foto: colaj Fanatik/ Times of Israel
ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al miliardarului israelian a confirmat duminică, pentru Reuters, că acesta a fost reținut joi, pe aeroportul din Larnaca, de către autoritățile cipriote. Acesta va ajunge în fața unui judecător în cursul săptămânii viitoare. Benny Steinmetz a fost condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa.

Benny Steinmetz, reținut în Cipru

Magnatul israelian, cu afaceri în industria mineritului, Beny Steinmetz a fost reținut în Cipru în baza unui mandat de arestare emis de România, a confirmat duminică un purtător de cuvânt al omului de afaceri, a transmis Reuters.

ADVERTISEMENT

Omul de afaceri israelian a fost condamnat, în lipsă în decembrie 2020, în România la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul Ferma Băneasa. El a fost găsit vinovat pentru comiterea infracțiunii de constituire de grup infracțional organizat în același dosar în care Remus Truică a primit șapte ani de detenție.

Pe de altă parte Reuters menționează că nu este prima oară cânt omul de afaceri israelian este arestat pe baza mandatului emis de România. „Steinmetz se află în centrul unui caz care datează de mai mulți ani și care se referă la implicarea sa într-un grup care ar fi încercat să obțină în mod ilegal drepturi asupra unor terenuri în România. El a fost deja arestat în alte câteva țări europene în baza mandatului emis de România, dar a fost eliberat”, scrie Reuters.

ADVERTISEMENT

Se așteaptă ca acesta să se prezinte în fața unui tribunal cipriot la sfârșitul acestei săptămâni. Poliția cipriotă nu a făcut niciun comentariu imediat.

Steinmetz a fost reținut joi “în timpul sosirii sale pe aeroportul din Larnaca, din cauza unui mandat european de arestare (MEA) emis de autoritățile române, care a fost deja anulat în diferite țări europene, printre care Grecia și Italia”, a declarat purtătorul său de cuvânt. În decembrie 2021, Steinmetz fusese reținut în Grecia tot în baza mandatului emis de România, dar a fost eliberat de autoritățile elene.

ADVERTISEMENT

Steinmetz este implicat într-o bătălie juridică separată în Elveția, unde a fost găsit vinovat de corupție într-un caz privind permisele de explorare a unor zăcăminte de minereu de fier în Guineea.

“Beny Steinmetz salută oportunitatea de a fi răzbunat în încă un stat european, împotriva României, o țară infamă pentru nerespectarea drepturilor omului”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al lui Steinmetz în comunicatul de presă.

ADVERTISEMENT

Poliția Română confirmă reținerea lui Steinmetz

Poliția Română a emis duminică un comunicat de presă prin care confirmă reținerea omului de afaceri israelian. Se precizează că a început procedura de predare către autoritățile române.

„La data de 31 august 2023, în urma cooperării realizate prin Biroul Sirene – Centrul de Cooperare Polițienească – I.G.P.R., un bărbat, de 67 de ani, cetățean israelian, a fost depistat pe Aeroportul Internațional Larnaca din Cipru. Acesta era căutat, în vederea predării, în baza unui mandat european de arestare, emis la data de 12 ianuarie 2021, de Curtea de Apel Brașov.

Bărbatul a fost condamnat la 5 ani de închisoare, pentru constituire de grup infracțional organizat, având drept scop dobândirea întregii averi revendicate de un bărbat, în temeiul legilor speciale de retrocedare, prin infracțiuni de corupție/asimilate acestora, respectiv oferire de bani/bunuri persoanelor cu influența asupra funcționarilor publici, în scopul determinării acestora să acționeze potrivit scopului grupului, instigarea și complicitatea la săvârșirea de către aceste persoane a infracțiunii de abuz în serviciu, respectiv traficarea influenței asupra funcționarilor publici”, a transmis Poliția Română.

Pe lângă condamnarea în dosarul Ferma Băneasa, omul de afaceri israelian a fost suspectat că s-ar fi aflat în spatele acțiunii de spionaj din dosarul Black Cube ce a vizat-o pe fosta șefă DNA, Laura Kovesi.

ADVERTISEMENT