News

Miliardarul Beny Steinmetz, eliberat de autoritățile din Cipru. Magnatul a fost condamnat la 5 ani de închisoare în România

Miliardarul israelian Beny Steinmetz, condamnat la 5 ani de închisoare în România, a fost eliberat condiționat după ce era reținut în Cipru.
06.09.2023 | 17:43
Miliardarul Beny Steinmetz eliberat de autoritatile din Cipru Magnatul a fost condamnat la 5 ani de inchisoare in Romania
Miliardarul Beny Steinmetz, eliberat de autoritățile din Cipru. Magnatul a fost condamnat la 5 ani de închisoare în România. Foto: Times of Israel
ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut de către poliția cipriotă, în timp ce purtătorul de cuvânt al magnatului a transmis că Steinmetz va încerca să obțină anularea mandatului european de arestare emis de România. Autoritățile din Cipru nu au fost convinse că justiția din România a analizat corect acest caz, existând ”vicii semnificative în procesul juridic”.

Miliardarul Beny Steinmetz, eliberat de autoritățile din Cipru

Beny Steinmetz fusese reținut în Cipru săptămâna trecută în baza unui mandat de arestare emis de autoritățile din România. Magnatul fusese deja arestat în diverse țări din Europa, în baza aceluiași mandat, însă a fost eliberat într-un final. Mandatul de arestare a fost emis pe 12 ianuarie 2021 de către Curtea de Apel Brașov.

ADVERTISEMENT

Atunci, bărbatul era condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa. Cazul datează de mai mulți ani și face referire la implicarea miliardarului într-un grup infracțional organizat care încerca să obțină ilegal drepturi asupra unor terenuri în România. Steinmetz fusese reținut pe aeroportul din Larnaca, Cipru, însă a fost eliberat după ce mandatul a fost anulat de mai multe țări europene.

Steinmetz a ”salutat decizia de a fi eliberat, deoarece rămâne încrezător că justiţia din Cipru va realiza că mandatul european de arestare nu ar fi trebuit să fie pus în executare, din cauza viciilor semnificative prezente în procesul juridic urmat în România”, a transmis purtătorul de cuvânt al magnatului.

ADVERTISEMENT

”Acest lucru este, de asemenea, în conformitate cu concluzia la care Grecia, Italia şi Interpol au ajuns în trecut”, a adăugat purtătorul de cuvânt. Beny Steinmetz a fost găsit, totodată, găsit vinovat într-un caz de corupție în Elveția, cu legătură directă cu permisele de explorare a zăcămintelor de minereu de fier din Guineea.

Ministrul justiției Alina Gorghiu declara în urmă cu două zile pentru News.ro că instanțele cipriote ar fi singurele în măsură să decidă acum dacă vor dispune, sau nu, predarea acestuia în România, conform Deciziei-cadru 2002/584/JAI. ”Aşteptăm să vedem dacă instanţele cipriote vor formula solicitări”, a transmis Gorghiu.

ADVERTISEMENT

”Statul român este activ în problematica fugarilor. În decembrie 2020, STEINMETZ Benyamin a fost condamnat definitiv, de ÎCCJ, la pedeapsa de 5 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat. Pe numele acestuia a fost emis un mandat european de arestare, de către Curtea de Apel Braşov.

În noiembrie 2021, Steinmetz a fost găsit, prin intermediul organelor de poliţie din România, pe teritoriul Greciei. În martie 2022, Curtea de Apel de la Atena a respins cererea instanţelor române de extrădare a acestuia, pe motiv că i-ar fi fost încălcat dreptul la un proces echitabil şi pentru că ar fi existat riscul de a fi supus unui tratament discriminatoriu şi degradant”, a declarat ministrul Justiţiei.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Alina Gorghiu a explicat care ar fi pașii de urmat în acest caz. ”Cooperarea judiciară în materia mandatului european de arestare are loc pe cale directă, între autorităţile judiciare române şi străine. Ministerul Justiţiei, în calitate de autoritate centrală, are posibilitatea de a facilita cooperarea şi o va face cu promptitudine dacă instanţele vor aprecia necesar.

Ministerul Justiţiei îndeplineşte cu promptitudine toate atribuţiile pe care le are în această materie. De asemenea, Ministerul Justiţiei, prin Administraţia Naţională a Penitenciarelor, va sprijini cu toate datele necesare, dacă va fi cazul. Aşteptăm să vedem dacă instanţele cipriote vor formula solicitări”, a concluzionat Gorghiu.

ADVERTISEMENT
Tags: