News

Miliardele de dolari pe care SUA le-au aprobat pentru Ucraina sunt cheltuie pe teritoriul american. Dezvăluiri despre unde ajung banii promişi Kievului

Trimiterea de echipament militar şi arme în Ucraina a revigorat puternic industria SUA, 90% din banii promişi Kievului pe hârtie fiind cheltuiţi în fabricile americane.
04.12.2023 | 14:24
Miliardele de dolari pe care SUA leau aprobat pentru Ucraina sunt cheltuie pe teritoriul american Dezvaluiri despre unde ajung banii promisi Kievului
Ajutorul în bani aprobat de SUA pentru Ucraina rămâne în mare parte în economia americană Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cei mai mulţi dintre banii pe care Washingtonul îi alocă pentru ajutorul militar al Ucrainei sunt cheltuiţi în Statele Unite ale Americii, susţine publicaţia The Washington Post, într-un amplu material.

Peste 60 de miliarde de dolari, din ajutorul de 68 de miliarde, sunt cheltuiţi în SUA

Fondurile aprobate de parlamentari pentru înarmarea Ucrainei nu merg direct în această țară, ci sunt folosite pe plan intern, pentru fabricarea de noi arme sau pentru înlocuirea armelor trimise la Kiev din stocurile americane. Din cele 68 de miliarde de dolari aprobate de Congres de când Rusia a invadat Ucraina, aproape 90% au fost direcţionate tot către americani, a constatat analiza.

ADVERTISEMENT

“Într-un moment în care ambele partide majore concurează pentru a câștiga voturi ale clasei muncitoare și pentru a întări baza de producție din SUA, ajutorul nostru militar acordat Ucrainei face exact asta – oferă o infuzie majoră de numerar în fabricile din toată țara, care beneficiază în mod direct muncitorii americani. De asemenea, creează locuri de muncă și oportunități pentru furnizorii locali, magazinele, restaurantele și alte afaceri care sprijină fabricile producătoare de arme”, se arată în materialul publicat de The Washington Post.

Totuşi, până acum, nimeni nu a stabilit cu exactitate unde se îndreaptă aceste fonduri de ajutor militar american. Reporterul Washington Post şi doi cercetători de la American Enterprise Institute, au urmărit modul în care senatorii și membrii Camerei au votat pentru finanțare, au analizat contractele și comunicatele de presă și au vorbit cu experți din industria apărării, diplomați și oficiali ai Pentagonului, pentru a stabili unde ajung dolarii.

ADVERTISEMENT

Ei au identificat 117 linii de producție în cel puțin 31 de state și 71 de orașe în care lucrătorii americani produc sisteme de arme care să le înlocuiască pe cele destinate Ucrainei. De exemplu, ajutorul deja autorizat de Congres se adresează, printre multe alte locuri: Simi Valley (California); Fullerton (California); Andover ( Massachusetts); Forest și York (Pennsylvania) – toate acestea producând sisteme de drone Switchblade, sisteme radar și vehicule tactice.

De asemenea, în York, Pennsylvania și Aniston, Alabama, sunt fabricate vehicule de luptă pentru infanterie “Bradley”. Obuzele sunt fabricate în Aiken (Carolina de Nord), Englin (Oklahoma), Sterling Heights (Michigan), Endicott (New York), York (Pennsylvania) și Minneapolis.

ADVERTISEMENT

Peoria (Illinois), Clearwater, Palm Bay și Niceville (Florida), Camden (Akransas), Lancaster și Grand Prairie (Texas), Rocket Center (Virginia de Vest) și Trenton (New Jersey) construiesc lansatoare HIMARS. De asemenea, Aniston și Huntsville (Alabama) și Camden (Arkansas) sunt responsabile pentru piesele pentru racheta Hydra-70, iar Farmington (New Mexico), Orlando şi Tucson (Texas) produc rachete antitanc Javelin.

Producţia de rachete Stinger a fost reluată după 18 ani

Multe alte sisteme de arme sunt fabricate pentru Ucraina în fabrici din SUA. Această listă nu include firmele care le furnizează acestor antreprenori piese, cum ar fi componente din plastic și cipuri de computer, sau care produc articole auxiliare pentru Ucraina, cum ar fi echipamente pentru vreme rece și de vedere nocturnă, consumabile medicale, piese de schimb și milioane de cartușe. “Cu alte cuvinte, așa cum se întâmplă cu ajutorul militar străin, ajutorul american acordat Ucrainei nu numai că duce la crearea de locuri de muncă pentru americani, ci și reconstruiește baza industrială de apărare a SUA, periculos de atrofiată”, se mai arată în materialul Washington Post.

ADVERTISEMENT

Senatorul de Ohio J.D. Vance declara în luna octombrie că „starea bazei industriale de apărare a Americii este un scandal național” și că repararea acesteia este „printre prioritățile noastre cele mai urgente”. Ajutorul Ucrainei face exact asta, comentează autorul articolului. De exemplu, din 2005 Statele Unite nu au construit nici o nouă rachetă antiaeriană Stinger. Teroriștii cu care s-a luptat SUA în ultimele decenii nu aveau avioane de vânătoare cu reacție, astfel că producția a fost stopată. Acum, datorită ajutorului dat Ucrainei, Pentagonul a semnat anul trecut un contract de 624,6 milioane de dolari pentru a construi rachete Stinger la Tucson, pentru a înlocui cele aproximativ 1.400 de exemplare trimise în Ucraina. Fără aprovizionarea către Ucraina, acea linie de producție ar fi rămas probabil inactivă.

Sau luăm, de exemplu, cei 600 de milioane de dolari folosiți pentru a construi două sisteme de arme pentru Ucraina în St. Charles. Unul dintre acestea este „Joint Direct Attack Munition-Extended Range” (JDAM ER), o armă lansată prin GPS care transformă bombe false în bombe „glisante” ghidate cu precizie, cu o rază de acțiune de până la 60 de kilometri (triplu faţă de raza de acțiune a armei originale). Cealaltă este bomba de diametru mic GLSDB, un sistem de arme dezvoltat recent pentru Ucraina, care poate fi lansat de sisteme de rachete de mare mobilitate (HIMARS) și poate parcurge 150 de kilometri, aproape dublu față de raza de acțiune.

Zeci de miliarde de euro încasate de SUA, de la partenerii NATO, pentru F-35

Dacă nu ar ajuta Ucraina, Statele Unite nu ar produce niciuna dintre aceste arme. Finanțarea oferită de Congres pentru producerea ambelor sisteme injectează multe milioane de dolari în economia statului Missouri și menține liniile de producție ocupate pentru aceste tehnologii avansate. Aceste sisteme vor fi acum disponibile pentru SUA și Taiwan, dacă izbucnește un conflict cu China, precum și pentru Israel.

Printre cele mai șocante exemple ale declinului bazei industriale de apărare a SUA se numără lupta de a produce o muniție relativ simplă: obuze de artilerie de 155 mm. Aceste obuze ar fi la mare căutare în orice conflict care ar implica Statele Unite. Ucraina trage între 6.000 și 8.000 de astfel de obuze pe zi, iar Israelul comandă zeci de mii. Dar, înainte de invazia Rusiei în Ucraina, SUA produceau mai puțin de 15.000 de obuze pe lună. Aşadar, Pentagonul a alocat 1,5 miliarde de dolari pentru a crește producția cu 500 la sută și să ajungă spre 100.000 de bucăți pe lună, cifră care ar urma să fie atinsă în doi ani.

Ajutarea Ucrainei nu numai că forțează Pentagonul să crească rapid capacitatea Statelor Unite de a produce arme dar ajută, de asemenea, şi la modernizarea armatei SUA.

Dar, efortul condus de SUA de a înarma Ucraina revigorează şi capacitatea de producție și în alte moduri. Statele Unite creează, de asemenea, stimulente pentru aliații NATO să-și doneze Ucrainei vechile lor sisteme de arme, aprobând cumpărarea de sisteme noi și moderne fabricate în SUA, pentru a le înlocui. De exemplu, Polonia a trimis 250 de tancuri sovietice și germane vechi în Ucraina și a semnat un contract de 4,75 miliarde de dolari în aprilie 2022 pentru cumpărarea a 250 de tancuri M1A2 Abrams de schimb care urmează să fie produse la o fabrică din Lima (Ohio).

Polonia a încheiat apoi un contract de 1,4 miliarde de dolari pentru un număr suplimentar de tancuri. De asemenea, a trimis elicopterele sale de atac Mi-24 de fabricație sovietică în Ucraina, apoi a semnat un acord de 12 miliarde de dolari pentru cumpărarea a 96 de elicoptere Apache care urmează să fie construite în Mesa (Arizona).

Eforturile de înarmare și echipare a Ucrainei au crescut, de asemenea, dramatic vânzările de avioane de luptă F-35 fabricate în SUA. Acest lucru aduce beneficii lucrătorilor de la unitățile de producție din Palmdale (California), East Hartford (Connecticut), Middletown (Iowa) și Fort Worth, precum și în alte orașe din SUA care produc piese pentru avioane cu reacție. Finlanda, care a încheiat un acord de 9,4 miliarde de dolari pentru cumpărarea a 64 de avioane F-35, a trasnmis că noile avioane îi vor permite să doneze Ucrainei avioanele sale vechi F/A-18 Hornet.

Norvegia, care a donat Ucrainei vechi avioane de vânătoare F-16, cumpără 52 de avioane F-35 și cheltuiește 293 de milioane de dolari pentru a le înarma cu 580 de bombe „StormBreaker” de diametru mic fabricate în Tucson. Danemarca și Olanda donează Ucrainei 61 de F-16 și le înlocuiesc, de asemenea, cu F-35.

În total, această analiză a constatat că există cel puțin 13 linii de producție în 10 state și 11 orașe din SUA care produc arme noi de fabricație americană pentru aliații NATO, pentru a înlocui echipamentele pe care le-au trimis în Ucraina. După cum a concluzionat Mark Kansien, de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, „o mare parte din banii care sprijină în mod direct Ucraina nu sunt cheltuiți în străinătate, ci în Statele Unite”. De aceea, este greșit să numești „ajutor” cele 68 de miliarde de dolari pe care le-a calculat că SUA le-a cheltuit pentru înarmarea Ucrainei.

ADVERTISEMENT