Fotbal international

Mina de AUR care a umilit Bayern! FC Porto sau dragonii de milioane

FC Porto a învins Bayern cu 3-1 în prima manşă a sferturilor de finală ale Ligii Campionilor. E o surpriză, în condiţiile în care părea cel mai dezechilibrat sfert de finală. FC Porto a...
16.04.2015 | 00:09
Mina de AUR care a umilit Bayern FC Porto sau dragonii de milioane
ADVERTISEMENT

FC Porto a învins Bayern cu 3-1 în prima manşă a sferturilor de finală ale Ligii Campionilor. E o surpriză, în condiţiile în care părea cel mai dezechilibrat sfert de finală. FC Porto a reuşit să găsească formula magică de a rămîne în elita europeană, chiar şi cînd politica clubului e de a vinde scump cei mai buni jucători. 

VEZI AICI VIDEO CU GOLURILE DIN VICTORIA FABULOASĂ A LUI FC PORTO CU BAYERN 3-1

A trecut mai bine de un deceniu de cînd FC Porto a cîştigat Liga Campionilor. În 2004, cu Jose Mourinho pe bancă, lusitanii obţineau cel mai important trofeu la nivel de club. Plecarea lui Mourinho la Chelsea a însemnat atunci exodul mai multor jucători spre echipele cu tradiţie din Vest. Totul pe bani frumoşi, evident.  Porto şi-a făcut o strategie de a cumpăra jucători pe bani puţini, de obicei din America de Sud şi a-i vinde scump echipelor bogate de pe Bătrînul Continent.

ADVERTISEMENT

Danilo la Real, ultima lovitură

Brazilianul Danilo este ultimul dintr-o listă lungă de jucători vînduţi pe bani mulţi, Real Madrid fiind cîştigătoarea licitaţiei la care au participat şi rivalii de la Barcelona. Fundaşul a fost cumpărat la 20 de ani în 2012 de la FC Santos cu 13 milioane de euro şi vîndut 3 sezoane mai tîrziu pentru aproximativ 32 de milioane de euro.

O afacere marca Porto, cu un profit de 19 milioane de euro. {i asta în condiţiile în care, atenţie!, site-ul de profil transfermark.de îl cotează pe Danilo la doar 22 de milioane de euro, însă portughezii au reuşit să umfle preţul pînă la 32 de milioane şi să găsească un club care să plătească această sumă!

ADVERTISEMENT

Minele de… euro

Cazul Danilo nu este singular, oficialii lui FC Porto fiind artişti în a şlefui tinere talente şi de a le vinde pe sume exorbitante. Mai jos aveţi alte 9 exemple de super fotbalişti lansaţi de FC Porto în Europa, dar şi evoluţia carierelor lor de atunci:

Radamel Falcao

@ cumpărat cu 5,5 milioane, vîndut cu 40 de milioane. Profit: 34,5 milioane

Atacantul columbian a fost cumpărat în 2009 de la River Plate pentru 5,5 milioane de euro. A explodat la Porto reuşind să înscrie 72 de goluri. Şi-a condus echipa spre cîştigarea Ligii Europa în 2011, marcînd unicul gol al finalei de la Bucureşti cu Braga. La finalul sezonului 2011 a fost vîndut la Atletico Madrid pentru 40 de milioane de euro. Acum este împrumutat de AS Monaco la Manchester United, însă în ciuda evoluţiilor mai slabe, cota lui rămîne una foarte bună: 45 de milioane.

ADVERTISEMENT

James Rodriguez

@ cumpărat cu 5 milioane, vîndut cu 45 de milioane. Profit: 40 de milioane

Alt columbian. A fost adus de la Banfield pentru 5 milioane în 2010. S-a făcut repede remarcat la Porto şi cota lui a urcat rapid. A fost vîndut în 2013 pentru 45 de milioane de euro la AS Monaco. Monegascii au făcut la rîndul lor o super-afacere, reuşind să îl vîndă la Real Madrid pentru 80 de milioane de euro după Campionatul Mondial din 2014. James este cotat în acest moment la 60 de milioane.

Hulk

@ cumpărat cu 19 milioane, vîndut cu 55 de milioane. Profit: 36 de milioane

Brazilianul a fost mai costisitor de adus, însă nici de această dată scouterii lui FC Porto nu s-au înşelat. Adus de la Tokyo Verdi în 2008 pentru 19 milioane de euro, a avut 4 sezoane de vis la Porto. În 2012, Hulk a plecat pentru 55 de milioane de euro la Zenit Sankt Petersburg. Cariera lui e la cel mai înalt nivel şi acum, fiind titular în naţionala Braziliei şi la vicecampioana Rusiei. Este cotat la 45 de milioane de euro în acest moment.

ADVERTISEMENT

Pepe

@ cumpărat cu 2 milioane, vîndut cu 30 de milioane. Profit: 28 de milioane

Un chilipir, Pepe a costat două milioane de euro în 2004, venit de la Maritimo. |ntre 2004 şi 2007 a cîştigat tot ce se putea în Portugalia şi a făcut pasul spre Real Madrid pentru 30 de milioane de euro. Ajuns la 32 de ani, Pepe rămîne om de bază la „galactici”, însă cota lui a mai scăzut şi e la 15 milioane de euro.

Anderson

@ cumpărat cu 7 milioane, vîndut cu 30 de milioane. Profit: 23 de milioane

Brazilianul Anderson a venit în 2006 de la Gremio pentru 7 milioane de euro. A jucat doar un sezon pe „Dragao”, iar Sir Alex Ferguson a decis că merită transferat pentru 30 de milioane de euro la United. E una dintre cele mai proaste decizii ale legendarului tehnician. Anderson nu s-a acomodat în Anglia şi a avut multe bătăi de cap cu accidentările. S-a întors la Porto Alegre la finalul anului 2014, iar acum cota lui este de numai 4 milioane de euro la doar 26 de ani…

Elaquim Mangala

@ cumpărat cu 6,5 milioane, vîndut cu 53 de milioane. Profit: 45,5 milioane

Una dintre cele mai profitabile afaceri. A fost adus în 2011 de la Standard Liege pentru 6,5 milioane de euro. I-a impresionat atît de mult pe şeicii lui Manchester City, încît au decis să plătească o avere pentru semnătura sa. Cu 53 de milioane plătite pentru el, francezul de 24 de ani a devenit cel mai scump fundaş din istoria Premier League.

Ricardo Quaresma

@ cumpărat cu 6 milioane, vîndut cu 24 de milioane. Profit:18 milioane

Quaresma şi-a început cariera la Sporting, însă în 2004 a fost luat de Porto cu 6 milioane. A jucat 4 sezoane pe „Dragao”, fiind transferat în 2008 de Inter pentru 24 de milioane de euro. Nu a fost cea mai bună mutare pentru lusitan, care a mai trecut pe la Chelsea, Beşiktaş şi Al Ahli. S-a întors gratis la FC Porto în ianuarie 2014. Cota lui Quaresma (31 de ani) este acum de 5 milioane.

Ricardo Carvalho

@ crescut în Academia proprie, vîndut cu 30 de milioane. Profit: 30 de milioane

Unul dintre primii jucători plecaţi de la FC Porto. S-a transferat la Chelsea în vara anului 2004, imediat după ce a cîştiga Liga Campionilor. Abramovic a plătit 30 de milioane de euro pentru el. A jucat la Real Madrid între 2010 şi 2013, după care s-a transferat la AS Monaco, unde evoluează în prezent. Ajuns la 36 de ani, Carvalho e om de bază la francezi, însă cota lui este de doar 500.000 de euro acum.

Joao Moutinho

@ cumpărat cu 11 milioane, vîndut cu 25 de milioane. Profit: 14 milioane

A fopst „furat” de Porto de la Sporting în 2010, fiind la vremea respectivă unul dintre cei mai buni mijlocaşi portughezi. A jucat 3 sezoane la Porto, cu care a cîştigat Liga Europa în 2011. A plecat alături de James Rodriguez la AS Monaco, milardarul rus al monegascilor cotizînd 25 de milioane de euro pentru transfer.

Profit fabulos

FC Porto a investit 75 de milioane de euro în cei 10 jucători prezentaţi şi i-a vîndut pentru 364 de milioane de euro. Profitul scos de club doar din vînzarea celor 10 este de 289 de milioane de euro.

Porto a mai vîndut o mulţime de jucători pe sume mai mari, de peste 10 milioane de euro, printre care se numără: Guarin, Juan Iturbe, Fernando, Bruno Alves, Raul Meireles, Lisandro Lopez sau Lucho Gonzales. Tot acest business pus la punct de oficialii lui Porto şi-a dovedit eficienţa prin cele 600 de milioane de euro în ultimii 10 ani. Mai e ceva de zis?

ADVERTISEMENT
Tags: