News

Minciuna taxelor nemajorate de coaliția PNL-PSD. Povara fiscală apasă din ce în ce mai mult pe românii obișnuiți

La numai câteva luni după ce dădeau asigurări că nu vor crește taxele, guvernanții au venit cu un set întreg de impozite majorate.
10.10.2022 | 15:00
Minciuna taxelor nemajorate de coalitia PNLPSD Povara fiscala apasa din ce in ce mai mult pe romanii obisnuiti
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au făcut promisiuni pe are nu le-au respectat Colaj Fanatik/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În primăvară, liderii puterii dădeau asigurări în cascadă că anul acesta nu vor crește taxele și impozitele, însă acest lucru s-a dovedit a fi o minciună sfruntată după numai câteva luni. Chiar dacă anul 2022 a fost folosit în principal pentru a pregăti aplicarea unor taxe mai mari de la anul, unele majorări de impozite au intrat deja în vigoare.

„Nu creștem taxele”, o minciună repetată de mai multe ori

Nu creștem taxele, avem o stare economică de echilibru și un curs stabil euro-leu”, spunea premierul Nicolae Ciucă pe 7 aprilie, la o întrevedere cu reprezentanții confederației patronale Concordia.

ADVERTISEMENT

Exclus să creştem taxe şi impozite în acest an. Suntem într-o situaţie complicată (…) Nu e doar la noi, e în toată Europa, trebuie să fim uniţi şi solidari, dacă ne întrebăm ce facem peste 10 ani, e prematur. Trebuie să ne ajutăm împreună să trecem cu mai multă înţelegere peste acest moment. Guvernul nu va lăsa pe nimeni în urmă”, spunea, patru zile mai târziu, Adrian Câciu (PSD), ministrul de Finanțe.

Nu a durat mult până să apară dubii legate de sinceritatea acestor declarații. La jumătatea lunii mai, președintele PSD Marcel Ciolacu afirma că România ar trebui să renunțe la cota unică și să introducă impozitarea progresivă. De asemenea, Ciolacu vorbea despre unele modificări la Codul Fiscal, însă evita să spună că taxele vor crește. „Există și o redimensionare și o reașezare a impozitelor astfel încât să fie o colectare mai bună dar asta nu înseamnă că mărim taxele”, spunea Ciolacu, însă realitatea a arătat ulterior că „reașezarea” a însemnat chiar o mărire a taxelor.

ADVERTISEMENT

Asta cu toate că, pe 18 mai, președintelel PNL, premierul Nicolae Ciucă, dădea din nou asigurări că nu vor apărea taxe noi: „Vreau să fac o clarificare: anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare, nu vom avea taxe noi.

Ce-i drept,  discuția despre renunțarea la cota unică a fost abandonată din cauza opoziției liberalilor. Sub motivul că se menține  cota unică, și președintele Klaus Iohannis a intrat în corul mincinoșilor. „La acest moment nu există o decizie la nivelul coaliției pentru a schimba sistemul de impozitare și nu cred că se va întâmpla foarte curând (…) Românii nu trebuie să trăiască cu teama că de mâine se schimbă sistemul de impozitare și trebuie să plătească mai mult”, spunea Iohannis pe 30 mai. Ce nu a spus președintele este că românii urmu să plătească mai mult la stat, chiar și dacă se menține cota unică.

ADVERTISEMENT

N-au apărut taxe noi, au fost majorate cele existente

Ordonanța 16/2022, adoptată la mijlocul lunii iulie, a arătat că Fiscul va cotrobăi și mai mult în buzunarele românilor. Chiar dacă majoritatea creșterilor de taxe și impozite decise prin acest act normativ sunt prevăzute a intra în vigoare din 2023, unele dintre ele deja au redus veniturile unor largi categorii ale populației, chiar dacă nu tuturor. Astfel, a fost impusă celor care lucrează cu contracte part-time să plătească contribuții de asigurări social la nivelul salariului minim, chiar dacă sunt contracte cu durată de muncă foarte redusă și, în consecință, plătită mai puțin. De asemenea, de la 1 august a fost mărit nivelul accizelor pentru țigări și alte produse din tutun, precum și pentru alcool și au fost impozitate mai multe veniturile provenite din jocuri de noroc.

Însă aceste majorări sunt doar preludiul la festivalul majorărilor care vor începe de la 1 ianuarie 2023. Impozitul pe dividende va crește de la 5% la 8%, iar plafonul pentru impozitarea redusă a veniturilor microîntreprinderilor scade la 1.000.000 la 500.000 de euro. De asemenea, vor fi abrogate o serie de facilități fiscale acordate angajaților din domeniile construcțiilor  și agriculturii, precum și celor care obțin venituri din activități independente. Va fi eliminat plafonul de 450.000 de lei până la care tranzacțiile imobiliare nu sunt impozitate ș.a.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, liderii coaliției continuă să emită aceleași gen de mesaje ca în primăvară. „La anul nu se mărește nicio taxă. Nici anul ăsta nu s-a venit cu măriri de taxe. Nu, s-au scos anumite excepții cerute de toate organismele financiare internaționale, lucru corect. Nu am auzit de nicio mărire de taxe”, a spus Marcel Ciolacu, nu mai departe de 6 octombrie. Ce-i drept, taxe noi nu au fost introduse, însă au fost mărite cele deja existente.

Taxarea proprietăților imobiliare, noua țintă a Fiscului

De asemenea, puterea s-a folosit de anul 2022 mai mult pentru a majora taxele pe 2023 decât să introducă taxe cu efect imediat. Situația putea fi chiar mai sumbră întrucât PSD a invocat și posibilitatea introducerii unei taxe de solidaritate, de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile care trec de pragul de 100 de milioane de euro. Teoretic, această măsură nu ar trebui să afecteze românii de rând, însă există riscul ca această impozitare suplimentară să se transfere în prețurile produselor sau serviciilor oferite de către companiile vizate caz în care tot consumatorii vor suporta costurile.

Iar perspectiva anului 2023 este și mai sumbră din cauza anunțatei majorări a taxelor de proprietate. Se modifică modalitatea de calcul a acestui impozit, astfel încât majorările vor putea ajunge până la 50%, în funcție de deciziile luate de fiecare primărie. De data aceasta, va fi mai greu de justificat de către guvernanți că măsura nu-i va afecta pe toți românii.

ADVERTISEMENT