Sistemul juridic din România este unul din cele mai greoaie din Uniunea Europeană, țara noastră fiind recunoscută pentru dosarele interminabile care sunt plimbate ani întregi prin instanțe până se se ajungă la un verdict definitiv. Pentru ca informațiile din dosare să circule mai repede s-a implementat o aplicație numită ECRIS, care este folosită la nivelul instanțelor judecătorești pentru managementul electronic al dosarelor.
Aplicația este unică la nivel național și are 237 de instalări, câte una pentru fiecare instanță de judecată. Prin ECRIS se ușurează interacțiunea dintre părțile implicate într-un dosar și instanță, cererile de chemare în judecată fiind trimise prin e-mail, iar prin aplicație li se atribuie un număr unic de dosar. Tot prin aplicație se generează listele de ședință, iar grefierul completează direct notele de ședință într-un document, acestea putând fi urmărite în timp real de judecător.
În acest context, Ministerul Justiției a postat, pe 31 decembrie 2022, un anunț de participare pe portalul achiziților publice, consultat de FANATIK, numit “Achiziție infrastructură hardware şi a software-lui de bază, necesară pentru virtualizarea şi centralizarea aplicaţiei ECRIS 4 și implementarea Dosarului Electronic Național- Echipamente de procesare și stocare”, valoarea contractului fiind estimată între 9.866.670,03 lei și 74.402.727,02 lei. Termenul limită pentru primirea ofertelor a fost stabilit pentru 14 februarie 2023.
Categoriile de echipamente ce vor fi achiziționate sunt: servere Virtualizare Tip 1 (8 bucăți), servere Virtualizare Tip 2 (70 bucăți), servere Virtualizare Tip 3 (66 bucăți), licențe Windows Server Datacenter (pentru 640 de Core-uri)–320 bucăți (pack 2 licențe), licențe Windows Server Standard (pentru 7.000 de Core-uri)–3.500 bucăți (pack 2 licențe), licențe Microsoft External Connector – 10 bucăți (pentru 10 servere frontend), licențe SQL Enterprise (pentru 24 de Core-uri) – 12 bucăți (pack 2 licențe), licențe SQL Standard (pentru 24 de Core-uri) – 12 bucăți (pack 2 licențe).
De asemenea, se vor mai achiziționa licențe management centralizat (System Center pentru 3.000 de Core-uri) – 1.500 bucăți (pack 2 licențe), licențe acces client (Core – CAL) – 8.000 bucăți, storage (SAN) Tip 1- 2 bucăți, storage (SAN) Tip 2- 35 bucăți, storage (SAN) Tip 3- 33 bucăți, switch FC Tip 1- 4 bucăți, switch FC Tip 2- 136 bucăți, soluție Tape Library- 2 bucăți, Rack 42U echipat (PDU + Ventilatoare + UPS 15000VA) – 6 bucăți, Rack 24 Uechipat (PDU + Ventilatoare) – 68 bucăți, KVMTip 1- 2 bucăți, KVM Tip 2- 67 bucăți, UPS Server5000 VA- 68 bucăți, NAS backup- 69 bucăți, HUB USB 100 porturi – 6 bucăți.
În caietul de sarcini se menționează că funcționalitățile actualului sistem ECRIS asigură date și informații esențiale procesului de management strategic aferent viitorului sistem, ECRIS 5, care va presupune, pe lângă rescrierea acestei aplicații, utilizarea de noi tehnologii, implementarea unor noi funcționalități și îmbunătățirea celor existente. Dezvoltarea viitoarei versiuni a sistemului ECRIS se va realiza în cadrul Programului Operațional „Capacitate Administrativă” 2014-2020 (POCA).
Acest proiect se numește „Dezvoltarea și implementarea unui sistem integrat de management strategic la nivelul sistemului judiciar[1] – SIMS” și este derulat de Ministerul Justiției (lider de proiect) în parteneriat cu instituții din sistemul judiciar, cum ar fi Consiliul Superior al Magistraturii, Inspecția Judiciară, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Curtea de Apel București, Tribunalul București și Direcția Națională de Probațiune.
„Prin crearea unei baze de date la nivel central, pe lângă asigurarea migrării rapide a datelor în ECRIS 5, va fi posibilă implementarea la nivel național a aplicației Dosarul Electronic Național. În prezent, la nivelul celor 15 Curți de Apel funcționează 4 versiuni diferite ale aplicației Dosarul Electronic, fiecare dintre acestea având propriul sistem de autentificare și funcționalități diferite”, se scrie în caietul de sarcini consultat de FANATIK.
„Acest fapt îngreunează accesul justițiabililor la dosarele electronice din Justiție. Un alt mare avantaj al implementării într-o astfel de arhitectură a aplicației Dosarul Electronic la nivel Național, îl reprezintă sporirea securității prin dezactivarea celor 15 puncte de acces din internet la sistemul WAN al Justiției, aferente celor 15 instalări actuale ale Dosarului Electronic disponibile la nivelul Curților de Apel”, se mai menționează în document.
Tot în decembrie 2022, Ministerul Justiției a atribuit un contract companiei Metaminds, în valoare de 46,99 milioane lei, pentru furnizarea de echipamente de rețea și securitate, achiziția făcând parte tot din proiectul ce vizează virtualizarea și centralizarea aplicației ECRIS 4 și implementarea Dosarului Unic Național. Este vorba despre routere (368 bucăți), switch (954 bucăți) și ups comunicații (211 bucăți).
Echipamentele vor fi livrate în termen de 24 de luni. Valoarea cumulată a celor două achiziții demarate de Ministerul Justiției este de aproape 122 milioane de lei, adică aproximativ 24,5 milioane de euro, sumă destinată implementării totale a actualei aplicații ECRIS 4. Ulterior, se vor aloca sume importante și pentru implementarea aplicației ECRIS 5, care reprezintă apogeul planului de investiții care are ca scop principal creșterea nivelului de digitalizare a serviciilor din justiție.