News

Ministerul Justiţiei a trimis guvernului proiectele de lege referitoare la Codurile penale. Anunțul vine după consultările tehnice de lucru cu CE

Ministerul Justiției a transmis joi că a trimis guvernului, spre aprobare, cele două proiecte de lege referitoare la Codurile penale. Ele pun în acord legislația cu Constituția, așa cum a decis CCR.
02.06.2022 | 15:06
Ministerul Justitiei a trimis guvernului proiectele de lege referitoare la Codurile penale Anuntul vine dupa consultarile tehnice de lucru cu CE
Trimiterea spre aprobare a proiectelor de lege referitoare la Codurile penale s-a făcut în mandatul ministrului justiției, Cătălin Predoiu. Foto: facebook.com/ministeruljustitieiromania
ADVERTISEMENT

În comunicatul de presă, Ministerul Justiției arată că în prim-plan este proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum și a altor acte normative.

Ministerul Justiției a explicat toți pașii

De asemenea, a fost vizat și proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și pentru modificarea altor acte normative.

ADVERTISEMENT

Aici s-a ajuns după ce o primă formă a textelor elaborate în 2019 în cadrul Ministerului Justiției, a fost pusă, la finalul anului 2019 – începutul anului 2020, în discuția grupului de lucru interinstituțional constituit la nivelul MJ.

Acel grup de lucru a avut ca obiect discutarea unor aspecte vizând modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală. Din grup care a lucrat asupra textelor inițiale au făcut parte reprezentanții ÎCCJ, PÎCCJ, DNA, DIICOT, CSM și INM.

ADVERTISEMENT

Mai departe, cele două proiecte de lege, rezultate în urma dezbaterilor din cadrul grupului de lucru, au fost supuse dezbaterii publice prin publicarea acestora pe pagina Ministerului Justiției. Asta s-a întâmplat la 27.07.2021 și 02.09.2021.

Odată încheiată dezbaterea publică, proiectele de acte normative au intrat în faza de finalizare. S-a trecut așadar la analizarea propunerilor și a observațiilor primite.

ADVERTISEMENT

Ce a urmat după dezbaterea publică

MJ a transmis cele două proiecte Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și a solicitat punctul de vedere al reprezentanților acestei instituții. Acesta a fost emis la 01.04.2022.

Conform comunicatului de presă remis pe site-ul Ministerului Justiției, ”o parte dintre observațiile primite din partea CSM au fost valorificate la finalizarea proiectelor”.

ADVERTISEMENT

Separat, Ministerul Justiției a demarat procedura de avizare interministerială, trimițând proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum și a altor acte normative Ministerului Afacerilor Interne, care l-a avizat în data de 01.04.2022.

De asemenea, proiectele de lege au făcut obiectul unor consultări tehnice de lucru cu Comisia Europeană, în perioada aprilie-mai 2022. Proiectele de lege transmise astăzi Guvernului spre aprobare pot fi consultate la următorul link”, a mai arătat sursa citată.

Cu toate că proiectele citate nu fac parte din categoria celor pentru care se cere formal avizul CSM, MJ a decis să cosulte instituția citată. S-a precizat că s-a procedat astfel pentru a respecta spiritul politicii de consultare a reprezentanților sistemului judiciar asupra politicilor sale publice adresate justiției.

ADVERTISEMENT