News

Ce se întâmplă în procesul în care Laszlo Tokes l-a dat în judecată pe Iohannis. Totul a pornit după ce pastorul a rămas fără „Ordinul Steaua României”

Pastorul reformat Laszlo Tokes se bate de peste 6 ani în justiție, cerând anularea decretului semnat în 2016 de autoritățile române.
13.10.2022 | 11:03
Ce se intampla in procesul in care Laszlo Tokes la dat in judecata pe Iohannis Totul a pornit dupa ce pastorul a ramas fara Ordinul Steaua Romaniei
László Tőkés se bate în instanță după ce Klaus Iohannis a semnat decretul prin care i s-a retras Ordinul Steaua României , Colaj Fanatik/ Foto: Hepta/presidency.ro/
ADVERTISEMENT

Laszlo Tokes a provocat reacții vehemente în societatea românească în iulie 2013, după ce i-a cerut premierului maghiar Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară ”Balvanyos” de la Băile Tușnad, din județul Covasna, să adopte un sistem de cooperare națională prin care Ungaria să ofere protectorat Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

Laszlo Tokes a primit „Steaua României” în 2009

Una din cele mai dure riposte a venit din partea președintelui de atunci al României, Traian Băsescu. “Nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”, a declarat Băsescu în timpul unei întâlniri organizate de Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului (județul Harghita).

ADVERTISEMENT

Alți politicieni l-au numit pe Laszlo Tokes “trădător de țară” și au cerut să i se retragă Ordinul Național Steaua României în grad de cavaler, cea mai înaltă distincție acordată de statul român, oferită lui Tokes în decembrie 2009, când s-au împlinit 20 de ani de la Revoluția din 1989, în declanșarea căreia Tokes a avut un rol estențial. Ordinul a fost oferit de Traian Băsescu, șeful statului român la acel moment.

Consiliul de Onoare pentru Ordinul Naţional Steaua României a cerut în instanță retragerea distincției oferite lui Laszlo Tokes. Pe 29 februarie 2016, magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis definitiv retragerea decorației Steaua României. În urma acestei sentințe, Klaus Iohannis a anunțat, pe 3 martie 2016, că Președinția a semnat decretul prin care i se retrage Steaua României lui Laszlo Tokes.

ADVERTISEMENT

„Atunci când statul român acordă o distincție vrea să răsplătească pe cel distins și să îi recunoască un merit, însă, în același timp, cel care primește decorația trebuie să recunoască România, Constituția și valorile care stau la baza acesteia.”, a argumentat Klaus Iohannis retragerea medaliei. Decretul a fost contrasemnat de Dacian Cioloș, care ocupa funcția de premier la acel moment.

Rejudecarea procesului a început în ianuarie 2022

Pe 21 aprilie 2016, Laszlo Tokes a cerut Curții de Apel București anularea decretului, acuzându-l pe Klaus Iohannis că a încălcat Constituția prin semnarea actului. În noiembrie 2016, instanța a respins demersul lui Tokes: “Respinge cererea de chemare în judecată, ca neîntemeiată. Admite cererea de intervenţie voluntară accesorie formulată în interesul pârâţilor de intervenientul Consiliul de Onoare pentru Ordinul Naţional Steaua României”.

ADVERTISEMENT

Laszlo Tokes a contestat decizia, astfel că a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. Procesul s-a prelungit, dar insistența lui Tokes a dat roade. Astfel, ÎCCJ a admis, pe 12 mai 2021, recursul declarat de Laszlo Tokes împotriva sentinței Curții de Apel București, în procesul în care acesta i-a dat în judecată pe Klaus Iohannis și Dacian Cioloș pentru retragerea medaliei.

Conform informațiilor din dosar, consultate de FANATIK, procesul trebuie rejudecat. Astfel, pe 10 ianuarie 2022 s-a înregistrat, la Curtea de Apel București, dosarul al cărui obiect este “anulare act administrativ – abținere rejudecare”. Ca reclamant figurează Laszlo Tokes, iar pârâți sunt Administrația Prezidențială în calitate de reprezentantă a președintelui Klaus Iohannis și Dacian Cioloș.

ADVERTISEMENT

Laszlo Tokes a reprezentat România în Parlamentul European

Ca intervenient figurează Consiliul de Onoare pentru Ordinul Național Steaua României. Până acum, procesul a avut trei termene amânate, pe 5 mai, 15 și 30 septembrie, potrivit FANATIK. Următorul termen a fost stabilit de judecători pentru 14 octombrie 2022. Atunci se vor împlini aproape 6 ani și jumătate de când Laszlo Tokes contestă în instanțe decizia de retragere a ordinului.

Laszlo Tokes l-a avut ca aliat pe premierul Ungariei, Viktor Orban, în această dispută. “România duce o campanie politică împotriva liderilor minorității maghiare de pe teritoriul său, sub pretextul constituționalității, legalității și luptei împotriva corupției. Ungaria va trebui să ridice această problemă într-un mod corespunzător”, a declarat Orban după ce lui Tokes i s-a retras Steaua României.

Laszlo Tokes a reprezentat România în Parlamentul European. Primul mandat a venit după alegerile europarlamentare din noiembrie 2007, cînd Tokes a candidat ca independent. În 2009, Tokes a fost reales, de data aceasta din partea UDMR, în acest mandat ocupând funcția de vicepreședinte al Parlamentului European. Tokes a mai candidat o dată, cu succes, la alegerile europarlamentare din 2014, ca rerezentant al Ungariei, el fiind ales pe lista FIDESZ, partidul condus de Viktor Orban.

ADVERTISEMENT