News

Ministerul Justiției, lovitură din partea Parchetului în privința desființării SIIJ: ”Propunerea legislativă este una deficitară”

19.06.2020 | 12:48
Ministerul Justitiei lovitura din partea Parchetului in privinta desfiintarii SIIJ Propunerea legislativa este una deficitara
ADVERTISEMENT

Desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), proiect vizat de actuala putere, dar și de președintele Klaus Iohannis, a primit o lovitură de ultim moment.

Parchetul General este de părere că propunerea legislativă de desfiinţare a SIIJ este deficitară şi nu întrunește normele de tehnică legislativă cerute de lege.

ADVERTISEMENT

Într-un comunicat emis vineri, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a făcut publice punctele de vedere în această chestiune de desființare a SIIJ.

Ministerul Justiției, răspuns negativ din partea Parchetului în chestiune desființării SIIJ: ”Propunerea legislativă este una deficitară”

Din observațiile cu privire la proiectul de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție emise public de Parchet se arată că proiectul tehnicienilor din Ministerului Justiției este deficitar şi nu întruneşte normele de tehnică legislativă cerute de lege.

ADVERTISEMENT

Parchetul General arată că Ministerul Justiției a copiat mot-a-mot propunerea USR de desființare a SIIJ, respinsă definitiv de Senat, în calitate de cameră decizională, în ședința din 11 decembrie 2019.

“În ceea ce priveşte propunerea legislativă de faţă, se remarcă faptul că aceasta este identică (‘mot-a-mot’) cu propunerea legislativă pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie înregistrată la Senatul României cu numărul L612/2019, respinsă definitiv de Senat, în calitate de cameră decizională, în şedinţa din 11 decembrie 2019”, se arată în documentul PICCJ, citat de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Răspunsul Parchetului, la o zi după poziția ministrului Predoiu legată de SIIJ

Parchetul General a transmis punctul său de vedere oficial asupra proiectului legislativ al Ministerului Justiției la o zi distanță după ce Cătălin Predoiu a spus că desființarea SIIJ este o prioritate a mandatului sau.

Ministrul a făcut această declarație în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții comunității Declic, care i-au înmânat o petiție semnată de peste 18.000 de persoane care cer desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

ADVERTISEMENT

Propunerea lui Predoiu justiției suferă de neclarități până la cele mai mici detalii, cum ar fi titulatura conducătorului Ministerului Public, care pentru tehnicienii de la justiție este procuror-șef, nu procuror general, omul care va decide soarta dosarelor de la SIIJ. Iar neajunsurile proiectului de lege întocmit de Ministerul Justiției nu țin de finețea interpretărilor, ci de concepte de bază în procedura penală.

”În condițiile în care acest control nu ar putea fi exercitat de către conducătorii parchetelor care devin competente după desființarea S.I.I.J.(întrucât s-ar încălca principiul subordonării ierarhice, respectiv actele unui procuror ar fi controlate de către un procuror care nu are calitatea de procuror ierarhic superior lui), legea ar trebui să prevadă expres că singurul care are această calitate rămâne procurorul generalal P.I.C.C.J., căruia i-ar reveni atribuția de a efectua verificarea actelor emise de secție anterior desființării (când legea prevede această verificare, respectiv în cazul renunțărilor la urmarire penalăși al rechizitoriului), atribuția de a efectua controlul soluțiilor de clasare emise de Secție, precum și posibilitatea de a retrage căile de atac declarate de Secție.”, se arată în punctul de vedere al Parchetului General.

ADVERTISEMENT