News

Ministerul Muncii vrea să repare o lege stricată în Parlament. Angajații din agricultură, primii vizați de proiectul de ordonanță

Ministerul Muncii a inițiat un proiect de ordonanță care modifică substanțial condițiile de muncă ale angajaților din agricultură.
18.03.2024 | 18:49
Ministerul Muncii vrea sa repare o lege stricata in Parlament Angajatii din agricultura primii vizati de proiectul de ordonanta
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, vrea să schimbe regimul muncii pentru zilieri/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În noiembrie 2021, Ministerul Muncii iniția un proiect de lege care era menit să asigure condiții de muncă mai bune pentru zilieri, prin care aceștia să beneficieze de un venit minim și de asigurări de sănătate și pensie. Totodată, măsura era destinată să acopere un deficit de forță de muncă în anumite domenii, în special în agricultură. Însă o modificare a proiectului făcută în Parlament a făcut ca efectele legii să fie aproape nule.

Protecția socială a zilierilor, un obiectiv ratat

Proiectul inițial al legii reglementa activitatea casnică definită drept „activitatea ocazională, necalificată, desfășurată de un prestator casnic în legătură cu gospodăria/ gospodăriile unei familii sau a/ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic”. Proiectul stabilea ca plata zilierilor, servitorilor, bonelor sau altor persoane care lucrează în gospodării fără forme legale să se facă prin intermediul unor tichete valorice de 15 lei/ zi, numite tichete de activități casnice.

ADVERTISEMENT

Mecanismul funcționa astfel: cel care avea nevoie de un o persoană care să-i presteze o muncă pe o durată temporară cumpăra de la agențiile de ocupare a forței de muncă un număr de tichete corespunzătoare zilelor pentru care avea nevoie, tichete pe care apoi le dădea zilierilor sau prestatorilor casnici, în funcție de timpul lucrat. Aceștia din urmă mergeau apoi tot la agențiile de ocupare a forței de muncă să le preschimbe în bani. Numai că nu primeau 15 lei pe tichet, ci mai puțin întrucât 22,5% ar fi fost opriți ca asigurare de sănătate și de pensie.

Prestatorul casnic și beneficiarul se puteau înțelege pe o plată mai mare decât 15 lei pe zi, însă plata parțială prin măcar un tichet pe zi asigura zilierilor accesul la servicii medicale, precum și primirea unei pensii la retragerea din activitatea. Chiar dacă măsură nu punea capăt muncii la negru, măcar o punea într-o zonă „gri”, iar prestatorii casnici ar fi beneficiat de o minimă protecție socială.

ADVERTISEMENT

Însă odată ajuns proiectul în Parlament, s-au făcut modificări în comisia de muncă a Camerei Deputaților care au restrâns apreciabil aria de aplicabilitate a legii astfel încât puțini dintre românii care prestează munci temporare mai pot beneficia de prevederile sale. Plenul Camerei a aprobat modificările și legea apoi a fost promulgată în aprilie 2022.

Greșeala a fost un exces de pedanterie juridică, anume definirea mai strictă a activității casnice, deputații adăugând la definiția inițială următoarea formulare: „Activitatea casnică nu este efectuată în scop comercial şi nu se efectuează în beneficiul unor terţi. Activitatea include: servicii de curăţenie/igienizare, spălatul/călcatul rufelor, servicii de croitorie, servicii de preparare a hranei, servicii de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent”.

ADVERTISEMENT

Ministerul Muncii vrea să repare greșeala Camerei Deputaților

Modificarea a fost o surpriză neplăcută pentru cei de la Ministerul Muncii care au descoperit că a fost eliminată dintre beneficiari categoria cea mai numeroasă de potențiali beneficiari și de care economia duce o lipsă acută, anume agricultura. Practic, efectele legii s-ar fi exercitat doar pentru bone, servitoare și îngrijitoarele persoanele în vârstă sau cu handicap.

Enumerarea „servicii de curăţenie/igienizare, spălatul/călcatul rufelor, servicii de croitorie, servicii de preparare a hranei, servicii de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent” are caracter imperativ-limitativ în raport cu intenția de reglementare. În plus, în ceea ce privește enumerarea „serviciilor de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent”, aceasta modifică substanțial obiectul de reglementare al actului normativ, având în vedere că în textul propus de legiuitor nu se făcea trimitere la activități adresate persoanelor dependente care, ca urmare a pierderii autonomiei funcţionale din cauze fizice, psihice sau mintale, necesită ajutor semnificativ pentru a realiza activităţile uzuale ale vieţii de zi cu zi, prestate de profesionişti ce activează în domeniul asistenţei sociale și sunt reglementate ca atare”, se spune în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență prin care Ministerul Muncii vrea să corecteze legea în vigoare.

ADVERTISEMENT

Ministerul condus de Simona Bucura-Oprescu mai are și alte obiecții legate de modificările operate și a venit cu un proiect de ordonanță de urgență menit să le corecteze. Modificarea esențială este o anexă în care sunt menționate toate tipurile de activitate casnică temporară pentru care se poate face plata cu tichete valorice. Activitățile includ și prestarea de muncă agricolă astfel încât potențialii angajatori să aibă un atu suplimentar în atragerea forței de muncă într-un sector care se confruntă deja cu un deficit major.

Este vorba de curățenia /igienizarea locuinței, strângerea resturilor vegetale din gradină, întreținerea spațiilor verzi, întreținerea și irigarea răsadurilor și a plantelor, toaletarea pomilor, plantarea pomilor, arborilor și arbuștilor, plantarea răsadurilor, călcatul rufelor, spălarea rufelor manual sau la mașina de spălat, spălarea covoarelor (altele decât cele înnodate manual), prepararea hranei, aranjarea și servirea mesei, debarasarea și spălarea vaselor, hrănirea și/sau îngrijirea animalelor de companie, plimbarea câinilor sau a altor animale de companie, transportarea animalelor de companie la/de la cabinetul veterinar, curățirea și întreținerea piscinei/ a acvariilor, realizarea de cumpărături pe bază de listă, tăierea și despicarea lemnelor pentru foc, căratul lemnelor și a materialelor pentru foc, încărcatul-descărcatul de obiecte casnice, spălarea și curățarea autovehiculelor, recoltarea fructelor și a legumelor, spălarea geamurilor și a tâmplăriei și văruirea pomilor.

ADVERTISEMENT