News

Ministrul de Interne: “Îmi propun să cresc bugetul cu 500% din fonduri europene”

08.02.2021 | 21:56
Ministrul de Interne Imi propun sa cresc bugetul cu 500 din fonduri europene
ADVERTISEMENT

Lucian Bode, Ministrul de Interne, a comentat luni la Digi24 cum a decurs prima zi de școală în România, la 11 luni după ce cursurile au fost trecute în mediul online și care sunt planurile sale în privința bugetului ministerului, declarând că: “îmi propun să cresc bugetul cu 500% din fonduri europene nerambursabile”.

Pe 2 februarie s-a anunțat oficial că școlile vor fi redeschise cu prezență fizică, în funcție de rata de infectare a localității.

ADVERTISEMENT

Majoritatea școlilor s-au reluat cu prezență fizică a tuturor elevilor, localitățile aflându-se în scenariul verde, în care rata de infectare este sub 1 la mie.

Bode, Ministrul de Interne: “Vreau să cresc cu 500% bugetul ministerului, totul din fonduri europene nerambursabile”

“Fiecare ministru își dorește cât mai mulți bani pentru ministerul pe care îl coordonează, evident că niciodată banii nu sunt suficienți.

ADVERTISEMENT

Noi suntem într-un deficit asumat politic în jurul a 7%, investițiile de anul trecut au atins un maximum istoric din ultimii zece ani, undeva la peste 50 de miliarde, dintre care aproape jumătate au fost din fonduri europene nerambursabile. 

Nu ai de unde să vii cu investiții atâta timp cât nu reduci cheltuielile, anul acesta va fi unul al reformelor pentru sistemele publice.

ADVERTISEMENT

Cel mai mare păcat într-un sistme public este resursa umană, dacă într-un sistem resursa este insuficientă, slab pregătită profesional și dacă are probleme de integritate, sistemul se prăbușește. 

Eu cred că bugetul MAI pentru anul 2021 este și foarte complicat, dar și foarte simplu: 76% din buget se duce spre cheltuieli cu salarii și pensii.

ADVERTISEMENT

O creștere de aproape 500% îmi propun să o aduc din fonduri europene, în actualul exercițiu financiar și pe programul de reziliență și redresare ne propunem să atragem peste un miliard.

Vrem să relocăm spitalul Gerota, avem un teren și vrem să construim un spital modern acolo, vrem să modernizăm clădiri ale MAI care stau să se prăbușească.

Avem aproape 3000 de posturi de poliție, 2000 în mediul rural de unde 1000 sunt cu toaleta în fundul curții, iar 178 nu au toaletă.  

Noi trebuie să folosim la maximum bugetul de stat și fondurile europene să modernizăm instituțiile fundamentale ale statului român”, a declarat Lucian Bode, la Digi24.

Lucian Bode: “Nu se mai acordă sporul de 30% pentru angajații Prefecturii”

“Este o decizia asumată de coaliție, să nu se mai acorde sporul de 30% pentru angajați ai Prefecturii, alții decât prefectul și sub-prefectul.

Ce nu s-a înțeles cu posibilitatea acordării acelui spor a fost că au fost prefecturi unde s-au acordat tuturor angajaților, de exemplu în Sălaj toți angajații au avut acest spor.

Salariile angajaților din instituțîile prefecților au rămas mult sub cele ale autorităților locale, cu 20-30-40%. Noi vorbim de o instituție care verifică legalitatea actelor emise de consiliul local, primărie și consiliul județean.

Când văd că polițiști care participă la tot procesul de luptă împotriva coronavirusului și nu beneficază de acest spor, am luat decizia să opresc acordarea sporului în prefecturi.

La sfârșitul anului trecut am considerat important ca sporul de specialist de clasă să nu intre în programul de tăiere de sporuri, este câștigat în instanță definitiv și trebuie să îl acordăm”, a adăugat Ministrul de Interne.

Ministrul: “Astăzi a fost o zi specială, un pas important spre normalitate”

O zi specială, un pas important spre normalitate, dincolo de ministru, de moderator, suntem părinți. Știm ce au însemnat cele 11 luni de școală online, este un pas important, prudent și responsabil.

Este foarte important să ne atingem obiectivul, redeschiderea în siguranță a acestor școli, din punctul nostru de vedere, MAI, după 11 luni s-au întors la cursuri 2.2 milioane de copii, erau în proiecție 2.4 copii, dar pe cele trei scenarii s-au întors 2.2 milioane.

Sunt 17845 de unități școlare în cele trei școlare și sunt 11 unități care își desfășoară cursurile online. Pe palierul de ordine publică am mobilizat peste 10.700 de polițiști și jandarmi pe tot ce înseamnă proximitatea școlilor și fluidizarea traficului.

Va trebui să mobilizăm și mai mulți polițiști și jandarmi și o vom face când se va ieși din scenariul roșu in anumite localități.

Este important în continuare purtatul măștii să fie o literă de lege, sa fie respectate aceste reguli și în școli, am asigurat peste un milion de litri de dezinfectanți și peste 37 de milioane de măști. 

Pe palierul situațiilor de urgență avem 25503 clădiri în care funcționează unități școlare, 4000 nu au demarate procedurile pentru autorizația ISU.

15% au autorizație, 20% sunt în curs de, 15% nu au demarat încă procedura și 50% nu au nevoie de autorizație, deoarece aceasta se obține doar când apar modificări la clădire.

Vineri aveam 14 unități de învățământ care nu aveau sistem de încălzire funcțional, astăzi ni s-a spus că acolo unde nu s-a reușit punerea în funcțiune, au decis să demareze cursurile online.

Am identificat 538 de autobuze școlare nefuncționale, acestea nu au funcționat astăzi și doar după ce primăriile vor demara defecțiunile care au apărut. Autoritățile sunt obligate să repare aceste defecțiuni, ele au obligația să observe transporte elevii spre școală.

Poate fi chemată poliția într-o școală în care nu se respectă regulile sanitare, noi suntem într-o foarte bună colaborare cu instituțiile școlare. De asemenea, poliția este obligată să intervină și în proximitatea școlilor când se creează aglomerație.

Scopul nostru nu este să amendăm cetățenii, ci să limităm răspândirea virusului, acest lucru îl putem face convingându-i pe oameni să respecte regulile”, a afirmat Lucian Bode.

ADVERTISEMENT
Tags: